Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ «ΦΕΡΝΟΥΝ» ΑΠΟ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ * ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ

Παφ και 500άρικο το παράνομο κάπνισμα

Ειδικός 4ψήφιος αριθμός για... «κάρφωμα» παράνομων θεριακλήδων

Δεν είναι ότι έγιναν προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ούτε ότι εξαφανίστηκαν τα ράντσα - «επικουρικές κλίνες», όπως προτιμά να τα λέει ο υπουργός Υγείας. Η «πιο σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία που έχει πάρει ποτέ η ελληνική πολιτεία» είναι η απαγόρευση του καπνίσματος, όπως ανακοίνωσε χθες ο Δ. Αβραμόπουλος. Η ρύθμιση είναι μάλιστα και διαδραστική, αφού δίνει την ευκαιρία στον πολίτη να συμμετέχει στην εφαρμογή της, όχι επιλέγοντας να εγκαταλείψει το... σπορ, αλλά παροτρύνοντάς τον να καταγγέλλει τις παραβάσεις της.

Ή συμμορφώνεστε ή ...πληρώνετε! Από τον Ιούλιο το κάπνισμα κοστίζει εάν δεν γίνεται νομίμως Ή συμμορφώνεστε ή ...πληρώνετε! Από τον Ιούλιο το κάπνισμα κοστίζει εάν δεν γίνεται νομίμως Η «μικρή επανάσταση», στην οποία καλεί τους πολίτες να υπακούσουν «αλλάζοντας τη νοοτροπία τους» ο Δ. Αβραμόπουλος, είναι και «η πιο σημαντική κληρονομιά που αφήνει στην ελληνική κοινωνία» ο νόμος, που εμπνεύστηκε, ο οποίος όλως τυχαίως εφαρμόζεται ήδη στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο.

Από την πλευρά της Πολιτείας, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, έχουν συντονιστεί, εκτός από αυτό του οποίου προΐσταται, τα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Παιδείας, Εμπορικής Ναυτιλίας, νομαρχίες και δήμοι. Οι τελευταίοι θα εκδώσουν τις σχετικές άδειες προς τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, εστιατόρια, μπαρ κοκ), κάτω των 70 τ.μ., τα οποία θα λειτουργήσουν μόνο για καπνιστές. Θα διανέμουν και την ειδική σήμανση δωρεάν.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «η Πολιτεία θα λάβει σοβαρά υπ' όψιν και θα εκτιμήσει την προσφορά των καταστηματαρχών που θα επιλέξουν τα καταστήματά τους να είναι μη καπνιζόντων», χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Φωσφοριζέ καπνιστήρια

Τα καταστήματα εμβαδού άνω των 70 τ.μ. (14.000 σε όλη τη χώρα), που ακόμα μένει να τους σταλούν οι οδηγίες, θα δημιουργήσουν «ιδιαίτερο τμήμα, η επιφάνεια του οποίου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ωφέλιμου χώρου τους, το οποίο θα διαχωρίζεται από το υπόλοιπο με διαχωριστικό που θα εκτείνεται από το δάπεδο έως την οροφή. Ο ειδικός χώρος πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές αρνητικής πίεσης, ρυθμού ανακύκλωσης του αέρα ανά ώρα, ροής του ανακυκλούμενου αέρα και επιφανείας, που θα αναλογεί σε κάθε άτομο που θα βρίσκεται μέσα στο χώρο αυτό. Θα διαθέτει δικό του σύστημα εξαερισμού, ανεξάρτητο από αυτό του υπολοίπου καταστήματος. Ο αέρας του ειδικού χώρου πρέπει να διοχετεύεται με τον κατάλληλο μηχανισμό στο εξωτερικό του κτιρίου και να μην ανακυκλώνεται για να επαναπροωθηθεί στο εσωτερικό του. Για την ανανέωση του αέρα στο εσωτερικό του ειδικού χώρου θα διοχετεύεται αέρας που θα τυγχάνει της αναγκαίας επεξεργασίας (φιλτράρισμα) και θα προέρχεται είτε από άλλους χώρους του καταστήματος που απαγορεύεται το κάπνισμα είτε από εξωτερικούς, σε σχέση με το κατάστημα χώρους. Η μέγιστη χωρητικότητά του, καθώς και ο χαρακτηρισμός του ως ειδικού χώρου, θα αναφέρονται με ειδική φωσφορίζουσα σήμανση»!

Στα καταστήματα διασκέδασης με ζωντανή μουσική (κοινώς μπουζούκια) και τα καζίνα εμβαδού άνω των 300 τ.μ. οι ειδικοί χώροι θα μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 40% της συνολικής επιφάνειας του καταστήματος, αλλά δεν θα περιλαμβάνεται στην πρώτη περίπτωση σε αυτούς η πίστα, ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Η άδεια λειτουργίας του ειδικού χώρου θα ενσωματώνεται με την άδεια λειτουργίας του καταστήματος στα αρχεία των δήμων.

Αν ένα κατάστημα δεν έχει λάβει την άδεια για τη λειτουργία του ειδικού χώρου, έστω κι αν δεν έχουν μοιραστεί ακόμα οι προδιαγραφές αυτού -θα γίνει τις επόμενες μέρες, διαβεβαίωσε ο υπουργός, πέντε με δέκα ημέρες, δηλαδή πριν από την εφαρμογή του νόμου- «δεν θα μπορεί να λειτουργεί παρά μόνο ως χώρος μη καπνιζόντων και θα ισχύει η ολική απαγόρευση».

Στον ειδικό χώρο, κοινώς καπνιστήριο:

- «Δεν θα επιτρέπεται η παροχή υπηρεσιών που δεν προσφέρονται σε άλλα τμήματα του καταστήματος» (;).

- «Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε αυτόν νέων ηλικίας έως 18 ετών». Θα τοποθετηθούν σεκιούριτι να ζητούν ταυτότητες;

Οι καταγγελίες τώρα των παραβάσεων θα γίνονται σε ειδικό τετραψήφιο αριθμό από όποιον επιθυμεί - καταστηματάρχη, θαμώνα, περαστικό κοκ. Ο ίδιος αριθμός θα προσφέρει και συμβουλές απεξάρτησης από το τσιγάρο και οδηγίες προς τους καταστηματάρχες. «Στον τετραψήφιο αριθμό οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν πιθανές παραβάσεις του νόμου».

Τις κλήσεις στους παραβάτες - ιδιώτες, σύμφωνα με τον υπουργό, θα τις κόβει η Δημοτική Αστυνομία σε όσους δεν συμμορφωθούν από 1η Ιουλίου στα αντικαπνιστικά μέτρα του υπουργείου Υγείας και επιμένουν να καπνίζουν εκεί όπου απαγορεύεται. Οι κλήσεις αυτές θα είναι ίδιες με αυτές που μοιράζει η Δημοτική Αστυνομία για παράνομη στάθμευση, μόνο που η πληρωμή του παράνομου καπνίσματος θα γίνεται πιο άμεσα και οι κλήσεις θα είναι πιο ακριβές (μέχρι 500 ευρώ), τόνισε.

Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, στο οποίο ο υπουργός θα κάνει προσλήψεις προκειμένου να το ενισχύσει, θα είναι υπεύθυνο για τις πιο βαριές παραβάσεις που θα αφορούν εστιατόρια, καφέ, κέντρα διασκέδασης. Αυτά θα πληρώνουν πρόστιμα μέχρι και 20.000 ευρώ.

Ο υπουργός άφησε αναπάντητο το ερώτημα αν τα ασφαλιστικά ταμεία θα καλύπτουν τις θεραπευτικές μεθόδους διακοπής του καπνίσματος που κυκλοφορούν και τις οποίες συνταγογραφούν οι γιατροί.

Και μην ξεχνάμε ότι το κάπνισμα απαγορεύεται από 1η Ιουλίου σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Απαντώντας στην ερώτηση, πού θα καπνίζουν οι εργαζόμενοι, ο υπουργός απάντησε χαμογελώντας «στα παράθυρα». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα