Ηλεκτρονική Έκδοση

Απελευθερώθηκε ο νεότερος κρατούμενος του Γκουαντάναμο

Ο νεότερος κρατούμενος της φυλακής του Γκουαντάναμο αφέθηκε ελεύθερος μετά από επτά χρόνια. Ο λόγος για τον Μοχάμεντ Ελ Γκαρανί από το Τσαντ, ο οποίος είχε συλληφθεί όταν ήταν μόλις 14 ετών.

Όπως ανακοίνωσαν οι συνήγοροί του, ο Μ. Γκαρανί απελευθερώθηκε πέντε μήνες αφότου ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκισή του, μετά την επανεξέταση της υπόθεσής του. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ήταν "μαχητής του εχθρού". Ωστόσο, οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει επισήμως την απελευθέρωσή του.

"Είναι θαυμάσιο που ο Μοχάμεντ επιτέλους απελευθερώθηκε όμως δεν θα πάρει ποτέ πίσω τα εφηβικά χρόνια του που τα πέρασε στο Γκουαντάναμο" είπε ο Κλάιβ Στάφορντ Σμιθ, δικηγόρος και διευθυντής της Reprieve, μια οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αγωνίστηκε για την αποφυλάκιση του νεαρού. "Η ιδέα και μόνο ότι χρειάστηκαν επτά χρόνια και ένας ομοσπονδιακός δικαστής για να ξεκαθαρίσει την υπόθεση δείχνει πόσο αποτυχημένο ήταν το πείραμα του Γκουαντάναμο" πρόσθεσε ο Κ. Σμιθ.

Ο Μ. Γκαρανί συνελήφθη στο Πακιστάν το 2001 μετά από έφοδο των δυνάμεων της χώρας σε τζαμί. Στη συνέχεια, παραδόθηκε στις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές στο Αφγανιστάν και κρατήθηκε σε μια φυλακή στην αεροπορική βάση του Μπάγκραμ, έξω από την Καμπούλ. Δύο μήνες αργότερα μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο όπου, σύμφωνα με τη Reprieve, υπέστη διάφορα βασανιστήρια.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριζε ότι ο Γκαρανί έμενε σε έναν ξενώνα της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν. Ακόμη, τον κατηγόρησαν ότι είχε πολεμήσει στη μάχη του Τόρα Μπόρα και ότι υπήρξε "ταχυδρόμος" για ανώτατα στελέχη της Αλ Κάιντα. Επιπλέον, θεωρήθηκε μέλος ενός πυρήνα της οργάνωσης στο Λονδίνο. Στο δικαστήριο όμως, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποδείξει κανέναν από τους ισχυρισμούς της και ο δικαστής Ρίτσαρντ Λίον διέταξε την αποφυλάκισή του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα