Ηλεκτρονική Έκδοση

Απορρίπτουν οι παλαιστίνιοι το ισραηλινό σχέδιο συνύπαρξης

Ναι σε παλαιστινιακό κράτος, υπό όρους, λέει ο Μπ. Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την πολυαναμενόμενη χθεσινή του ομιλία για την εξωτερική πολιτική του Ισραήλ, έκανε άνοιγμα στον αραβικό κόσμο και αποδέχθηκε την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μόνο εάν αυτό είναι αποστρατιωτικοποιημένο και υπό την επίβλεψη της διεθνούς κοινότητας.

Κατά την ομιλία του για την εξωτερική πολιτική, στο πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τις αραβικές χώρες να συνάψουν ειρήνη με το Ισραήλ και δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί μαζί τους οποτεδήποτε και οπουδήποτε -- στη Δαμασκό, το Ριάντ, τη Βηρυτό ή την Ιερουσαλήμ.

Επίσης ο Νετανιάχου αρχικά αναφέρθηκε στην απειλή του Ιράν, την οικονομική κρίση και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ενώ κάλεσε τους Παλαιστίνιους να επαναλάβουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις.

"Καλώ τους παλαιστίνιους γείτονές μας και τους παλαιστίνιους ηγέτες να επαναλάβουν άμεσα τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Λέω στους Παλαιστίνιους απόψε: θέλουμε να ζήσουμε δίπλα σας, με σχέσεις καλής γειτονίας", πρόσθεσε δηλώνοντας για πρώτη φορά δημόσια ότι δέχεται την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους αλλά υπό όρους.

"Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως το κράτος του εβραϊκού λαού. Η αναγκαία προϋπόθεση είναι οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν δημόσια και κατά τρόπο ειλικρινή ότι το Ισραήλ είναι η χώρα του εβραϊκού λαού", είπε και πρόσθεσε ότι "η καρδιά της σύγκρουσης ήταν πάντα η άρνηση των Αράβων να δεχτούν την ύπαρξη ενός εβραϊκού κράτους".

Ο Νετανιάχου δήλωσε έτοιμος να δεχτεί την ίδρυση ενός αποστρατιωκοποιημένου παλαιστινιακού κράτους που θα αναγνωρίσει το Ισραήλ ως το κράτος του εβραϊκού λαού.

"Αν λάβουμε διεθνείς εγγυήσεις για την αποστρατικοποίηση και οι Παλαιστίνιοι αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως το κράτος του εβραϊκού λαού, τότε θα πετύχουμε μια λύση βασισμένη σε ένα αποστρατικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ", τόνισε, λέγοντας ότι το κάθε μέρος θα έχει τη τη σημαία του και τον εθνικό του ύμνο.

Επίσης δήλωσε ότι το έδαφος που θα δοθεί στους Παλαιστίνιους θα είναι χωρίς στρατό, χωρίς έλεγχο του εναερίου χώρου, χωρίς την προώθηση σε αυτό όπλων, χωρίς τη δυνατότητα να δημιουργηθούν συμμαχίες με το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

"Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις και τις εγγυήσεις, νωρίτερα ή αργότερα, θα έχουμε ένα νέο Χαμαστάν εδώ", είπε υποδηλώνοντας την κυριαρχία της ισλαμιστικής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

"Οι αποχωρήσεις που το Ισραήλ διεξήγαγε κατά το παρελθόν δεν άλλαξαν αυτήν την πραγματικότητα", τόνισε αναφερόμενος στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ μετά την αποχώρηση από το Λίβανο το 2000 και εκείνες της Χαμάς μετά την αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005.

Επιπλέον ο Νετανιάχου απέκλεισε επιστροφή των παλαιστινίων προσφύγων στο Ισραήλ, δηλώνοντας ότι το πρόβλημά τους πρέπει να επιλυθεί "εκτός των συνόρων" του εβραϊκού κράτους.

"Η επιστροφή τους δεν συνάδει με τη διατήρηση του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους", τόνισε.

Επίσης ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απέκλεισε το πάγωμα του εποικισμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όπως ζητεί η διεθνής κοινότητα.

"Δεν επιθυμώ την κατασκευή νέων οικισμών ή την κατάσχεση εδαφών, αλλά πρέπει να επιτραπεί στους κατοίκους των (εβραϊκών) οικισμών να ζουν φυσιολογικά", είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός αποκλείοντας με αυτή του τη δήλωση το πάγωμα της ανέγερσης νέων κατοικιών στους ήδη υπάρχοντες εβραϊκούς οικισμούς, προκειμένου η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις ανάγκες της "φυσικής ανάπτυξης" του πληθυσμού, όπως ο ίδιος δήλωσε. Ακόμη ο Νετανιάχου τόνισε ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να μείνει η αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Όσον αφορά το Ιράν, ο Νετανιάχου είπε ότι "η μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή και όλο τον κόσμο είναι το σμίξιμο των πυρηνικών όπλων και του ριζοσπαστικού Ισλάμ".

Απογοήτευση και θυμός ήταν η αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής η οποία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι "τορπιλίζει" όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

"Η ομιλία αυτή τορπιλίζει όλες τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στην περιοχή", δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

"Εμποδίζει τις προσπάθειες για τη διάσωση της ειρηνευτικής διαδικασίας, αψηφώντας την αμερικανική κυβέρνηση", πρόσθεσε.

Έντονη ήταν η αντίδραση και του Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, στενού συνεργάτη του Μαχμούντ Αμπάς.

"Μίλησε για παλαιστινιακό κράτος αφαιρώντας του την υπόστασή του, αποκλείοντας το πάγωμα του εβραϊκού εποικισμού. Ζητώντας την αναγνώριση του εβραϊκού χαρακτήρα του Ισραήλ, θέλει οι Παλαιστίνιοι να αποτελέσουν μέρος του παγκόσμιου σιωνιστικού κινήματος", δήλωσε ο Ράμπο και συνέχισε λέγοντας ότι ο Νετανιάχου "θέλει να επιβάλλει μια λύση μη λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα των προσφύγων και θέτοντας ως όρο ότι η Ιερουσαλήμ δεν θα είναι η μελλοντική πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους και το κράτος αυτό δεν θα έχει καμιά μορφή κυριαρχίας".

Αυτό που επιθυμεί ο Νετανιάχου επισήμανε ο Γιάσερ Ράμπο, είναι να μετατρέψει τα παλαιστινιακά εδάφη σε ισραηλινό προτεκτοράτο.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τους εβραίους εποίκους. Εκπρόσωποι των εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη απέρριψαν αργά χθές το βράδυ την ομιλία του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπεναιμίν Νετανιάχου.

"Λυπούμεθα γιατί ο πρωθυπουργός συμφώνησε για την ίδρυση αποστρατιωτικοποιημένου Παλαιστινικαού κράτους παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Νετανιάχου έχει εξηγήσει εδώ και χρόνια πόσο μεγάλη απειλή συνιστά για το Ισραήλ ένα τέτοιο κράτος ακόμα και εάν είναι αποστρατιωτικοποιημένο", αναφέρεται σε ανακοίνωση του συμβουλίου των εβραικών οικισμών στην Δυτική Οχθη.

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση χαιρετίζεται η άρνηση του κ. Νετανιάχου να παγώσουν οι εποικισμοί , όπως απαιτεί η διεθνής κοινότητα που εκτιμά ότι οι εποικισμοί υπονομεύουν την προοπτική ίδρυσης του παλαιστινιακού κράτους.

Σημειώνεται ότι περίπου 300 χιλιάδες Εβραίοι εποικοι ζούν στη Δυτική Οχθη ενώ πάνω από 200 χιλιάδες Ισραηλινοί έχουν εγκατασταθεί στην κατεχόμενη από τον Ιούνιο του 1967 ανατολική Ιερουσαλήμ.

"Σημαντικό βήμα προς τα εμπρός" χαρακτήρισε τη θέση του Νετανιάχου για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

"Ο πρόεδρος χαιρέτισε το σημαντικό βήμα προς τα εμπρός που διαφαίνεται στην ομιλία του πρωθυπουργού Νετανιάχου" ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς.

"Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δεσμευτεί υπέρ της λύσης για δύο κράτη, ένα εβραικό κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στην ιστορική γη και για τους δύο λαούς", πρόσθεσε ο Γκιμπς.

Την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού χαιρέτισε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Γιαν Κόχουτ, ο οποίος τόνισε ότι "πρόκειται για το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση".

Εξάλλου, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ χαιρέτισε με ανακοίνωσή του "την σχεδιασμένη προοπτική" του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

"Η Γαλλία είναι πεπεισμένη ότι η θέση αυτή είναι προς το συμφέρον τόσο του Ισραήλ όσο και της ασφάλειάς του" δήλωσε ο Κουσνέρ και πρόσθεσε ότι "η Γαλλία και οι ευρωπαίοι εταίροι της καθώς και οι ΗΠΑ εργάζονται από κοινού για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας και για τη σύντομη σύσταση ενός παλαιστινιακού κράτους βιώσιμου και δημοκρατικού που θα ζει εν ειρήνη και ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ".

Ωστόσο, για τον κ. Κουσνέρ για να επιτευχθεί ειρήνη δεν πρέπει να τίθενται προϋποθέσεις στις διαπραγματεύσεις.

"Πρέπει τώρα οι δύο πλευρές να καθορίσουν τα του κράτους αυτού και να επιλύσουν όλα τα ζητήματα που αφορούν το τελικό καθεστώς και κυρίως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, τα σύνορα και το ζήτημα των προσφύγων", επισήμανε ο Κουσνέρ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παλαιστίνη
Ισραήλ