Ηλεκτρονική Έκδοση

Ρελάνς Ερντογάν με Θράκη

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Παράλληλα, κατηγόρησε την ελληνική πολιτική ηγεσία για τους χειρισμούς της στο θέμα της τουρκικής μειονότητας της Θράκης ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει κάνει κανένα σοβαρό βήμα προσέγγισης.

Αναφερόμενος στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι "μπορεί να συζητηθεί" ενώ άφησε αιχμές για την πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα. Όπως είπε ο Ερντογάν, η Ελλάδα δεν δέχεται ως μουφτή αυτόν τον που εξέλεξαν οι πολίτες στη Δυτική Θράκη αλλά εκείνουν έχει διοριστεί από το κράτος. "Ποιος εκλέγει εδώ τον Πατριάρχη; Η Ιερά Σύνοδος. Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι, σύμφωνα με τη Λωζάννη. Αυτή τη στιγμή τα μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν είναι πολίτες μας. Αλλά εμείς δείξαμε κατανόηση και σε αυτό. Τους είπαμε, τουλάχιστον να κάνουν αίτηση για τουρκική υπηκοότητα. Εμείς είμαστε εντάξει. Τι έκανε όμως η άλλη πλευρά; Τίποτα. Δεν ανέχονται ούτε τη λέξη Τούρκος στη Δυτική Θράκη. Πώς μπορεί;" επεσήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Κληθείς να σχολιάσει εάν σκοπεύει να θέσει τα παραπάνω ζητήματα ενώπιον της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, ενόψει και της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Ερντογάν υπογράμμισε: "Τα έχω αναφέρει πολλές φορές στο φίλο μου τον Καραμανλή. Τα έχω πει και στην κυρία Ντόρα και στον κύριο Κώστα. Δεν μπορούν όμως να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Λένε απλώς θα το δούμε. Αλλά εκεί φοβούνται πολύ από την πίεση των μέσων ενημέρωσης".

Για το ζήτημα του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου ΕΕ - Τουρκίας, με βάση το οποίο η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της προς τα Κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, τόνισε: "Λέμε ναι στο θέμα του ανοίγματος των λιμανιών αλλά με αμοιβαιότητα από πλευράς Νότιας Κύπρου, Βόρειας Κύπρου και Τουρκίας. Αλλά η Νότια Κύπρος θα πρέπει να ανοίξει το αεροδρόμιο Ερτζάν. Λέμε ναι, σε ό,τι ορίζει η αμοιβαιότητα". Και συμπλήρωσε: "Εάν αμφότερες οι πλευρές ξεκινήσουν κάτι κοινό, εμείς θα το στηρίξουμε. Εμείς καταργήσαμε τη βίζα προς τους Ελληνοκύπριους. Εκείνοι όμως δεν έκαναν ένα σοβαρό βήμα. Είπαν απλώς ότι ήταν μια καλή χειρονομία. Ναι, όμως, εμείς μόνο θα κάνουμε τις χειρονομίες;"

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Κυπριακό
Τουρκία