Ηλεκτρονική Έκδοση

Ψηφίζει σήμερα η Κύπρος

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Κύπριοι για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 6 το πρωί και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ και οι κύπριοι εκλογείς με τη ψήφο τους καλούνται να αναδείξουν τους έξι εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 11 αύριο το βράδυ.

Πρόκειται για τη δεύτερη συμμετοχή της Κύπρου στις Ευρωεκλογές. Η πρώτη ήταν το 2004, όταν η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές είναι το ΑΚΕΛ, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Δημοκρατικό Κόμμα, το ΚΣ ΕΔΕΚ, το Ευρωπαϊκό Κόμμα και το Κίνημα Οικολόγων τα οποία έχουν από έξι υποψήφιους, το Κίνημα Επανένωσης Κύπρου τέσσερις, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο δύο, ενώ κατέρχονται και πέντε ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Συνολικά 526.060 εγγεγραμμένοι εκλογείς έχουν δικαίωμα ψήφου, περιλαμβανομένων και 6.458 κοινοτικών που θα ψηφίσουν στην Κύπρο.

Οι τουρκοκύπριοι εκλογείς που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και οι κοινοτικοί εκλογείς, έχουν κατανεμηθεί σε εκλογικά κέντρα με βάση τη διαμονή τους.

Μέχρι τις 10 το πρωί το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων κατά εκλογική περιφέρεια, ήταν : Λευκωσία 14,75% , Λεμεσός 13%, Αμμόχωστος 12,36%, Λάρνακα 13,74% και Πάφος 12,75%.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρώην πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος έκαναν έκκληση προς τον κυπριακό λαό να ψηφίσει.

"Αναπτύσσουμε τον πολιτικό μας πολιτισμό και θέλω να πιστεύω βέβαια ότι και το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι τέτοιο, ώστε να δώσει απάντηση σε ορισμένα απαράδεκτα, τα οποία έχουν εκτοξευθεί κατά της Κυβέρνησης και κατ' εμού προσωπικά στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου'', είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Ο 90χρονος πρώην πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος: "Παρόλο ότι δυσκολεύομαι να περπατήσω, ήρθα να ασκήσω ένα επιβεβλημένο καθήκον" και πρόσθεσε ότι «όλοι πρέπει να προσέλθουμε στις κάλπες, διότι η αποχή δεν είναι προς το συμφέρον της Κύπρου και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κύπρου».

Επίσης ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, επί της προεδρίας του οποίου λήφθηκε η απόφαση για την πλήρη ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε απευθυνόμενος στους κύπριους πολίτες πως "εάν θέλουμε τη βοήθεια της Ευρώπης, πρέπει να δείξουμε ότι πράγματι ενδιαφερόμαστε για την Ευρώπη και, όπως ζητούμε υποστήριξη από την Ευρώπη για τη λύση του προβλήματος μας, να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε υποστήριξη και για τη λύση των προβλημάτων της Ευρώπης".

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωεκλογές
Κύπρος
Για το ίδιο θέμα
Αποχή-ρεκόρ στην Κύπρο