Ηλεκτρονική Έκδοση

Το θέμα των πυρηνικών στην ατζέντα Ομπάμα

ΗΠΑ: κίνδυνος η Β. Κορέα

Η απειλή που συνιστούν οι δοκιμές βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, σε συνάρτηση με τα προβλήματα διαδοχής στην ηγεσία της χώρας αυτής αποτελούν «ένα ενδεχομένως επικίνδυνο συνδυασμό», υποστηρίζει ο αρχηγός των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Ντένις Μπλερ.

Η διαδοχή του Κιμ Γιονγκ Ιλ στο προσκήνιο Η διαδοχή του Κιμ Γιονγκ Ιλ στο προσκήνιο "Κάθε φορά που έχουμε ένα συνδυασμό αυτού του είδους -- προκλητικές ενέργειες με στόχο την ανταπάντηση και επιπλέον προβλήματα διαδοχής -- έχουμε ένα συνδυασμό ενδεχομένως επικίνδυνο" είπε ο Μπλερ μιλώντας σε επιχειρηματίες στην Ουάσινγκτον.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα θα δεχτεί το νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Λι Μιούνγκ-Μπακ στις 16 Ιουνίου στο Λευκό Οίκο για συνομιλίες που θα εστιαστούν κυρίως στη Βόρεια Κορέα, ανακοινώθηκε σήμερα από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Ρόμεπρτ Γκιμπς.

Ο κ. Ομπάμα που έκανε την πρόσκληση στον πρόεδρο της Νότιας Κορέας στις αρχές Απριλίου κατά τη σύνοδο της G-20 στο Λονδίνο, αναμένεται να συζητήσει τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας "με τη στενή φίλη και σημαντική σύμμαχο" Νότια Κορέα, δήλωσε ο κ. Γκιμπς.

Οι δύο συνομιλητές θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στο ζήτημα των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας, καθώς και σε μια σειρά θέματα διμερή και άλλα" πρόσθεσε ο κ. Γκιμπς μιλώντας στον Τύπο , την στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση μελετά τη λήψη μέτρων κατά της Β. Κορέας, λόγω της δεύτερης πυρηνικής δοκιμής στην οποία προχώρησε πρόσφατα.

Στις 25 Μαΐου η Βόρεια Κορέα προχώρησε στη δεύτερη πυρηνική δοκιμή της και στη συνέχεια έκανε μια σειρά δοκιμών πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Ταυτόχρονα, τις τελευταίες εβδομάδες έχει τεθεί έντονα το ζήτημα της διαδοχής του ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ-ιλ, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από το 1994.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βόρεια Κορέα
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)