Ηλεκτρονική Έκδοση

Οικονομικές μεταρρυθμίσεις προετοιμάζει ο Ομπάμα

Τη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα θα ανακοινώσει τη Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, ο αμερικανός πρόεδρος προετοιμάζεται να ανακοινώσει την Τετάρτη τη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα, η οποία θα εστιάζεται στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας και στη δυνατότητα του κράτους να θέτει υπό την ευθύνη του μεγάλες επιχειρήσεις, των οποίων η ξαφνική χρεωκοπία θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση όλο το σύστημα.

Ακόμη μια πτυχή της μεταρρύθμισης θα είναι η δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού οργάνου για τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που προορίζονται για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με αναλυτές η δρομολογημένη μεταρρύθμιση είναι η πλέον φιλόδοξη από τη δεκαετία του ’30 και καλύπτει όλες τις πτυχές του τραπεζικού τομέα.

"Στόχος να είναι να σωθούν οι αγορές από τις ίδιες τους τις υπερβολές και, στο μέλλον, να βελτιώσει την προστασία του οικονομικού μας συστήματος, που βασίζεται στην αγορά", δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Σάμερς.

Στο άρθρο της η εφημερίδα τονίζει ότι η μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να "θέσει ένα ειδικό όριο ανάπτυξης για τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, όμως θα καταστήσει δυσκολότερη την υπερβολική αύξηση των μεγάλων επιχειρήσεων, ώστε μία ενδεχόμενη αποτυχία τους να μην συμπαρασύρει το σύνολο της οικονομίας".

Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν, κυρίως από τις τράπεζες ανώτατα επίπεδα για την κεφαλαιοποίηση, τις ρευστοποιήσεις και τον δανεισμό, ώστε να αποφευχθούν οι επικίνδυνες πρακτικές που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν το σύνολο της οικονομίας. Ακόμη και κάποια από τα επενδυτικά κεφάλαια μεγάλου ρίσκου θα μπορούσαν να ενταχθούν στο καθεστώς της επιτήρησης, όταν θα έχουν περάσει κάποιο όριο.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Στο διαδίκτυο