Ηλεκτρονική Έκδοση

Οι Ιρανοί εξεγείρονται κατά του καθεστώτος με μια πρωτοφανή σε έκταση και ένταση χρήση του διαδικτύου

Ιρανική εξέγερση και στο διαδίκτυο

Με εκατοντάδες μηνύματα, βίντεο και φωτογραφίες μέσω του Twitter, του Facebook, του YouTube και των blogs οι Ιρανοί μεταδίδουν τα όσα συμβαίνουν από το περασμένο Σάββατο στην Τεχεράνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας καθώς φουντώνουν οι αντιδράσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα της Παρασκευής.

 

Οι Ιρανοί χρήστες του διαδικτύου, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να «σπάσουν» τα εμπόδια στην ενημέρωση που έχει επιβάλλει το ισλαμικό καθεστώς, αναμεταδίδοντας τα όσα συμβαίνουν στους δρόμους και στα πανεπιστήμια της χώρας.
Τα μηνύματα των Ιρανών, κυρίως μέσω του Twitter, κάνουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο το γύρο του κόσμου καθώς αναδημοσιεύονται  από άλλους χρήστες αλλά και από τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα. Τα τελευταία συναντούν μεγάλες δυσκολίες δημοσιογραφικής κάλυψης καθώς το καθεστώς Αχμαντινετζάντ έχει εκδιώξει τους περισσότερους ανταποκριτές από τη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο ηγέτης της ιρανικής αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί δημοσιεύει κείμενα στο site απευθύνοντας εκκλήσεις για μαζικές, ειρηνικές διαδηλώσεις τη Δευτέρα.
Το αμερικανικό δίκτυο CNN παραδέχτηκε αργά χθες το βράδυ ότι η κύρια πηγή ενημέρωσης είναι το διαδίκτυο και ότι για μια ακόμη φορά τα «κανάλια» Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν τον κυρίαρχο ρόλο στην μετάδοση των γεγονότων.
Η κυβέρνηση της Τεχεράνης καταβάλλει προσπάθειες να περιορίσει το φαινόμενο κλείνοντας τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και του internet για πολλές ώρες χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία αφού οι Ιρανοί φοιτητές κατορθώνουν να ανοίγουν νέες πύλες με ανεξάρτητους διακομιστές και νέες διευθύνσεις.
Από την άλλη πλευρά οπαδοί του προέδρου Αχμαντινετζάν  "απαντούν" στην ηλεκτρονική εκστρατεία της αντιπολίτευσης με δημοσιεύματα και μηνύματα υποστήριξης στο καθεστώς κάνοντας λόγο για επιχείρηση ανατροπής της νόμιμης κυβέρνησης από "δυνάμεις που υποστηρίζονται και εξοπλίζονται από τη CIA και τους Ισραηλινούς".
H «ετικέτα» #iranelection που συνοδεύει όλα τα μηνύματα που αφορούν τις εξελίξεις στο Ιράν έχει γίνει μέσα σε ελάχιστες ώρες το δημοφιλέστερο «κλειδί» αναζήτησης στο Twitter ενώ εκατομμύρια χρήστες βλέπουν τα ερασιτεχνικά βίντεο που ανεβαίνουν στο YouTube (βλ. σχετικές διευθύνσεις, δεξιά στο “menu”).
 
Η ιρανική αντιπολίτευση οργανώνει, με τη βοήθεια του διαδικτύου, μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Τεχεράνης σήμερα στις 4μ.μ. (2μ.μ. ώρα Ελλάδας) παρά τη σχετική απαγόρευση από τις αρχές ασφαλείας.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράν
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Στο διαδίκτυο
Για το ίδιο θέμα
Στο παρελθόν ανήκει ο πυρηνικός φάκελος του Ιράν λέει ο Αχμαντινετζάντ
Σύλληψη και απέλαση Ολλανδών δημοσιογράφων στο Ιράν
Μαζικές διαδηλώσεις Ιρανών σε Βέλγιο και Λονδίνο
Ανησυχία για την κατάσταση στο Ιράν εκφράζει η Ιταλία
Κλιμακώνεται η πολιτική ένταση στο Ιράν
Καθεστώς λογοκρισίας επιβάλλει στο Ιράν ο Μ. Αχμαντινετζάντ