Έντυπη Έκδοση

Ερευνούν συνταγματάρχη για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης

Τη διενέργεια «εξαντλητικής» έρευνας, για να διαπιστωθεί αν πράγματι συνταγματάρχης του στρατού είχε εκπονήσει σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης Ερντογάν, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη επιχείρηση κατά της Εργκένεκον, ανακοίνωσαν χθες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Η εφημερίδα «Ταράφ», που συχνά φιλοξενεί άρθρα κατά του στρατού, έγραψε την Πέμπτη ότι περιήλθε στα χέρια της αντίγραφο σχεδίου που είχε ετοιμάσει συνταγματάρχης του στρατού τον Απρίλιο, «για να υπονομεύσει τη λαϊκή υποστήριξη» προς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και την ισχυρή αδελφότητα του θρησκευτικού ηγέτη Φεϊτουλάχ Γκιουλέν, που το στηρίζει. Το σχέδιο, που κατά την «Ταράφ» εκπονήθηκε σε απάντηση του ανηλεούς πολέμου που έχουν εξαπολύσει οι αρχές για την εξάρθρωση του δικτύου της Εργκένεκον, προβλέπει σειρά δράσεων -κυρίως προπαγάνδα μέσω των ΜΜΕ- για να υπονομευτεί το ΑΚΡ και να επέλθει διάσπαση εκ των έσω. Μεταξύ των «δράσεων» προτείνει εφόδους σε φοιτητικές εστίες της κοινότητας του Γκιουλέν, από τις οποίες «είναι βέβαιο ότι θα ανακαλυφθούν όπλα και πυρομαχικά». Μια τέτοια έκβαση θα οδηγήσει στην κήρυξη της αδελφότητας ως τρομοκρατικής οργάνωσης, έγραψε η «Ταράφ».

Ερωτηθείς σχετικά χθες ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου της Τουρκίας Μετίν Γκιουράκ δήλωσε ότι «δόθηκε ήδη διαταγή για εξαντλητική έρευνα επί του θέματος».

Για την υπόθεση Εργκένεκον έχουν καταδικαστεί πολλοί αξιωματικοί και απόστρατοι, ενώ δεκάδες άλλοι περιμένουν δίκη. Το δίκτυο εθνικιστών, σύμφωνα με τα κατηγορητήρια, στόχο είχε με προβοκάτσιες να επιφέρει ένταση στην τουρκική κοινωνία ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία