Έντυπη Έκδοση

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΕΝΩ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ

Ποιοι καλούνται να κλείσουν τις τρύπες του προϋπολογισμού

Το χέρι βαθιά στην τσέπη βάζουν από αυτό τον μήνα εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις, μεγαλοεισοδηματίες και μισθωτοί, καθώς και οφειλετές του Δημοσίου, ώστε να συνδράμουν τον εκτροχιασμένο κρατικό προϋπολογισμό. Οι επιβαρύνσεις συνεχίζονται για το σύνολο των φορολογουμένων, καθώς μέχρι τα τέλη του μήνα έρχεται το πρώτο φορολογικό πακέτο.

Την επομένη των ευρωεκλογών, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ενεργοποίησε τον μηχανισμό είσπραξης εσόδων (διεκόπη κατά την προεκλογική περίοδο, για δημιουργία θετικού κλίματος) και άρχισε να ταχυδρομεί τα «μπιλιετάκια» πληρωμής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και περαίωσης, ενώ εντός των προσεχών ημερών αποστέλλει και τα σημειώματα της έκτακτης εισφοράς.

Το μοναδικό αντικείμενο εργασίας

Οσο για το πρώτο φορολογικό πακέτο, αποτελεί και το μοναδικό μετεκλογικό αντικείμενο εργασίας του οικονομικού επιτελείου, το οποίο βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις, ώστε να εντοπίσει τα μέτρα που θα ληφθούν σε αυτή τη φάση, καθώς αναζητεί έσοδα πάνω από 5 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος στο 3,7% φέτος. Ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων πέφτουν ακόμα και προτάσεις για ενεργοποίηση του Ταμείου της Φτώχειας σε ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.

Οι πρώτες τέσσερις ομάδες φορολογουμένων που θα περάσουν από τα ταμεία της Εφορίας για πληρωμή φόρων είναι:

* Ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς την περασμένη εβδομάδα ταχυδρομήθηκαν τα πρώτα 300.000 εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων από τα πλέον των 700.000 που απομένουν και θα αποσταλούν έως τα τέλη του μήνα επί συνόλου άνω των 3.000.000. Το γεγονός ότι απαιτούνται διορθώσεις στοιχείων σε αρκετές δηλώσεις δημιουργεί θολή εικόνα στην Καραγεώργη Σερβίας, η οποία δεν είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσει το ακριβές ύψος των εσόδων που θα έχει από το ΕΤΑΚ των φυσικών προσώπων. Ο στόχος, πάντως, για το ΕΤΑΚ του 2008 είχε τοποθετηθεί στα 500 εκατ. ευρώ μόνο από τα φυσικά πρόσωπα.

* Μεγαλοεισοδηματίες, καθώς ξεκινάει εντός των προσεχών ημερών η ταχυδρόμηση των περίπου 128.000 σημειωμάτων της έκτακτης εισφοράς, η οποία εξοφλείται εφάπαξ ή σε 3 ισόποσες δόσεις, και από την οποία προσδοκούν 274 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν σημείωμα πληρωμής παρότι εξαιρούνται (σ.σ. οι αποζημιώσεις δεν συνυπολογίζονται στο εισόδημα) πρέπει να περάσουν από την Εφορία με τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, για να μην πληρώσουν την εισφορά.

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά κυμαίνεται από 1.000 ευρώ για ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημα 60.001-80.000 ευρώ, 2.000 ευρώ για 80.001-100.000 ευρώ, 3.000 ευρώ για 100.001-150.000 ευρώ, 5.000 ευρώ για 150.001-300.000 ευρώ, 10.000 ευρώ για 300.001-500.000 ευρώ, 15.000 ευρώ για 500.001-700.000 ευρώ, 20.000 ευρώ για 700.001-900.000 ευρώ και 25.000 ευρώ για άνω των 900.001 ευρώ.

* Επιτηδευματίες, αφού ξεκίνησε πάλι (μετεκλογικά) η αποστολή των σημειωμάτων περαίωσης της επταετίας 2000-2006 που ισχύει για περίπου 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Ομως, η ασθενής ανταπόκριση κατεβάζει τον πήχυ των αρχικά υψηλών προσδοκιών του 1 δισ. ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι δεν ανταποκρίνεται ούτε καν ο 1 στους 3 επιτηδευματίες.

* Χρεοφειλέτες για συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 20 δισ. ευρώ. Περισσότεροι από 700.000 φορολογούμενοι εκτιμάται ότι χρωστούν στο Δημόσιο και η πλειονότητα αυτών οφείλει ποσά κάτω των 10.000 ευρώ ο καθένας. Παρά τις υψηλές εκπτώσεις, το ενδιαφέρον παραμένει μειωμένο και δεν τίθεται ζήτημα να πιάσουν ούτε τον αρχικό στόχο του 1,5 δισ. ευρώ (ετέθη το περασμένο φθινόπωρο) ούτε τον φετινό του 1,8 δισ. ευρώ. Οσο για το νέο σύστημα είσπραξης των οφειλών, παραμένει ακόμα στα χαρτιά, καθώς δεν έχουν ξεκινήσει καν τις διαδικασίες αναζήτησης συμβούλων.

Το δεύτερο φορολογικό μπουγιουρντί

Μέχρι τα τέλη του μήνα φτάνει και το δεύτερο φορολογικό «μπουγιουρντί», που αφορά το πρώτο μετεκλογικό πακέτο μέτρων, και το οποίο -μετά και τις επιτελικές συσκέψεις της περασμένης εβδομάδας -κρίνουν πως πρέπει να είναι «ελαφρύ». Ενώ σε αντιστάθμισμα αυτών φαίνεται να δόθηκε εντολή αναζήτησης πιθανού τρόπου ενεργοποίησης του Ταμείου της Φτώχειας, με ελαφρού τύπου παροχές σε ανέργους και «ασθενείς» οικονομικά ομάδες. Οσο για τα μέτρα, τα προσδιορίζουν σε:

1. Αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά, καύσιμα και τσιγάρα, ενώ παραμένει υπό εξέταση και η επιβολή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

2. Διπλασιασμό Ενιαίου Τέλους Ακινήτων από το 0,1% στο 0,2%. Εκτιμώντας ότι στα τέλη του μήνα θα έχουν πιο σαφή εικόνα για το ΕΤΑΚ του 2008, τότε θα λάβουν και την απόφαση διπλασιασμού του φετινού ΕΤΑΚ, ενώ υπάρχει πρόταση και για κλιμάκωση των αυξήσεων για τη μεγάλης αξίας περιουσία.

3. Αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας και μάλιστα από τον Ιούλιο.

4. Αύξηση των ασφαλίστρων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

5. Η «περαίωση γης» αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά του οικονομικού επιτελείου, καθώς θα φέρει σίγουρα έσοδα και μάλιστα άμεσα. Η εξαγορά με χαμηλό τίμημα ορισμένων εκ των περίπου 98.000 καταπατημένων δημοσίων κτημάτων, συνολικής έκτασης 3,5 εκατ. στρεμμάτων, εκτιμάται ότι θα αποφέρει περίπου 700 εκατ. ευρώ.

6. Η «τακτοποίηση» των περισσότερων από 1 εκατ. ημιυπαίθριων χώρων, εκ των οποίων εκτιμούν ότι θα μαζέψουν πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Αργότερα αλλαγές στη φορολογική κλίμακα

«Οι επεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα πάνε παραπίσω», έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου και τοποθετούσε το δεύτερο πακέτο μέτρων κατά το φθινόπωρο, μαζί με τον προϋπολογισμό του 2010, που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα συμπέσουν εθνικές εκλογές... Οι επεμβάσεις στην κλίμακα αφορούν κατά κύρια βάση την αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης από το 40% πιθανότατα στο 50%, σύμφωνα με το σενάριο που κερδίζει έδαφος τελευταία, και θα αφορά εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ που αποκτώνται φέτος (δήλωση 2010).

Οι αλλαγές στη φορολόγηση των εισοδημάτων θα επεκταθούν στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης (υπολογισμός φόρου βάσει κλίμακας) και στην περικοπή των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν φυσικά και νομικά πρόσωπα. Εξετάζουν δε και την επιβολή έκτακτου φόρου στην περιουσία ή στο εισόδημα και την αύξηση κατά 1 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες των συντελεστών ΦΠΑ, ενώ θεωρείται βέβαιη η αύξηση κατά 20% των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων το 2010. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική