Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟ 12 ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ 21 * ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΣΕΙΡΑ ΜΕΤΡΩΝ

Γρίπη: Κάθε τρίωρο και κρούσμα

Τη λήψη σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης τύπου Α, όπως άμεσο εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων για τον πνευμονόκοκκο και προμήθεια 8 εκατομμυρίων δόσεων του νέου εμβολίου γρίπης όταν παρασκευαστεί, εισηγήθηκε στο υπουργείο Υγείας η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης. Χθες το απόγευμα επιβεβαιώθηκε και το 21ο κρούσμα στη χώρα μας, το οποίο αφορά ένα 10χρονο παιδί που ήρθε από τη Νέα Υόρκη.

Στα νοσοκομεία που δέχονται περιστατικά της νέας γρίπης εντάχθηκε από την Κυριακή και το «Αττικό», ενώ από τα 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι 9 έχουν πάει στο σπίτι τους πλήρως θεραπευμένοι και σήμερα αναμένεται να γυρίσουν σπίτι τους άλλοι 4 ή 5 γιατί είναι απύρετοι.

Η έννοια «ύποπτο»

Οι επιδημιολόγοι αποφάσισαν πλέον να επαναπροσδιορίσουν την έννοια του κρούσματος, καθώς μέχρι σήμερα «ύποπτο» κρούσμα ήταν όποιος είχε συμπτώματα και είχε επιστρέψει από χώρες με υψηλό επιπολασμό του νέου τύπου γρίπης. Ομως στο εγγύς μέλλον η επιστροφή από τέτοιες χώρες δεν θα θεωρείται προϋπόθεση χαρακτηρισμού, καθώς ο ιός κυκλοφορεί πλέον στην κοινότητα, όπως επισημάνθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας, Δ. Αβραμόπουλου, μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός, τα μέλη της επιτροπής εισηγήθηκαν στο υπουργείο σειρά μέτρων, όπως:

* Χρήση του εμβολίου για τον πνευμονόκοκκο σε ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών και σε χρονίως πάσχοντες. Επικαλέστηκαν τη βιβλιογραφία σύμφωνα με την οποία η κυριότερη επιπλοκή της μεγάλης ισπανικής γρίπης που οδήγησε σε θανάτους ήταν η πνευμονία.

* Εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων με το κλασικό εμβόλιο της γρίπης.

* Εμβολιασμό και με το νέο εμβόλιο, όταν αυτό παρασκευαστεί και εισαχθεί στη χώρα μας. Το υπουργείο μελετά το ενδεχόμενο να προμηθευτεί 8.000.000 δόσεις, οι οποίες επαρκούν για 4.000.000 ανθρώπους εάν απαιτηθεί διπλή δόση ή διπλάσιους αν κριθεί ότι επαρκεί μία δόση.

* Συστάσεις προς το προσωπικό των νοσοκομείων για τον τρόπο χορήγησης των αντι-ιικών φαρμάκων ώστε να μην αναπτυχθούν ανθεκτικά στελέχη του ιού.

* Ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό.

* Ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών.

Το υπουργείο Υγείας μελετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής, σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ όσον αφορά τους ξενοδόχους τόνισε ότι σε περίπτωση που έχουν ύποπτο κρούσμα θα επικοινωνούν με τα κατά τόπους νοσοκομεία ή κέντρα υγείας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση