Έντυπη Έκδοση

Η Αθήνα έγινε Εδιμβούργο

Μπορείτε να φανταστείτε μια Αθήνα σε κάθε γωνιά της οποίας συμβαίνει κι από ένα δρώμενο, μια παράσταση θεάτρου δρόμου ή μια εικαστική εγκατάσταση; Φαντάζεστε μια Αθήνα παραδομένη στους καλλιτέχνες και τους ακτιβιστές της; Φαντάζεστε ένα πανηγύρι των τεχνών ανοιχτό στον καθένα να γίνεται πραγματικότητα χάρη σε δεκάδες εθελοντές;

Η Ηφαίστου, μια από τις πιο χαρακτηριστικές οδούς της Αθήνας, αποτυπωμένη από τον φακό της Ειρήνης Ραφαηλάκη που συμμετέχει κι αυτή με το έργο της στο Athens Fringe Festival Η Ηφαίστου, μια από τις πιο χαρακτηριστικές οδούς της Αθήνας, αποτυπωμένη από τον φακό της Ειρήνης Ραφαηλάκη που συμμετέχει κι αυτή με το έργο της στο Athens Fringe Festival Κάπως έτσι θα είναι η πρωτεύουσα από τη Δευτέρα και για μια εβδομάδα. Ξεκινά το πρώτο Athens Fringe Festival, που ακολουθεί την επιτυχημένη συνταγή του Fringe του Εδιμβούργου, του μεγαλύτερου και γνωστότερου φεστιβάλ παγκοσμίως -πέρυσι, σε 20 μέρες κόπηκαν 2,5 εκατομμύρια εισιτήρια για 30.000 παραστάσεις σε 260 διαφορετικά μέρη.

Εκατόν εβδομήντα ελληνικές ομάδες και περίπου 800 καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εταιρείας Σύνθεση, πριν από λιγότερο έναν χρόνο. Το Athens Fringe τις δέχτηκε όλες. Ετσι περιλαμβάνει θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά, ακόμα και ψηφιδωτό και κόσμημα.

Με επίκεντρο την Τεχνόπολη στο Γκάζι οι εκδηλώσεις απλώνονται σε 13 ακόμη χώρους: Art House, ArTower Agora, Athens Style, Booze Cooperativa, Κ44, Θύρα Τέχνης, Μικρό Πολυτεχνείο, Obi Uptown, Νεοκλασσικό Συλλόγου Αρχαιολόγων, Τριανόν Film Center, τα θέατρα Δίπυλον, Altera Pars και Δόρα Στράτου, Spring People, Εργαστήρι Μαιρηβή. Στο παιχνίδι μπαίνουν δυναμικά οι δημόσιοι χώροι γύρω απ' αυτά. Πεζόδρομοι, πάρκα και πλατείες, ακόμα και το 5x5 γηπεδάκι στο Θησείο. Αλλωστε, το σύνθημα του Φεστιβάλ είναι «Η Αθήνα μας ανήκει!».

Φωτογραφία από το δρώμενο που θα παρουσιά-σουν στους δρόμους της Αθήνας οι LazyDays, μια από τις 170 ομάδες του φεστιβάλ Φωτογραφία από το δρώμενο που θα παρουσιά-σουν στους δρόμους της Αθήνας οι LazyDays, μια από τις 170 ομάδες του φεστιβάλ Πέραν των ελληνικών συμμετοχών, το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει παραστάσεις από: Ουγγαρία, Σλοβακία, Κύπρο, Ιταλία, Αγγλία και Μεξικό. Συμμετέχουν ακόμα και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Citizens of Africa, Fair Trade Hellas, Διεθνής Αμνηστία (με έκθεση φωτογραφίας, προβολή ταινιών, συναυλίες με γκρουπ προσφύγων και λοιπά δρώμενα), Στροφή - ΚΕΘΕΑ.

Αλλωστε, περισσότερο ως πολιτική παρά ως καλλιτεχνική πράξη βλέπει το Fringe ο καλλιτεχνικός του υπεύθυνος, Γιώργος Νέρης. «Απευθυνόμαστε στους Αθηναίους και λέμε πως η πόλη ανήκει στα χέρια τους. Αλλά και το ίδιο το Φεστιβάλ σε αυτούς ανήκει καθώς διέπεται από τη λογική do-it-yourself. Συμμετέχουν από το στήσιμο μέχρι το "ξεστήσιμο". Το μόνο που κάνουμε είναι να παρέχουμε χώρους, ήχο και φώτα». Και, μάλιστα, με ελάχιστο κόστος συμμετοχής - 50Α, τη στιγμή που στο εξωτερικό είναι 13.900 λίρες. Το εισιτήριο είναι 10Α την ημέρα για όλους τους χώρους και το 20% επιστρέφεται στους συμμετέχοντες.

Ο συμμετοχικός χαρακτήρας επεκτείνεται και στη διοργάνωση. Εκατό εθελοντές έσπευσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. «Είναι νέοι άνθρωποι, πολλοί με διδακτορικά και κάνουν από μεταφράσεις μέχρι ταμείο!», μας λέει ο Γιώργος Νέρης.

Εξαιρετική αποδείχτηκε από την αρχή η δυναμική του θεσμού. Οι οργανωτές απευθύνθηκαν σε ομάδες και καλλιτέχνες μέσα από blogs και άλλα δίκτυα και η ιδέα εξαπλώθηκε. «Τα γεγονότα του Δεκέμβρη μας έδειξαν ότι δεν πάει άλλο», εκτιμά ο Γιώργος Νέρης. «Το Φεστιβάλ δεν είναι κάτι έτοιμο που θέλουμε να το φορέσουμε στην πόλη μας. Θέλουμε να διαμορφωθεί από αυτήν. Είχαμε κάνει πρόταση και στο Φεστιβάλ Αθηνών, η οποία δυστυχώς απορρίφθηκε. Καταλαβαίνουμε πως μια κατεστημένη διοργάνωση δεν θα μπορούσε να το ενσωματώσει πλήρως. Θα μπορούσε όμως να το αγκαλιάσει και να το υποστηρίξει, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Στο Εδιμβούργο, μάλιστα, το Fringe είναι μεγαλύτερο από το κυρίως Φεστιβάλ αφού συγκεντρώνει 2,5 εκατ. θεατές ενώ το δεύτερο 500 χιλιάδες».

Ηδη έχει ξεκινήσει στο Art House το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ με πειραματικούς θιάσους και σχήματα απ' όλη την Ελλάδα - κορυφώνεται την Κυριακή. Σε συνεργασία με το Μικρό Πολυτεχνείο θα δοθεί «Βραβείο Κοινού 2009». Η ομάδα που θα διακριθεί θα συμμετάσχει με δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή τον Αύγουστο στο Edinburgh Fringe Festival. Φέτος περιλαμβάνει πάνω από 34 χιλιάδες παραστάσεις και περίπου 2.100 σόου από περισσότερες από 60 χώρες (από Αλβανία μέχρι Ζιμπάμπουε!).

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα γίνει και ο σεμιναριακός κύκλος «Fringe 'em all 7x7», επίσης σε συνεργασία με το Μικρό Πολυτεχνείο. Μέσα σε 7 ημέρες, καλλιτέχνες από τις 7 τέχνες, με την καθοδήγηση πεπειραμένων συναδέλφων τους, θα γνωριστούν, θα συνεργαστούν και θα παρουσιάσουν στις 21 Ιουνίου (τελευταία μέρα του Φεστιβάλ) ένα πρωτότυπο έργο με θέμα την πόλη της Αθήνας.

Το Φεστιβάλ έχει, βέβαια, οικολογικές ανησυχίες. Δεν πρόκειται να τυπώσει έντυπο υλικό για την προώθησή του -με εξαίρεση έναν βασικό οδηγό- και η επικοινωνία γίνεται ηλεκτρονικά. Γι' αυτό σημειώστε τις εξής διευθύνσεις:

Πρόγραμμα: www.fringefestival.gr

Χώροι: www.1city.gr/fringe

Το Fringe στο facebook: www.facebook.com/pages/Athens-Fringe-Festival-2009/111093615251?ref=ts

Το block του Fringe: athensfringe.blogspot.com

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική