Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ * ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Τα μέτρα κάηκαν πριν ακόμη εφαρμοστούν

Με άδεια ντεπόζιτα και στα τυφλά εξακολουθεί να πορεύεται ο ελληνικός τουρισμός μεσούντος του Ιουνίου.

25% κάτω ο τζίρος μέχρι στιγμής. Βουλιάζουν οι προορισμοί πολυτελείας, επιπλέει μονάχα ο μπατιρο-τουρισμός του all inclusive 25% κάτω ο τζίρος μέχρι στιγμής. Βουλιάζουν οι προορισμοί πολυτελείας, επιπλέει μονάχα ο μπατιρο-τουρισμός του all inclusive Η βουτιά 9% που καταγράφεται στην κίνηση ξένων επισκεπτών μέχρι και τον Μάιο συνοδεύεται από ακόμη μεγαλύτερη πτώση -γύρω στο 25% όπως εκτιμούν οι ενώσεις ξενοδόχων- στον τζίρο των επιχειρήσεων. Για πρώτη φορά εξάλλου οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων δεν μπορούν να προβλέψουν αν τα κρεβάτια θα γεμίσουν ή θα μείνουν άδεια Ιούλιο και Αύγουστο με την κορύφωση της φετινής σεζόν. Κρατήσεις δεν γίνονται, το Διαδίκτυο έχει σιγήσει!...

Οσο για τα περιβόητα μέτρα «στήριξης» των τουριστικών επχειρήσεων απέναντι στην κρίση (επιδότηση θέσεων απασχόλησης για Απρίλιο - Μάιο, μείωση ΕΤΑΚ, τελών παρεπιδημούντων κ.ά.) που έριξε η κυβέρνηση δίκην πασατέμπου στη δίνη του προεκλογικού αγώνα, φαίνεται ότι κάηκαν πριν ακόμη εφαρμοστούν. Ουδέν πρακτικό αποτέλεσμα είχαν αφού:

- Εκατοντάδες ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά στο επίμαχο διάστημα Απριλίου - Μαΐου με αποτέλεσμα να χάσουν μεροκάματα οι εργαζόμενοι και έσοδα οι επιχειρήσεις.

- Οι τιμές κρατήθηκαν απαράδεκτα υψηλές σχεδόν στο σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων (με κάποιες εξαιρέσεις ίσως στην Αθήνα), με αποτέλεσμα να μείνουν μακριά ξένοι και Ελληνες επισκέπτες και

- οι οποίες οικονομικές και φορολογικές ενισχύσεις «εξατμίστηκαν» από την κάθετη πτώση του τζίρου.

Η τουριστική «μιζέρια» φαίνεται να εγκαθιδρύεται για τα καλά στην Ελλάδα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια εμφανιζόταν ως πολλά υποσχόμενη και εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Επτάνησα και Δωδεκάνησα (πλην Ρόδου όπου μεγαλοξενοδόχοι έριξαν από πολύ νωρίς φέτος τις τιμές τους για ξένους τουρίστες μέσω των τουρ-οπερέιτορ και Διαδικτύου) μετρούν ήδη μεγάλες απώλειες και διακατέχονται από άγχος για το τι μέλλει γενέσθαι στην καρδιά του καλοκαιριού. Στο ίδιο καμίνι δοκιμάζονται και οι Κυκλάδες, που αποτελούσαν καταφύγιο για μεγάλες μάζες Ελλήνων επισκεπτών.

Οι μεν ξένοι τουρίστες που εκτιμούν το value for money (σχέση τιμής προς υπηρεσίες) στρέφονται μαζικά προς τις απείρως φθηνότερες και σαφώς πιο οργανωμένες υπηρεσίες των Κροατίας, Τουρκίας, Μαρόκου και Τυνησίας, ενώ οι Ελληνες απλώς δεν μπορούν πια να πληρώνουν 150 και 200 ευρώ για δήθεν «πολυτελείς» μονάδες που πάσχουν εμφανώς συγκρινόμενες με αντίστοιχες ξένες μονάδες. Ούτε ακόμη να δίνουν 250 ευρώ για ένα αεροπορικό ειστήριο αλέ-ρετούρ σε ένα νησί των Κυκλάδων όταν μπορούν να απολαύσουν ένα ταξίδι στην Ιταλία με τη μισή τιμή!...

«Βυθίστηκε» στην καλντέρα

Δεν είναι, λοιπόν, διόλου τυχαίο ότι οι πιο «δυνατοί» τουριστικοί προορισμοί της χώρας περνούν πολύ δύσκολες, αν όχι οριακές στιγμές.

Για παράδειγμα ο τουρισμός της Σαντορίνης βρίσκεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, βυθισμένος στον πάτο της καλντέρας. Παρέα με το ναυάγιο του Sea Diamond που, σημειωτέον, ακόμη δεν έχει ανελκυσθεί.

Τον Απρίλη, όταν μεγάλα γκρουπ καθολικών ήρθαν στην Ελλάδα για να περάσουν το Πάσχα ο τουρισμός της Σαντορίνης που τρέφει ολόκληρο το νησί καταποντίστηκε στο -70% (μόνον 147 ξένοι όλοι κι όλοι έφτασαν στη Σαντόρίνη σε ένα σύνολο 500.000 ξένων επισκεπτών που ήρθαν τον ίδιο μήνα στην Ελλάδα!) ενώ στο -42% κινήθηκαν οι αφίξεις στον ίδιο προορισμό κατά τον μήνα Μάιο!..

Απώλειες συγκλονιστικές αναμφισβήτητα για ένα ελληνικό νησί που έχει ταυτιστεί στα πέρατα της οικουμένης ως τουριστικός προορισμός πολυτελείας για «σκαφάτους» και «φραγκάτους» μαζί με τη... σκανδαλιάρα Μύκονο καί την Ελούντα Κρήτης, που έχει γίνει μόνιμο στέκι παραθερισμού σεΐχηδων και Ρώσων εκατομμυριούχων.

Κάποιοι στην τουριστική πιάτσα έσπευσαν να μιλήσουν για «ενταφιασμό» του τουρισμού πολυτελείας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που άδειασε τις τσέπες των golden boys και μιας ολόκληρης στρατιάς μεγαλοστελεχών και «αεριτζήδων» που έρεπαν σε επιδεικτικές διακοπές, ενώ αντίθετα το πάνω χέρι δείχνει να παίρνει ο φτηνοτουρισμός του all inclusive.

Η Ρόδος του all inclusive

Το πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα μαζικού τουρισμού στη χώρα που δείχνει μέχρι στιγμής να «επιπλέει» και να διασώζεται από την κρίση είναι η Ρόδος.

Σε αυτό το προσφιλές για Σκανδιναβούς και Βορειοευρωπαίους νησί της Δωδεκανήσου, όπου αφθονούν τα ξενοδοχειακά τού all inclusive (τουριστικά γκέτο με τα πάντα πληρωμένα για τους πελάτες σε τιμές 500-600 ευρώ για μία εβδομάδα, μαζί με τα αεροπορικά εισιτήρια) η τουριστική κίνηση εμφανίζεται ελάχιστα αυξημένη κατά 1,26% στο πρώτο 5μηνο φέτος, καλύτερες ασφαλώς σε σχέση με τις συνολικές τουριστικές απώλειες εγγίζουν το 9% για ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στο 5μηνο Ιανουαρίου - Μαΐου ήρθαν στην Ελλάδα 2,3 εκατ. τουρίστες έναντι 2,6 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2008, ενώ στη Ρόδο κατέφθασαν 205.459 ξένοι επισκέπτες εκ των οποίων 160.653 ήρθαν τον Μάιο.

Οι πανάκριβες «μπουτίκ» και οι άθλιες υποδομές...

Σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός τουρισμός που είχε ήδη πάρει την κάτω βόλτα μετα τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας φαίνεται να έχει πιαστεί σε ένα «δόκανο» από το οποίο είναι δύσκολο να ξεφύγει.

Εχοντας υψώσει στα τελευταία χρόνια μια απωθητική ασπίδα ακρίβειας, ιδίως μετά την εισαγωγή του ευρώ και την Ολυμπιάδα,η Ελλάδα θέλει μεν να ξεφύγει από τον «μπατιροτουρισμό» του '60 και του '70 και να μεταβεί σε έναν αναβαθμισμένο τουρισμό για «υψηλού εισοδηματικού επιπέδου» επισκέπτες, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εξαγγελίες και ανέξοδες υποσχέσεις μιας πλειάδας υπουργών τουρισμού και ανώτατων στελεχών του ΕΟΤ. Ομως, οι λειψές -και άθλιες κάποιες φορές- υποδομές και η παράλογη ακρίβεια δεν μας το επιτρέπουν. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρισμός