Έντυπη Έκδοση

Τσεκούρωμα μισθών και συντάξεων στη Λετονία

Με θεραπεία...σοκ, που προβλέπει τη μείωση των συντάξεων κατά 10% και των μισθών στο Δημόσιο κατά 20% αντιμετωπίζει η Λετονία την οικονομική κρίση.

Η πεντακομματική κυβέρνηση συνασπισμού της Ρίγα κατέληξε σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους (εργοδότες και συνδικάτα) για την επιβολή πρωτοφανών οικονομικών μέτρων, με στόχο την εξοικονόμηση 500 εκατ. λατ (715 εκατ. ευρώ), προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 1,2 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο διάσωσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ που έχουν υποσχθεί η Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Τα μέτρα της λετονικής κυβέρνησης προβλέπουν τη μείωση κατά 10% των συντάξεων, μείωση κατά 70% των μελλοντικών συντάξεων και κατά 10% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Σε ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική ένωση των αστυνομικών εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τα μέτρα, προειδοποιώντας το υπουργείο Εσωτερικών «για κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος ασφαλείας», σε μία εποχή, που όπως επισημαίνει, χρειάζονται όλο και περισσότερο οι δυνάμεις ασφαλείας...

Η Λετονία είναι μία από τις χώρες που παρουσίασαν συμπτώματα «ελληνικού Δεκέμβρη», καθώς είναι η χώρα της Ε.Ε. που επλήγη περισσότερο από την οικονομική κρίση. Το λετονικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 18%, ύστερα από αρνητική ανάπτυξη 10,3% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Για ολόκληρο το 2009 η Λετονία αναμένεται να παρουσιάσει αρνητική ανάπτυξη 18%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Λετονία
Οικονομική κρίση