Έντυπη Έκδοση

ΤΖΑΜΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ

Επιφυλάξεις μουσουλμάνων για τις νέες κυβερνητικές ανακοινώσεις

Τζαμί και μουσουλμανικό νεκροταφείο. Νέες ανακοινώσεις και νέες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση. Που έγιναν όμως δεκτές με επιφύλαξη από τους εκπροσώπους του μουσουλμανικών κοινοτήτων που είναι καχύποπτοι και θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται για άλλη μία φορά να κάνει πράξη τις νέες δεσμεύσεις της.

ΝΑΪΜ ΕΛ ΓΑΝΤΟΥΡ, πρόεδρος της Μουσουλμα-νικής Ενωσης Ελλάδος ΝΑΪΜ ΕΛ ΓΑΝΤΟΥΡ, πρόεδρος της Μουσουλμα-νικής Ενωσης Ελλάδος Ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδας, Ναΐμ Ελ Γαντούρ, μιλώντας στην «Ε», υπενθύμισε ότι υπάρχει νόμος από το 2006 για την ανέγερση τεμένους. Και πρόσθεσε: «Δεν είναι σωστό να γίνονται ανακοινώσεις κάθε τρία χρόνια και στην πράξη να μη γίνεται τίποτα. Θα ήταν καλό να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι. Δεν χρειάζονται ανακοινώσεις αλλά πράξεις». Στις 24 Ιουνίου θα βρίσκονται στην Αθήνα εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας που θα έχουν συναντήσεις με μέλη των μουσουλμανικών κοινοτήτων. Αφορμή, η υπόθεση του Κορανίου που κατηγορείται ότι έσκισε ένας αστυνομικός. Αναμένεται όμως να τεθούν και τα θέματα του τζαμιού και του μουσουλμανικού νεκροταφείου.

Για το τζαμί υπάρχει πρόβλεψη και νόμος να ανεγερθεί στον Ελαιώνα, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό απαιτεί οικονομικά ανταλλάγματα. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Ευάγγελο Μεϊμαράκη, «δεν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό του έργου της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του Πολεμικού Ναυτικού σε άλλη περιοχή». Ο ίδιος αναφέρει δύο πιθανές θέσεις για την ανέγερση τεμένους. Τη θέση του Κεντρικού Σταθμού Αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού, στο μεσαίο τμήμα του Ν.Ο. Βοτανικού. Το κόστος μετεγκατάστασης υπολογίζεται σε 62,6 εκατ. Α. Τη θέση του ΠΟΝ, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Ν.Ο. Βοτανικού. Σ' αυτή την περίπτωση το κόστος μετεγκατάστασης υπολογίζεται σε 28,6 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το μουσουλμανικό νεκροταφείο έχει παραχωρηθεί από την Ελλαδική Εκκλησία έκταση στην περιοχή του Σχιστού, που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει -μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών Θόδωρου Κασσίμη- ότι «κρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως ακατάλληλη για χωροθέτηση νεκροταφείου». Το ίδιο ισχύει σύμφωνα και με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θανάση Νάκο.

Ολα όσα αναφέρονται παραπάνω από μέλη της κυβέρνησης είναι απαντήσεις σε ερώτηση που είχε κάνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Περικλής Κοροβέσης, στις 26 Μαρτίου. Και τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά τη νέα ανακοίνωση της κυβέρνησης για ανέγερση τζαμιού και δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου είναι αυτονόητα.

Σε ό,τι αφορά το τζαμί: Εκτός των 15 εκατομμυρίων που προβλέπονται για την ανέγερση τζαμιού που έχει προβλεφθεί (από το 2006) ότι θα εκταμιευτούν από τον προϋπολογισμό, τα υπόλοιπα χρήματα, για τη μετεγκατάσταση των αποθηκών του Πολεμικού Ναυτικού -62,6 εκατ. ευρώ ή 28,6 εκατ. ευρώ- πού θα βρεθούν ξαφνικά; Και γιατί αυτό δεν γινόταν μέχρι τώρα;

Σε ό,τι αφορά το μουσουλμανικό νεκροταφείο: Από τη στιγμή που η περιοχή του Σχιστού κρίθηκε ακατάλληλη για τη δημιουργία του, μπορεί να κριθεί κατάλληλη εκ των υστέρων;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Μετανάστες και πρόσφυγες