Έντυπη Έκδοση

Γύρω στις 200.000 ψυχές οι «παράνομοι» μετανάστες στη χώρα μας

Οσο δύσκολο και αν είναι να υπολογιστεί ο αριθμός των μεταναστών που ζουν παράνομα στη χώρα μας, η επιστημονική έρευνα έχει εστιάσει επανειλημμένως στο θέμα μέσα από ποικίλες προσεγγίσεις.

Και παρά τις διαφορετικές αφετηρίες και συνισταμένες, τουλάχιστον των δύο πιο πρόσφατων μελετών που ολοκληρώθηκαν πέρσι, ο αριθμός στον οποίο καταλήγουν τείνει να συμπέσει: καθώς οι «ανεπίσημοι» ή «παράνομοι» αλλοδαποί που ζουν στη χώρα μας εκτιμάται ότι είναι γύρω στις 200.000. Με άλλα λόγια, για κάθε τρεις νόμιμους μετανάστες υπάρχει τουλάχιστον ένας που ζει στη χώρα χωρίς άδεια παραμονής.

Στην έρευνα «Εκτίμηση του όγκου των αλλοδαπών που διαμένουν παράνομα στην Ελλάδα», που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Θεόδωρο Λιανό, τον Απρίλιο του 2008, οι εκτιμήσεις βασίστηκαν σε στοιχεία που αντλήθηκαν από τον αριθμό των αλλοδαπών μαθητών, από τα αστυνομικά αρχεία για τις συλλήψεις και απελάσεις, από συλλόγους μεταναστών σε διάφορες περιοχές, από μία εκτεταμένη διερεύνηση σε περίπου 300 δήμους και κοινότητες κι ακόμη από τα στοιχεία τόσο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας όσο και του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο αριθμός των αλλοδαπών που ζουν παράνομα στη χώρα, όπως προκύπτει από τους διάφορους τρόπους εκτίμησης, παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση. Συμπερασματικά η τελική εκτίμηση για τον αριθμό των αλλοδαπών που δίνεται σ' αυτή τη μελέτη είναι μεταξύ 172.250 και 209.402 ατόμων.

«Ανάλογα με την πηγή προέλευσης των εκτιμήσεων, άλλα στοιχεία θεωρήθηκαν αντικειμενικά, άλλα υποεκτιμημένα και άλλα υπερεκτιμημένα, για διάφορους λόγους. Ρωτήσαμε σχεδόν τους μισούς δήμους και κοινότητες της χώρας, καθώς και τις αντίστοιχες αστυνομικές αρχές για τους ίδιους δήμους και κοινότητες, διαφόρους συλλόγους των ίδιων των αλλοδαπών και τις αρμόδιες αρχές στο υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε γνωρίζοντας πόσοι είναι οι νόμιμοι μετανάστες να μπορέσουμε να κάνουμε αναγωγή και να βγάλουμε την αναλογία μεταξύ νόμιμων και παράνομων αλλοδαπών», μας εξηγεί ο κ. Λιανός.

**Ποια είναι μερικά από τα βασικότερα ευρήματα;

«Από τα στοιχεία που πήραμε για τα παιδιά των μεταναστών ηλικίας 5-18 ετών που πηγαίνουν στο σχολείο, δεδομένου ότι τα παιδιά μπορούν να γραφούν στο σχολείο είτε είναι νόμιμα εδώ είτε όχι, προκύπτει ότι τα παιδιά αλλοδαπών που είναι γραμμένα στο σχολείο είναι περισσότερα από τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών, άρα έχουμε παράνομες οικογένειες. Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών αλλάζει επειδή υπάρχει συνεχής εισροή και εκροή, δηλαδή έρχονται για να φύγουν σε δυο-τρεις μήνες προς μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, δεν είναι μόνιμη η παρουσία τους εδώ. Αρκετοί από αυτούς μπορεί να συλληφθούν και να απελαθούν ή να κληθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα χωρίς να γνωρίζουμε τι απογίνονται τελικά. Και φυσικά υπάρχουν και αυτοί που παίρνουν άδεια: μέχρι το τέλος του 2008 το υπουργείο είχε δώσει περίπου 600.000 άδειες. Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να υποθέσουμε ότι για κάθε τρεις νόμιμους μετανάστες έχουμε και τουλάχιστον έναν παράνομο.

Τα πράγματα βέβαια μπορεί να έχουν αλλάξει λόγω της κρίσης και απομένει να μελετηθούν οι επιπτώσεις της».

Σε 205.000 υπολογίζει τους ανεπίσημους μετανάστες στη χώρα η έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Κλαντεστίνο» και παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη ο αριθμός των ανεπίσημων μεταναστών ήταν σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τους περίπου 700.000 της περασμένης δεκαετίας αποτέλεσμα τριών προγραμμάτων νομιμοποίησης στο μεσοδιάστημα. Αλλωστε οι περίπλοκες, χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες για νόμιμη είσοδο και διαμονή αναδεικνύονταν ως οι κύριες αιτίες για την αύξηση του αριθμού των ανεπίσημων μεταναστών, καθώς ανάμεσά τους υπήρχε μεγάλος αριθμός μεταναστών που δεν κατάφεραν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους επειδή δυσκολεύτηκαν να βρουν νόμιμη εργασία, καθώς και μετανάστες που ήρθαν νόμιμα και παραβίασαν τη θεώρηση εισόδου (βίζα) στη συνέχεια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εσωτερικών
Μετανάστες και πρόσφυγες