Έντυπη Έκδοση

«Με τις ελίτ τα περισσότερα ΜΜΕ»

Αμα επαινεί ο Τσόμσκι κάποιον, οφείλεις να τον προσέξεις κι εσύ. Γράφει, ας πούμε, για την περίπτωση της κολεκτίβας «Media Lens»: «Ποτέ δεν ήταν πιο απαραίτητη η κριτική ανάλυση των media, η κάλυψη κρίσιμων κενών και η αποκατάσταση των στρεβλώσεων που προκαλούν οι ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Ο "Media Lens" προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους πολίτες, φέροντας εις πέρας αυτό το έργο με ενέργεια, διορατικότητα και φροντίδα».

*Μια καλή αρχή αναμφιβόλως, μια εντυπωσιακή προτροπή για να ασχοληθεί κανείς με την ομάδα του «Media Lens» του «Φακού των ΜΜΕ» ελληνιστί. Την τριάδα των ευγενών ερασιτεχνών (κανείς τους δεν δηλώνει δημοσιογράφος) Ντέιβιντ Κρόμγουελ, Ντέιβιντ Εντουαρντς και Ολι Μόου, που εδώ και 8 έτη επιδίδεται με πάθος στο αγαθό έργο της αμφισβήτησης. Της υπονόμευσης, αν προτιμάτε, των κάθε είδους εκδοτικών ιερατείων.

*Εχθροί τους οι προκαταλήψεις, η λογοκρισία, τα συμφέροντα που υπαγορεύουν την ατζέντα των κραταιών media. Οπλα τους, αυτά ακριβώς που περιγράφει πιο πάνω ο Τσόμσκι: κριτική και ανάλυση. Και καλή πίστη, θα πρόσθετα, στην ανάγκη των πολιτών για πραγματική, άνευ συμβιβασμών ενημέρωση.

Μπορεί πολλές φορές να βολευόμαστε με μασημένη τροφή, αλλά ελάχιστοι είναι όσοι δεν θα ήθελαν να δουν πέρα από τη μύτη τους.

*Τους «συναγερμούς», τα σχόλια και τα υπομνήματα του «Media Lens» μπορεί κανείς εύκολα να τα βρει στην ιντερνετική διεύθυνση www.medialens.org. Αν ψάχνει κάτι πιο συμπυκνωμένο, καλό είναι να ανατρέξει στο πόνημα των Εντουαρντς και Κρόμγουελ «Guardians of Power, The Myth of the Liberal Media» («Οι φύλακες της Ισχύος, ο μύθος των φιλελεύθερων media»), που έχει χαρακτηριστεί από τον μεγάλο ρεπόρτερ Τζον Πίλτζερ ως «το πιο σημαντικό βιβλίο περί δημοσιογραφίας»! Ενδιαμέσως, ορίστε μια συνέντευξη με τους Εντουαρντς και Κρόμγουελ, που απάντησαν στις ερωτήσεις της «Κ.Ε.»:

* Πώς και την αρχίσατε αυτή την ιστορία με τον «Media Lens»;

- Την αρχίσαμε γιατί η πλειονότητα των εφημερίδων και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων λειτουργεί ως ένα σύστημα προπαγάνδας για τα συμφέροντα της ελίτ. Είναι ανυπολόγιστο το κόστος αυτής της παραπληροφόρησης, ανυπολόγιστα τα βάσανα των ανθρώπων και των ζώων, ανυπολόγιστη η περιβαλλοντική καταστροφή. Σκοπός μας είναι να αποκαλύψουμε πώς οι ειδήσεις και τα σχόλια «φιλτράρονται» όταν τα ΜΜΕ επικεντρώνονται στην κερδοφορία και μόνο, όταν εξαρτώνται από διαφημιστές, ιδιοκτήτριες εταιρείες και μεγιστάνες. Ετσι, λοιπόν, ξεκινήσαμε τον «Media Lens» τον Ιούλιο του 2001, γιατί πιστέψαμε ότι το Ιντερνετ πρόσφερε την ευκαιρία σε δημοκρατικούς πολίτες με ολίγα μέσα στη διάθεσή τους να σταθούν απέναντι στα «καθεστωτικά» media.

* Και πώς δουλεύετε για να το πετύχετε αυτό που επιθυμείτε;

- Παίρνουμε αυτά που γράφουν ή μεταδίδουν τα ΜΜΕ και ελέγχουμε αν είναι αληθή ή ψευδή. Προς τούτο χρησιμοποιούμε στοιχεία και απόψεις ρεπόρτερ, ακαδημαϊκών και ειδικών ερευνητών. Ακολούθως, παραθέτουμε και τις δύο εκδοχές ενός ζητήματος σε δημόσιο διάλογο και καλούμε τους πολίτες να τοποθετηθούν στέλνοντας μηνύματα τόσο σ' εμάς όσο και στους δημοσιογράφους. Να τοποθετηθούν, έτσι; Οχι να επιτεθούν επί του προσωπικού ή να χυδαιολογήσουν!

* Μου είπατε πιο πριν για ιδιοκτήτριες εταιρείες. Μήπως θα έπρεπε να απαγορευθεί σε εταιρείες όπως π.χ. η General Electric να ελέγχουν media;

- Υπάρχει μια τραγική ειρωνεία σε αυτή την υπόθεση, στο γεγονός ότι κατασκευαστές οπλικών συστημάτων κατέχουν ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Οι οποίοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί κάνουν ρεπορτάζ για πολέμους που διεξάγονται με όπλα της μαμάς εταιρείας! Τέλος πάντων, δεν είναι λύση αυτού του είδους οι απαγορεύσεις. Το πρόβλημα είναι γενικότερο και έχει να κάνει με την εταιρική φύση των media στη σημερινή κοινωνία. Δεν μπορούμε να ανατρέψουμε το σύστημα από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μπορούμε να υποστηρίξουμε τα έντιμα και ανεξάρτητα media.

* Τον τελευταίο καιρό οι εφημερίδες τραβάνε ζόρι και φαίνεται πως οδεύουμε προς ένα περιβάλλον ηλεκτρονικής πληροφόρησης. Καλύτερα ή χειρότερα;

- Αυτό εξαρτάται απ' τον καταναλωτή, γιατί η τεχνολογία είναι δίκοπο μαχαίρι. Μην ξεχνάμε ότι στην αρχή τόσο η τηλεόραση όσο και το ραδιόφωνο έδειχναν ότι θα λειτουργήσουν απελευθερωτικά για την ειδησεογραφία. Χάθηκαν όμως οι μάχες του εκδημοκρατισμού, κέρδισαν οι δυνάμεις της καταπίεσης. Το ίδιο ισχύει και για το Ιντερνετ. Οι ισχυροί πολύ θα ήθελαν να μεταμορφώσουν το Διαδίκτυο σε ένα γιγαντιαίο πολυκατάστημα.

* Και θα μας σώσουν οι μπλόγκερ;

- Κοίταξε, ας μην ξεγελιόμαστε, το Ιντερνετ έχει πολλή σαπίλα. Υπάρχει ωστόσο και ένας μεγάλος αριθμός ιστοσελίδων, από το Znet και το AlterNet ώς την Electronic Intifada και το Fair, που κάνουν εξαιρετική δουλειά στον τομέα της αντικειμενικής πληροφόρησης.

* Δεν σας αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας, και όταν ακούτε να μιλάνε για «συνωμοσία των media και των δημοσιογράφων» εκνευρίζεσθε σφόδρα. Ωραία λοιπόν, ποιος φταίει;

- Εντάξει, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς τις πάσης φύσεως συνωμοσίες. Οπως γράφει στο βιβλίο του «Flat Earth News» ο δημοσιογράφος της «Guardian» Νικ Ντέιβις, οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας διατηρούν ξεχωριστό γραφείο που συνδέεται με την «Daily Telegraph», την «Sunday Telegraph» και τους «Financial Times». Δεν είναι, όμως, εκεί το θέμα. Το θέμα είναι στη συνωμοσία του κομφορμισμού που έχει να κάνει με χιλιάδες δημοσιογράφους και εκατοντάδες ΜΜΕ!

* Τα λεγόμενα «φιλελεύθερα» media, αυτά που στη χώρα μας αποκαλούμε «κεντροαριστερά», βρίσκονται επίσης πολύ συχνά στο στόχαστρό σας. Τα «συντηρητικά» ξαδερφάκια τους είναι καλύτερα δηλαδή;

- Δεν είναι καλύτερα, αλλά καμιά φορά είναι πιο έντιμα. Δείτε και τα πρόσφατα ρεπορτάζ της «Daily Telegraph» που αποκάλυψαν το σκάνδαλο με τα έξοδα των βρετανών βουλευτών. Ο «φιλελεύθερος» τύπος στη Βρετανία υποστήριξε σθεναρώς και επί σειρά ετών τον Τόνι Μπλερ και τους πολέμους του. Οι ίδιες εφημερίδες υποστηρίζουν τώρα τον Ομπάμα...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Media
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)