Έντυπη Έκδοση

Ενα τζαμί στην Αθήνα... Τι σημαίνει ακριβώς;

Αανέγερση ενός τζαμιού στην Αθήνα είναι ζήτημα που χρονίζει και, όπως φαίνεται, δεν θα δει το φως σύντομα.

Βέβαια ένα επίσημο τζαμί στην Αθήνα είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλες τις πλευρές, και για την πολιτεία και για τη μουσουλμανική κοινότητα. Η πολιτεία διακατέχεται από πολλές ανησυχίες για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν από την ανέγερση τέτοιου επίσημου χώρου: Μήπως γίνεται χώρος έλξης ακραίων στοιχείων; Μήπως προκαλεί τους ντόπιους; Μήπως δημιουργήσει άλλα προβλήματα;

Από την άλλη ένα επίσημο τζαμί αποτελεί πρόκληση για τη μουσουλμανική κοινότητα ως προς την ικανότητά της να το διαχειρίζεται σωστά και χωρίς ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Ας εξετάσουμε όμως τι σημαίνει ένα τζαμί για μια ισλαμική κοινότητα...

Η σημασία ενός επίσημου τζαμιού σε μια ευρωπαϊκή χώρα ξεπερνάει την παραδοσιακή έννοια που καταλαβαίνει το κοινό, δηλαδή ένα χώρο για προσευχές και συνάξεις και κηρύγματα.

Το τζαμί παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μιας μουσουλμανικής κοινότητας, και σε καθημερινό επίπεδο μάλιστα, πολλά ζητήματα, πολλές απορίες, πολλές διαφορές λύνονται μέσω του τζαμιού.

Η θέση του τζαμιού στις καρδιές των μουσουλμάνων είναι πολύ σεβαστή, η επέμβαση του ιμάμη μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα πολύ πιο άμεσα από πολλά κοινωνικά ιδρύματα, κυρίως όσον αφορά τα θέματα οικογένειας και νεολαίας.

Ενα τζαμί μπορεί να συμβάλει στην επίλυση κοινωνικών και οικογενειακών διαφορών, να μειώσει κατά σημαντικό αριθμό τα διαζύγια, τις ενδοοικογενειακές διαφορές, την προσφυγή των νέων προς το τσιγάρο, τα ναρκωτικά και το ποτό.

Ακόμη και ζητήματα εντελώς πρακτικά, όπως ο σεβασμός του σηματοδότη, το να φοράμε κράνος και ζώνη και να δίνουμε προτεραιότητα στους πεζούς όταν οδηγούμε, ένας λόγος από τον ιμάμη για τη σημασία της ζωής είναι αρκετός για να πείσει πολλά άτομα ώστε να είναι πιο συνεπή και πιο προσεκτικά.

Ενας ιμάμης που ζει τα προβλήματα των νέων μπορεί μάλιστα να τους απομακρύνει από τα ναρκωτικά, τις εγκληματικές συμμορίες, να τους ενθαρρύνει να διακριθούν στις σπουδές και στην καριέρα τους με κάποια απλά κηρύγματα που αγγίζουν τις καρδιές τους.

Ενα τζαμί δεν είναι μόνο χώρος λατρείας, αλλά και χώρος που μπορεί να φέρει γαλήνη και εφησυχασμό στις ψυχές πολλών πιστών που ενδεχομένως να έχουν χρέη, υποχρεώσεις και άλλα προβλήματα.

Το τζαμί ήταν και είναι το σημείο από το οποίο ξεκινάει η κάθε κοινωνική αλληλεγγύη, η κάθε βοήθεια στους έχοντες ανάγκη και το κάθε μήνυμα συμπαράστασης προς τους παθόντες. Το πιο σημαντικό από όσα αναφέραμε είναι ο ρόλος της καθοδήγησης των πιστών με τους αλλόθρησκους που εκτελεί ένα τζαμί, πράγμα που χρειαζόταν διακαώς τέτοια περίοδο.

Ενα τζαμί θα μπορούσε, με τα γεγονότα που ζούσε η Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, να εφησυχάσει τους νέους μουσουλμάνους και να τους απαγορεύσει να προβούν σε απαράδεκτες πράξεις εναντίον δημοσίων και ιδιωτικών περιουσίων.

Τι γίνεται στην Αθήνα;

Είναι γνωστό για τον καθένα ότι η απουσία του επίσημου τζαμιού έχει αναγκάσει τους μουσουλμάνους να προσφύγουν στην ενοικίαση ακατάλληλων χώρων, όπως γκαράζ και υπόγεια, προκειμένου να εκτελούν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις.

Αν και δεν έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα προβλήματα στις συνοικίες όπου βρίσκονται αυτοί οι χώροι, παραμένουν ωστόσο ένα στοιχείο που χρειάζεται περισσότερη κατανόηση και επίγνωση ως προς τον ρόλο και την αναγκαιότητά του.

Αυτοί οι χώροι δεν είναι όλοι κατάλληλοι για να δέχονται ένα τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων μαζί, κυρίως από πλευράς ασφάλειας, όπως η ύπαρξη εξόδου κινδύνου, ο κατάλληλος εξαερισμός κ.λπ.

Ο κύριος, ίσως και μόνος, λόγος που οι μουσουλμάνοι διαλέγουν τέτοιους χώρους είναι τα χαμηλά χρηματικά ποσά που πληρώνουν για να τους ενοικιάσουν, μιας που οι περισσότεροί τους είναι εργάτες που δουλεύουν με το μεροκάματο και φοιτητές που δεν έχουν σταθερούς οικονομικούς πόρους.

Αν και η απουσία του τζαμιού αποτελεί μεγάλο έλλειμμα, το πρόβλημα με το νεκροταφείο είναι πολύ χειρότερο, γιατί από τη μία αυτά το πρόχειρα τζαμιά εκτελούν κάποιο ρόλο και καλύπτουν μερικώς το κενό, από την άλλη η έλλειψη του νεκροταφείου εξαναγκάζει τους μουσουλμάνους να στείλουν τους νεκρούς τους στην πατρίδα τους ή στη Θράκη. Η μεταφορά είναι πολύ δαπανηρή και προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία.

* Δημοσιογράφος, υπεύθυνος της ιστοσελίδας «Το Ισλάμ στα ελληνικά» www.islam.gr

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ελεύθερο βήμα