Έντυπη Έκδοση

Στη μάχη... με νεροπίστολα

Οπως ήταν αναμενόμενο! Πάνω στους εσπευσμένους χειρισμούς για το φλέγον θέμα της λαθρομετανάστευσης βρίσκουν την κυβέρνηση οι πυρκαγιές και βάζουν φωτιά στα μπατζάκια της. Ταυτοχρόνως, τα λόγια εκδικούνται υπουργούς, όπως τον Χρ. Μαρκογιαννάκη, που δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα τα ενοικιοστάσια των πυροσβεστικών ελικοπτέρων, επειδή οι οιωνοί ήταν καλοί και είπε να κάνει οικονομία! Ολη η κατάσταση αναδεικνύει πάλι τον κακό κυβερνητικό συγχρονισμό, ειδικά όταν έχει να... τρέξει διάφορα θέματα ταυτοχρόνως.

Οι ισχυροί άνεμοι χθες ευνόησαν την εκδήλωση πυρκαγιών, όπως αυτή που ξέσπασε το μεσημέρι χθες στην Ανω Γλυφάδα και αργότερα επεκτάθηκε σε δυσπρόσιτη χαράδρα στην Ανω Βούλα. Σε περιοχές όπου σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων συνυπάρχουν πολυτελέστατες κατοικίες, κοτέτσια, μαντριά και αυτοσχέδιες μικρές χωματερές, με θέα τον Σαρωνικό.

Η έναρξη των πυρκαγιών και η πύκνωση των συμβάντων πανελλαδικά βρήκαν τον αντιπυρικό σχεδιασμό με διαθέσιμα μόλις τρία από τα συνολικά 15 ελικόπτερα που προβλέπονται.

Επειδή κάθε ελικόπτερο έχει ημερήσιο ενοίκιο που κυμαίνεται από 10 έως 40 χιλιάδες ευρώ, στο υπουργείο Εσωτερικών κοιτούν τον καιρό για να εξοικονομούν χρήματα.

«Εβρεχε μέχρι προχθές, θα βρέξει και μεθαύριο και είπαμε να νοικιάσουμε τα ελικόπτερα αναλόγως», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκης, πριν τα οκτώ μποφόρ και οι εμπρηστές ή το τυχαίο γεγονός τον εκδικηθούν στις συνοικίες-φιλέτα των νοτίων προαστίων.

Από την αρχή του μήνα, υποτίθεται ότι ήταν μισθωμένα τέσσερα ελικόπτερα. Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν έξι. Από τα τέσσερα, ένα χάλασε μόλις πήγε να πετάξει χθες(!), το άλλο βρισκόταν στην Κρήτη σε επιφυλακή για τη νότια χώρα και μόλις δύο ήταν διαθέσιμα στις φωτιές της Αττικής.

Ομως ήταν, λέει, αρκετά «γιατί ακόμη κι αν ήταν περισσότερα θα σημειωνόταν εναέριο τράφικ στον Υμηττό». Οταν είναι μισθωμένα και τα 15 ελικόπτερα το πάγιο μηνιαίο κόστος προσεγγίζει τα 13 εκατομμύρια ευρώ.

Το άλλο μέγα θέμα για την πρόληψη των πυρκαγιών σχετίζεται με την επάρκεια και την έγκαιρη ή όχι καταβολή των χρηματοδοτήσεων στις νομαρχίες.

Με αφορμή εικόνες και σχόλια για την άθλια κατάσταση περιαστικών δασών και οδών σε κατοικημένες περιοχές, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα σχετικό πίνακα έγκρισης χρηματοδοτήσεων. Συνολικά 31.274.300 ευρώ, με ημερομηνία υπογραφής την 5η Μαΐου. Ωστόσο, πολλοί δήμαρχοι διαμαρτύρονται ότι τα χρήματα δεν φτάνουν σ' αυτούς ή όταν φτάνουν έχει τελειώσει η αντιπυρική περίοδος. Φυσικά, κανείς δήμαρχος ή νομάρχης δεν κρατά τα χρήματα για ανάλογο σκοπό την προσεχή χρονιά και αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος για να χρηματοδοτούνται άλλες ανάγκες.

Από το συνολικό ποσό χρηματοδότησης εξειδικεύονται ποσά 2.690.000 ευρώ, που εγκρίθηκαν για αναπτυξιακούς ή περιβαλλοντικούς συνδέσμους Δήμων της Αττικής.

Κατεπείγουσα έρευνα

! Στο μεταξύ, έπειτα από εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ι. Σακελλάκου, δύο εισαγγελείς έσπευσαν στον τόπο της πυρκαγιάς για να διενεργήσουν έρευνα για τα αίτια.

Το εισαγγελικό πρόσταγμα έχει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Πυρκαγιές
Υπουργείο Εσωτερικών
Για το ίδιο θέμα
Δεν έλαβε το μήνυμα του Υμηττού η κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ: Πετούν τα λεφτά και όχι τα ελικόπτερα
Στάχτη ό,τι γλίτωσε πέρσι και πρόπερσι
ΠΑΣΟΚ: Η χώρα είναι ανυπεράσπιστη
Στις φλόγες και Κάρυστος, Ριτσώνα