Έντυπη Έκδοση

Αφγανικό παράπονο με νότες του Μίκη

Τα παιδιά του «Σπιτιού της Ελευθερίας» την ώρα της παράστασης Τα παιδιά του «Σπιτιού της Ελευθερίας» την ώρα της παράστασης «Φεγγάρι μάγια μου 'κανες /και περπατώ στα ξένα / είναι το σπίτι ορφανό/ αβάσταχτο το δειλινό / και τα βουνά κλαμένα / Στείλε, ουρανέ μου, ένα πουλί/ να πάει στη μάνα υπομονή»

Εκπληκτοι οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου στην αίθουσα θεάτρου του ιστορικού υπεραιωνόβιου «Αναγνωστηρίου» της Αγιάσου στην ορεινή Λέσβο άκουσαν το γνωστό τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Ερρίκου Θαλασσινού, με το οποίο περίπου 100 ανήλικοι και ασυνόδευτοι Αφγανοί πρόσφυγες στη Λέσβο ξεκίνησαν την αφήγηση των προσωπικών μαρτυριών προσφυγιάς.

Ο Μουσταφά, ο Νογιάν, ο Χαμίντ, ο Ιμπραήμ, ο Αλή, όλοι τους 15 με 16 χρόνων, παιδιά που 'φτασαν μοναχά τους από την κεντρική Ασία μέχρι εδώ, ψάχνοντας -γιατί άλλο;- για ζωή. Τώρα φιλοξενούνται στη «Villa Azadi», το «Σπίτι της Ελευθερίας».

«Ο πατέρας μου ήταν αγρότης και κάθε μέρα είχαμε τσακωμούς στην περιοχή για το νερό και το πότισμα των χωραφιών», λέει ο Ιμπραήμ. Και συνεχίζει: «Γύρω στα 13, όταν πια μπορούσα να σηκώσω όπλα, με πλησίασαν διάφοροι για να στρατευθώ στις ομάδες τους. Παίζαμε τον θάνατο κάθε μέρα. Φύγαμε...».

Ο Χαμίν συνεχίζει: «Εμεινα τέσσερις μήνες στην Κωνσταντινούπολη και δούλεψα για να βρω χρήματα. Τα χρήματα αυτά τα έδωσα σε έναν λαθρέμπορο. Φουσκώσαμε τη βάρκα και πέσαμε στη θάλασσα. Μιάμιση ώρα μετά βρέθηκα στο νερό και νόμιζα ότι πνίγομαι. Ευτυχώς μ' έσωσαν οι φίλοι μου».

Και από τη Μυτιλήνη στην Πάτρα. Ο Νογιάν αφηγείται:

«Μια μέρα μαζί με άλλους πέντε καταφέραμε να μπούμε σε ένα φορτηγό. Με πιάσαν. Με χτύπησαν άγρια. Εχασα τις αισθήσεις μου. Οι φίλοι μου με κουβάλησαν. Νόμιζα ότι δεν θα ξαναπερπατήσω. Θα ήθελα να ζήσω εδώ αλλά η χώρα δεν δίνει άσυλο».

Η «Villa Azadi», λέει η κοινωνική ανθρωπολόγος Σαλίνια Στρουκς, συντονίστρια της μονάδας, «φιλοξενεί περίπου 100 ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες, ηλικίας περίπου 16 ετών» και αποτελεί σήμερα μια όαση ανθρωπιάς, μια πραγματική αγκαλιά σε δοκιμαζόμενα παιδιά-πρόσφυγες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες