Έντυπη Έκδοση

Παραμένει η αβεβαιότητα για το μέλλον

Ταύρους χωρίς κέρατα θυμίζουν οι αγορές, καθώς οι τιμές ενισχύονται παντού, αλλά μια σειρά οικονομικά στοιχεία παραμένουν αδύναμα.

Μετά τον πανικό και την ελεύθερη πτώση σε οικονομίες και χρηματιστήρια που επικράτησε από το περασμένο φθινόπωρο (ύστερα από την κατάρρευση της Lehman), οι αγορές δείχνουν να αποχαιρετούν τα χαμηλά του Μαρτίου, ευελπιστώντας σε πιο «σταθερά και φυσιολογικά επίπεδα».

«Η αγορά εξακολουθεί να αγοράζει το σενάριο της ανάκαμψης και ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας», σχολιάζει ο Ντέιβιντ Τιρτέλ της Citigroup. Το Μάρτιο, η δέσμευση της Ουάσιγκτον και της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να διοχετεύσουν όση ρευστότητα χρειάζεται, έδωσε το σύνθημα στους επενδυτές να βγουν από τις κρυψώνες τους και να κερδοσκοπήσουν για μια ακόμα φορά.

Μεγάλα κέρδη είχαν και τα νομίσματα των χωρών που εξάγουν εμπορεύματα όπως και οι δείκτες των αναδυόμενων αγορών: Ο δείκτης Bovespa της Βραζιλίας έχει ενισχυθεί κατά 111% σε όρους δολαρίου από το χαμηλότερο επίπεδό του.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις που να στηρίζουν το σενάριο της ανάκαμψης. Ηδη υπάρχουν φωνές που προειδοποιούν ότι η επιστροφή στην κερδοσκοπία στις τιμές των εμπορευμάτων απειλεί να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στις ασθμαίνουσες οικονομίες αλλά και τα ήδη δοκιμαζόμενα νοικοκυριά, γεγονός που θα πλήξει την κατανάλωση. Αλλά και βασικά μακροοικονομικά στοιχεία είναι ακόμη αρκετά αδύναμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια