Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΤΙΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Εγρήγορση και μέτρα για τη νέα γρίπη

Αύξηση των μέτρων στις πύλες εισόδου της χώρας για την ανίχνευση κάθε νέου κρούσματος της νέας γρίπης, λόγω τουριστικής περιόδου, ενίσχυση των δομών για την αντιμετώπισή τους, αλλαγή νοοτροπίας στη νοσηλεία παρέχοντας τη δυνατότητα να γίνεται στο σπίτι ή το ξενοδοχείο και παραγγελίες αντιικών φαρμάκων και προληπτικών εμβολίων ανακοίνωσε χθες, με αφορμή την κήρυξη πανδημίας γρίπης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο υπουργός Υγείας.

«Πλην των σοβαρών περιστατικών, τα κρούσματα θα αντιμετωπίζονται πλέον στο σπίτι», είπε ο Δ. Αβραμόπουλος. «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία, αρκεί οι οικογένειες να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής και να χρησιμοποιούν μάσκες όταν έρχονται σε επαφή με τον ασθενή», πρόσθεσε. Η αρχή έγινε χθες. Ενα από τα πέντε νέα κρούσματα στη χώρα μας, μία 15χρονη Αμερικανίδα, νοσηλεύεται κατ' οίκον.

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον υπουργό, θα δοθεί εντολή και στα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα «να διαθέτουν ένα δωμάτιο ειδικά διαμορφωμένο για την πιθανή νοσηλεία νέων κρουσμάτων της γρίπης Α».

Εμβόλια

Τα προληπτικά εμβόλια που έχει παραγγείλει το υπουργείο Υγείας θα καλύψουν το 40% του πληθυσμού. Προηγούνται οι ευπαθείς ομάδες -επαγγελματίες υγείας, παιδιά, άτομα με χρόνια νοσήματα.

Η νέα γρίπη Α (Η1Ν1) εκτοπίζει την εποχική γρίπη. «Η αύξηση του επιπέδου συναγερμού από τον ΠΟΥ μεταφράζεται σε ευθεία εντολή στις φαρμακευτικές εταιρείες να βάλουν στην άκρη την παραγωγή του προληπτικού εμβολίου για την εποχική γρίπη και να επισπεύσουν την παραγωγή του εμβολίου για τη νέα γρίπη», επισήμανε ο ειδικός λοιμοξιολόγος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Αιτία εξάπλωσής της, σύμφωνα με τον καθηγητή Αθανάσιο Τσακρή, διευθυντή του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας, είναι η χαμηλή ανοσία του πληθυσμού. «Δεν υπάρχουν αντισώματα στον πληθυσμό», ανέφερε.

Προς το παρόν τα αντιικά φάρμακα αντιμετωπίζουν τη νέα γρίπη, επισήμανε ο Ανδρέας Μεντής, διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Γρίπης Ινστιτούτου Παστέρ, και πρόσθεσε ότι «μέχρι στιγμής η θνητότητα στη νέα γρίπη Α είναι ίδια με αυτή της εποχικής γρίπης -1 στα 1.000 άτομα».

Νέα μέτρα

Για τη χώρα μας τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Τα νέα μέτρα που αντιστοιχούν στη φάση 6 ετοιμότητας, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, είναι τα εξής:

- Μεγαλώνει η λίστα των νοσοκομείων που βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης Α. Ετσι στα νοσοκομεία Σωτηρία, Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Ελενα, Παίδων Αγία Σοφία και πανεπιστημιακό Ηρακλείου προστίθενται τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Πάτρας, Κέρκυρας, Λάρισας και το Αττικόν στην Αθήνα.

- Στα μικροβιολογικά εργαστήρια που μέχρι στιγμής ήταν του Παστέρ και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προστίθεται αυτό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

- Αυξάνεται το απόθεμα σε αντιικά φάρμακα από 15% σε περισσότερο από 20% και ολοκληρώνεται η παραγγελία των προληπτικών εμβολίων.

- Δημιουργείται, εκτός από τη γραμμή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που λειτουργεί για τους πολίτες (210-5212054), νέος τετραψήφιος αριθμός που θα απαντά στα ερωτήματα των πολιτών περί πανδημίας.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση