Ηλεκτρονική Έκδοση

Βρετανία

«Προσωρινή» διάσωση Μπράουν

Διασώζεται, προσωρινά κατά τα φαινόμενα, από εσωτερικό «πραξικόπημα» στο κόμμα του ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν μετά την ιστορική εκλογική ήττα του Εργατικού Κόμματος στις ευρωεκλογές, αλλά η πολιτική του πορεία εξακολουθεί να κλυδωνίζεται.

Αδύναμος μεν, ακλώνητος δε, ο Γκόρντον Μπράουν Αδύναμος μεν, ακλώνητος δε, ο Γκόρντον Μπράουν Παρά την παραίτηση δέκα μελών της κυβέρνησής του τις τελευταίες ημέρες, ορισμένα από τα οποία τον κάλεσαν να παραιτηθεί, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικού Κόμματος μόνο μικρός αριθμός βουλευτών τόλμησε να αμφισβητήσει την ηγεσία του, με την πλειοψηφία να τάσσεται στο πλευρό του.

Ο Μπράουν δήλωσε ότι σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του για να αντιμετωπίσει την κρίση και κάλεσε το Εργατικό Κόμμα να παραμείνει ενωμένο παρά την ήττα στις ευρωεκλογές, ενώ σήμερα εμφανίσθηκε χαμογελαστός στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό της Παρασκευής.

Το Εργατικό Κόμμα βρέθηκε στην τρίτη θέση εξασφαλίζοντας το 16% των ψήφων, πίσω από τους Τόρις (28%) και το αντιευρωπαϊκό κόμμα Ukip (16,5%), σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία σημαδεύτηκαν από τη θεαματική άνοδο της άκρας δεξιάς.

Εντωμεταξύ "δήλωση πίστης" έδωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, και πιθανός διεκδικητής της πρωθυπουργίας, διαβεβαιώνοντας ότι δεν είχε ποτέ την πρόθεση να παραιτηθεί για να πάρει μέρος στην ανταρσία, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι ο κύριος διεκδικητής, Αλαν Τζόνστον, και νέος υπουργός Εσωτερικών, "υποστηρίζει πλήρως τον πρωθυπουργό. Τελεία και παύλα".

Ωστόσο ο βρετανικός τύπος δημοσιεύει σήμερα δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες, αν ο Τζόνστον αναλάμβανε την ηγεσία του κόμματος θα του εξασφάλιζε και υψηλότερα ποσοστά. Επίσης με καυστικό τρόπο σχολιάζεται η αποδυνάμωση του Μπράουν και η αδυναμία του να επιβάλει "δικούς του" ανθρώπους σε καίριες θέσεις και ιδιαίτερα τον σύμμαχό του Εντ Μπολς στο υπουργείο Οικονομικών, αφήνοντας στη θέση του τον Αλιστερ Ντάρλινγκ.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία