Ηλεκτρονική Έκδοση

«Υποεκτιμήσαμε το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης», λέει η κυβέρνηση

Επικοινωνιακή αντεπίθεση στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση για την μεταναστευτική της πολιτική επιχειρεί η κυβέρνηση. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χ. Μαρκογιαννάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, είπε πως είναι έτοιμη η τροπολογία που προβλέπει αυστηρότερες ποινές στους διακινητές λαθρομεταναστών, ενώ προανήγγειλε επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων για χορήγηση πολιτικού ασύλου. «Πιέζουμε Ευρώπη και Τουρκία για το θέμα της επαναπροώθησης» λέει η Ντ. Μπακογιάννη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στο City 99,5, τόνισε ότι η χώρα μας πιέζει Ε.Ε και Τουρκία, αφενός για οικονομική συνδρομή στην αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης και αφετέρου για να τηρήσει η Άγκυρα τις δεσμεύσεις της ως προς την επανεισδοχή λαθρομεταναστών.

Πρόσθεσε ότι το θέμα θα το θέσει ο πρωθυπουργός στον τούρκο ομόλογό του, Τ. Ερντογάν, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη χώρα μας για τα εγκαίνια του μουσείου της Ακρόπολης. Για την επέκταση της Frontex, της ευρωπαϊκής θαλάσσιας δύναμης των συνόρων, είπε ότι δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης τόνισε ότι αναζητούνται ήδη χώροι υποδοχής (στρατόπεδα), οι οποίοι, όπως είπε, πρέπει να ευπρεπιστούν για να γίνουν κατάλληλοι και πρόσθεσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν από το Σεπτέμβριο.

Για τις απελάσεις δήλωσε ότι θα εντατικοποιηθεί η επαναπροώθηση με πτήσεις τσάρτερ. Για τη διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου σημείωσε ότι έχουν συσταθεί επιτροπές ανά νομό και ότι σύντομα ο χρόνος για τη λήψη απόφασης θα γίνει δύο μήνες, από δύο χρόνια που είναι σήμερα.

Παράλληλα, ερωτηθείς εάν η Αστυνομία επιτρέπει στην Χρυσή Αυγή να την υποκαθιστά, απάντησε ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα να επιχειρήσει να λύσει το πρόβλημα των μεταναστών μόνος του.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Flash, είπε ότι η παραμονή των λαθρομεταναστών στα στρατόπεδα μπορεί να διαρκεί από έξι μήνες έως ένα χρόνο σε καθεστώς ουσιαστικά εγκλεισμού, ενώ, εάν ισχύσει καθεστώς "ημι-ελευθερίας" (δηλαδή να μπορούν οι μετανάστες να βγαίνουν και έξω από το χώρο κράτησης) θα μπορεί να διαρκεί έως 18 μήνες. Υπογράμμισε, όμως, ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην πρώτη εκδοχή.

Τέλος ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις να υποβάλλουν προτάσεις και να μην αρκούνται σε κριτική. "Τώρα όλοι έγιναν άνθρωποι του Νόμου και της Τάξης, ενώ μέχρι πριν από λίγους μήνες μού απέδιδαν αυτό το χαρακτηρισμό" σημείωσε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Για το ίδιο θέμα
Χθες ανακοινώθηκαν τα μέτρα, σήμερα ο διάλογος