Ηλεκτρονική Έκδοση

Κέρδη 2,43% για το Χρηματιστήριο με τράπεζες και μεσαία κεφαλαιοποίηση

Με τον βασικό δείκτη του αμερικανικού Χρηματιστηρίου Dow Jones να προσεγγίζει την προηγούμενη κορυφή έτους (8.839 μονάδες) στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης (έφθασε μέχρι τις 8.834 μον.) και τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές να κινούνται θετικά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ πρόσθεσε 2,43% στο ενεργητικό του κλείνοντας στις 2.376,11 μονάδες. Ετσι, απέχει μόλις 2,1% από την προηγούμενη μέγιστη (σε κλείσιμο) τιμή του (2.427 μον.).
Καταλύτης για την θετική πορεία των αγορών είναι το ράλι στα εμπορεύματα, που ωθεί στα ύψη τις μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των βασικών πρώτων υλών, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Στην Αθήνα οι τράπεζες και ορισμένες μετοχές από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση απογειώθηκαν, προσεγγίζοντας μέγιστες τιμές οκτώ και εννέα μηνών. Έτσι, επιστρέφουν στα προ «Lehman» επίπεδα, δηλαδή σε αυτά του περασμένου Οκτωβρίου. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες περιπτώσεις, οι οποίες δεν είναι οι μόνες: Ο Μυτιληναίος συνέχισε την ανάβαση φθάνοντας στα 6,82 ευρώ που είναι νέα μέγιστη τιμή από τον Σεπτέμβριο του 2008. Η Jumbo αναρριχήθηκε στα 8,18 ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τον Αύγουστο του 2008. Η Frigoglass συνέχισε το σερί ανόδου (συμπλήρωσε επτά ανοδικές συνεδριάσεις) αγγίζοντας τιμές που είχε τον Οκτώβριο του 2008. Σε ότι αφορά τις τράπεζες, το ανοδικό τίναγμα κατά 5,65% της Εθνικής Τράπεζας έφερε την τιμή στα 20,20 ευρώ, δηλαδή κοντά στα υψηλά της επίπεδα που προσέγγισε πριν από λίγες ημέρες (20,70-20,90 ευρώ), οδηγώντας και τον κλαδικό δείκτη σε κέρδη 4,51%. Σε αυτό το κλίμα συνολικά 181 τίτλοι έκλεισαν θετικά ή το 69% του συνόλου έναντι 53 που υποχώρησαν και 32 που έμειναν στα ίδια επίπεδα. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και είναι το μοναδικό στοιχείο, που δεν συνάδει με τον ενθουσιασμό, που επικρατεί. Σε επίπεδο επί μέρους δεικτών η μεσαία κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσε +3,73%, ακολούθησε η υψηλή +2,91% και η μικρή με άνοδο 2%. Από τη μεσαία ξεχώρισαν εκτός από τον Μυτιληναίο και την Jumbo, η ΣΙΔΕΝΟΡ (+9,29%), ΕΧΑΕ (+8,14%), ο Σαράντης (+6,78%), Μηχανική, Proton Bank, ΜΕΤΚΑ κλπ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών