Έντυπη Έκδοση

Το αυγό του φιδιού...

Ο ΝΙΚ ΓΚΡΙΦΙΝ, αρχηγός του Εθνικού Κόμματος της Βρετανίας (ΒΝΡ), επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία πως το κόμμα του δεν είναι των άκρων και ο ίδιος δεν είναι ρατσιστής.

Παρ' όλ' αυτά, για να γίνει κάποιος μέλος του κόμματος, πρέπει να είναι «γνήσιος Βρετανός» και όχι να προέρχεται από «άλλες αυτόχθονες ομάδες». Ερωτηθείς, χθες, «πώς καταλαβαίνει κάποιος "έναν γνήσιο Βρετανό"», πολύ κυνικά απάντησε «απλώς κοιτώντας τον». Λίγο νωρίτερα, προσερχόμενος σε συνέντευξη Τύπου του κόμματός του, κοντά στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Ουέστμινστερ, αποδοκιμάστηκε άγρια από ομάδες νεαρών διαδηλωτών, που του φώναξαν «φύγε από τους δρόμους μας, ναζιστικό κατακάθι», και τον έλουσαν με αυγά. Οι σωματοφύλακές του τον πήραν και έφυγαν, και η συνέντευξη ματαιώθηκε.

ΣΤΙΣ εκλογές της Κυριακής, ο κ. Γκρίφιν εξελέγη ευρωβουλευτής και το κόμμα του κέρδισε ακόμα μία έδρα. Ο Πίτερ Χέιν, νεοδιορισθείς υπουργός για την Ουαλλία, δήλωσε ότι είναι στίγμα για τη Βρετανία να εκπροσωπείται στην Ευρώπη «και από φασίστες και ρατσιστές», και ζήτησε απ' όλους «να απομονώσουν και να αντιπαρατίθενται συνεχώς με το ΒΝΡ».

Η ΓΚΛΕΝΤΑ ΤΖΑΚΣΟΝ, μία από τις πιο σπουδαίες ηθοποιούς της Βρετανίας, βουλευτής επίσης του Εργατικού Κόμματος, για το Χάμπστεντ και Χάιγκεϊτ στο Λονδίνο, με άρθρο της χθες στην εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», λέει ότι δεν θυμάται στη ζωή της να υπήρχαν «τέτοιες αηδιαστικές σκηνές», όσο εκείνη της νύχτας της περασμένης Κυριακής, που ο ηγέτης του Εθνικού (κατ' ακρίβειαν, εθνικιστικού) Κόμματος της Βρετανίας, Νικ Γκρίφιν, πανηγύριζε για την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Κάποτε», λέει η Γκλέντα Τζάκσον, «όλοι εμείς, των υπόλοιπων δημοκρατικών κομμάτων, συζητούσαμε για το εάν πρέπει να ασχολούμαστε καν με τέτοια κατακάθια. Απερίφραστα σήμερα, λέω πως όχι μόνο θα ασχοληθούμε μαζί τους, αλλά εκθέτοντας κάθε παράλογη θέση τους, με τον πιο δυναμικό και τεκμηριωμένο τρόπο, θα τους ξεσκίσουμε!». Εννοείται, συμπλήρωσε, ότι «τα όπλα μας» είναι μόνο εκείνα τα οποία οι εθνικιστές και οι φασίστες δεν χρησιμοποίησαν ποτέ -δημοκρατικά.

«Πρέπει να είμαστε σκληροί κατά του φασισμού. Να επισημαίνουμε τα αίτια που τον προκαλούν, να ενημερώνουμε αδιάκοπα τον κόσμο πού οδηγεί ο φασισμός. Προτείνω μια νέα "κοινωνική οικιστική επανάσταση". Μια ανανεωμένη και ανθεκτική στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης. Πολιτικές πράξεις απτές, που να αγγίζουν τους απλούς πολίτες. Αυτά είναι τα όπλα που τρέμει ο κάθε Γκρίφιν, καθώς, κάθε τι που υπονομεύει την κοινωνική, πολιτική και, ναι, φυλετική ανισότητα, υπονομεύει θανάσιμα και την πλατφόρμα εξτρεμισμού αυτού του κυρίου».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Το αναγνωστικό της τελευταίας σελίδας