Έντυπη Έκδοση

Ευρωκαταδίκη για τις επιχειρήσεις - «σκούπα»

Με καταδικαστική του απόφαση-απάντηση στα όσα περί «σκούπας» εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση ως πανάκεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου δικαίωσε Τούρκο λαθρομετανάστη, κρίνοντας τη χώρα μας ένοχη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποχρεώνοντάς τη να καταβάλει 10.000 ευρώ αποζημίωση στον ενάγοντα για ηθική βλάβη.

Οπως προκύπτει από το ιστορικό της υπόθεσης, η περίπτωση του S.D. δεν φαίνεται να διαφέρει από τις αντίστοιχες, εκατοντάδων άλλων λαθρομεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, που, ύστερα από τις μετεκλογικές κυβερνητικές αποφάσεις, συλλαμβάνονται, κρατούνται κάτω από άθλιες συνθήκες και στη συνέχεια απελαύνονται με συνοπτικές διαδικασίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρατήρηση του ΕΔΑΔ ότι ο ελληνικός νόμος δεν επιτρέπει απ' ευθείας αναθεώρηση του παράνομου της πράξεως της κράτησης ενός ξένου, που φυλακίζεται με την προοπτική της απέλασης.

Ο S.D., τουρκικής καταγωγής, γεννηθείς το 1959, έχοντας υποστεί διώξεις και κρατήσεις από τις τουρκικές αρχές λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και της δουλειάς του ως δημοσιογράφου, εγκατέλειψε την Τουρκία και εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα το 2007. Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για τη χρήση πλαστών εγγράφων και για παράνομη είσοδο στη χώρα και παρ' όλο που αθωώθηκε (το δικαστήριο έκρινε ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία γιατί η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο), η αστυνομία τον συνέλαβε πάλι και ξεκίνησε τις διαδικασίες απέλασής του.

Τότε, μόνον, οι ελληνικές αρχές εδέησαν να καταγράψουν επισήμως την αίτησή του για χορήγηση πολιτικού ασύλου. Ωστόσο, η προσφυγή του, κατά της απόφασης για απέλαση απορρίφθηκε από τον περιφερειάρχη στο Σουφλί, με την αιτιολογία ότι αποτελεί «κίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας».

Τελικά ώς τις 16 Ιουλίου 2007 και την επόμενη, του χορηγήθηκε πιστοποιητικό ασύλου διάρκειας έξι μηνών, το οποίο έχει έκτοτε ανανεωθεί δύο φορές και του επιτρέπει να εργαστεί και να ασφαλιστεί.

Το ΕΔΑΔ ομόφωνα αναγνώρισε παραβιάσεις του άρθρων για απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης συμπεριφοράς κατά την κράτηση του ενάγοντος και παραβίαση του δικαιώματος ελευθερίας και ασφάλειας για το μη νόμιμο της κράτησής του και για το γεγονός ότι ήταν ανέφικτο, με βάση τον ελληνικό νόμο, να προσβάλει τη μη νομιμότητα της κράτησής του. Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες.

Απαράδεκτες κρίνει το δικαστήριο και τις συνθήκες κράτησης του S.D. στην Π. Ράλλη, επικαλούμενο προς τούτο την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων τον Φεβρουάριο του 2007. Το ΕΔΑΔ, τέλος, παρατηρεί ότι η αίτηση του ενάγοντος για παροχή ασύλου δεν καταγράφηκε παρά μόνο στην τρίτη προσπάθεια και ότι οι Αρχές απέτυχαν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την κατάστασή του ως αιτούντος ασύλου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Διεθνείς Οργανισμοί
Υπουργείο Εσωτερικών