Έντυπη Έκδοση

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΤΟΝ ΜΑΪΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ

Τα στεγαστικά ζέσταναν προσωρινά την αγορά

Η αγορά κατοικίας εμφάνισε μεγαλύτερη κινητικότητα τον Μάιο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, αλλά στελέχη της κτηματαγοράς το αποδίδουν στη βελτίωση της ψυχολογίας, στα περισσότερα δάνεια που έδωσαν οι τράπεζες και όχι στα κυβερνητικά μέτρα.

«Εγώ δεν έχω διαπιστώσει καμιά ουσιώδη μεταβολή στην αγορά λόγω των κυβερνητικών μέτρων. Στην αρχή παρουσιάστηκε κάποια κινητικότητα, που αποδίδω στο ότι θα μπορούσε να δανειστεί κάποιος το 100% της αγοραίας αξίας του ακινήτου, αλλά κατόπιν τούτου τίποτε άλλο» τονίζει ο Γιάννης Ρεβύθης, πρόεδρος της Ενωσης Μεσιτών Αθηνών και Αττικής. «Οι επιπτώσεις από την έκπτωση του 40% τον τόκων των στεγαστικών δανείων είναι ανεπαίσθητες».

Ο κ. Ρεβύθης θεωρεί «κλειδί του παραδείσου» για την ανάκαμψη της κτηματαγοράς την άρση τού «πόθεν έσχες» για αγορά ακινήτου τα επόμενα δύο χρόνια.

Το σύστημα της κτηματαγοράς και της οικοδομής, συμπληρώνει, θα δουλέψει μόνο με την άρση τού «πόθεν έσχες».

Σημειώνεται ότι στα μέτρα για την τόνωση της κτηματαγοράς και της οικοδομής, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στα τέλη Απριλίου, συμπεριλαμβάνεται η εγγύηση του Δημοσίου για το επιπλέον 25% του δανείου που δεν χορηγούν οι τράπεζες. Μ' αυτόν τον τρόπο το ύψος των στεγαστικών δανείων θα καλύπτει το 100% της εμπορικής αξίας των ακινήτων.

Δανειοδότηση 100%

Επιπλέον η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση της αμοιβής των συμβολαιογράφων στο 1% από 1,2% της αξίας του ακινήτου.

Ομως τα δύο ανωτέρω μέτρα δεν ψηφίστηκαν λόγω του πρόωρου κλεισίματος της Βουλής και στην ουσία είναι στον αέρα, αν και ορισμένες τράπεζες ισχυρίζονται ότι έχουν ενεργοποιήσει το μέτρο δανειοδοτώντας το 100% της εμπορικής αξίας των κατοικιών.

Το άλλο βασικό κυβερνητικό μέτρο περιελάμβανε το διπλασιασμό του ποσοστού των δεδουλευμένων τόκων για στεγαστικά δάνεια, το οποίο αφαιρείται από το φόρο εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση.

Η έκπτωση αφορά την απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. και τόκους που αντιστοιχούν σε δάνεια έως 350.000 ευρώ που έχουν χορηγηθεί από την αρχή του 2009 ή θα χορηγηθούν το 2009 και το 2010.

Σύμφωνα με τον Θεοφάνη Λώλη, κτηματομεσίτη, «η αγορά δεν είναι νεκρή και υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές, ιδίως για μεταχειρισμένα σπίτια, αλλά αυτό δεν οφείλεται στα κυβερνητικά μέτρα».

Ολα είναι κάτω

Ο Νίκος Γιαννουλέλης, σύμβουλος και διαχειριστής ακινήτων, αναφέρει ότι η κινητικότητα του πρώτου διαστήματος μετά την ανακοίνωση των μέτρων «έχει καθήσει». Αποδίδει την κινητικότητα στις πολλές αναφορές του Τύπου στην κτηματαγορά εκείνη την περίοδο λόγω των μέτρων, με αποτέλεσμα κάποιοι αγοραστές, που ήταν στο μεταίχμιο, να κινηθούν.

Από τη σκοπιά των κατασκευαστών δεν διαπιστώνεται επίσης κάποια ενθαρρυντική αύξηση της ζήτησης για νεόδμητα λόγω των κυβερνητικών μέτρων.

«Ολα είναι κάτω, γιατί το προϊόν δεν πουλιέται. Η αγορά κινείται εν μέρει από ιδιώτες που χτίζουν τα δικά τους σπίτια, αλλά κι εκεί μιλάμε για μεγάλη πτώση σε σχέση με το παρελθόν», τονίζει ο Αγγελος Πράπας, επικεφαλής της ομώνυμης κατασκευαστικής εταιρείας.

Η οικοδομή, αναφέρει, υποφέρει όσο οι κατασκευαστές γίνονται αποδέκτες αιτημάτων από σοβατζήδες και άλλα επαγγέλματα που θέλουν δουλειά, δεχόμενοι σημαντική μείωση της αμοιβής τους. Από 7,5 ευρώ το τ.μ. έχουμε δεχτεί προτάσεις από σοβατζήδες για 6,5 και 6 ευρώ το τ.μ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά