Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΑ «ΧΟΡΕΥΟΥΝ» ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩ-ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΠΡΟΜΗΝΥΟΝΤΑΣ ΘΕΡΜΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Κάθε ώρα και 5 λαθρομετανάστες στο Αιγαίο

Θρασύτατοι και χωρίς καν να υπολογίζουν την έντονη παρουσία στο Αιγαίο της πλωτής και εναέριας δύναμης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικών Συνόρων -FRONTEX- που συμμετέχοντας στην επιχείρηση με την επωνυμία ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2009 περιπολεί και πετά καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου προσπαθώντας να εντοπίσει πάσης φύσεως δουλεμπορικά πλοιάρια, οι Τούρκοι δουλέμποροι κατάφεραν και αυτό το Παρασκευοσάββατο να μεταφέρουν στα ελληνικά νησιά Λέσβο, Σάμο και το ακριτικό Αγαθονήσι συνολικά 243 αλλοδαπούς χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, που κατά δήλωσή τους είχαν αποπλεύσει από τα γειτονικά παράλια, ενώ ανάμεσά τους ήταν, νεκρός όμως, ο Τούρκος διακινητής.

Κάθε μία ώρα και 5 λαθρομετανάστες άφηναν στα 3 ελληνικά νησιά οι Τούρκοι διακινητές, οι οποίοι από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης είχαν ανοιχθεί με τα 2 πνευστά κωπήλατα σκάφη και τα 4 φουσκωτά στα δικά τους νερά, τα οποία και φυσικά παρακολουθούνται μέρα - νύχτα από τα περιπολικά σκάφη-σφήνες της τουρκικής ακτοφυλακής και τα οποία και αυτή τη φορά δεν επενέβησαν προκειμένου να σταματήσουν το απάνθρωπο αλισβερίσι, αφού όλοι οι αλλοδαποί που επέβαιναν σε αυτά είχαν πληρώσει περίπου 486.000 δολάρια προκειμένου να αποβιβαστούν στη «Γη της Επαγγελίας».

Ετσι και οι Τούρκοι δουλέμποροι με το γνωστό κόλπο της βύθισης των πλοιαρίων τους προσπάθησαν να αποβιβάσουν στις ακτές συνολικά 126 αλλοδαπούς -κυρίως Αφγανοί, Ιρακινοί Κούρδοι- ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και 15 ανήλικα παιδιά. Επίσης οι λιμενικοί ανέσυραν νεκρό και τον νεαρό Τούρκο διακινητή, που πνίγηκε ενώ προσπαθούσε να διαφύγει.

Την ίδια σχεδόν ώρα οι Τούρκοι διακινητές προσπαθούσαν να φτάσουν στα ανατολικά του Αγαθονησίου με πνευστή μηχανοκίνητη βάρκα στην οποία επέβαιναν συνολικά 34 αλλοδαποί, ανάμεσά τους 11 γυναίκες και 2 παιδιά, τα οποία μάλιστα παρουσίαζαν συμπτώματα αφυδάτωσης, ενώ άλλους 43 αλλοδαπούς εντόπισαν και συνέλαβαν οι λιμενικοί σε Ηγουμενίτσα και Πάτρα. Στο μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το αρχηγείο του Λιμενικού ερευνά τη μίσθωση επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου επάνω στο οποίο θα φιλοξενούνται όσοι αλλοδαποί συλλαμβάνονται στο Αιγαίο και οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταφέρονται στα κέντρα υποδοχής -στρατόπεδα- που ευελπιστεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση.

Πάντως να επισημανθεί ότι πολλά από τα ακριτικά λιμεναρχεία δεν είναι πλέον σε θέση να σιτίζουν τους εκατοντάδες κρατούμενους αλλοδαπούς, ενώ ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα στο λιμάνι της Πάτρας όπου οι κρατούμενοι υπερβαίνουν τους 200, ενώ καθημερινά ο αριθμός αυτός αυξάνεται με αποτέλεσμα οι λιμενικοί να αρκούνται στη φιλανθρωπία κάποιων επιχειρήσεων σίτισης ή πολιτών.

Στο μεταξύ και ενώ μέσω της FRONTEX στον θαλάσσιο ελληνικό χώρο δραστηριοποιούνται ήδη δύο πλωτά στη Σάμο και τη Λέσβο και δύο εναέρια μέσα, ένα ελικόπτερο στη Λέσβο και ένα σλοβακικό αεροσκάφος στην Κω στα δύο Κέντρα Θαλάσσιων Συνόρων -Ισπανία, Ελλάδα- έχει ανάψει κόκκινος συναγερμός, αφού όλοι οι αξιωματικοί-σύνδεσμοι σε προξενεία της γειτονικής χώρας κάνουν λόγο για «θερμότατο» λαθρομεταναστευτικό καλοκαίρι, καθώς από τη Σμύρνη μέχρι και τα παράλια απέναντι από τα Δωδεκάνησα έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες αλλοδαποί που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Οι αρμοδιότητες των δύο Ευρωπαϊκών Κέντρων Θαλάσσιων Συνόρων είναι, όπως τονίζει στην «Ε» ο αρχηγός του Λ.Σ. αντιναύαρχος Θόδωρος Ρεντζεπέρης, ο σχεδιασμός, η οργάνωση και ο συντονισμός κοινών επιχειρήσεων σε θαλάσσιες περιοχές και νομοθετημένα σημεία των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς επίσης ο προσδιορισμός σημείων επικινδυνότητας (Focal Points), ενώ η στελέχωσή τους γίνεται από αξιωματικούς των αντίστοιχων ελληνικών και ισπανικών αρχών, αρμόδιων για θέματα λαθρομετανάστευσης και υποστηρίζονται από το κατάλληλο προσωπικό. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Μετανάστες και πρόσφυγες