Έντυπη Έκδοση

ΓΚΕΪ, ΛΕΣΒΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΝΣΕΞΟΥΑΛ ΠΑΡΕΛΑΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Εστειλαν μήνυμα ισότητας

Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride 2009. Εδώ δεν υπήρχε αποχή. Η ετήσια παρέλαση των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών στους δρόμους της Αθήνας έχει μόλις τελειώσει. Ο Τζίμης Πανούσης ανοίγει το καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος. Σύντομα διακόπτει επειδή «χτυπάει» το κινητό του: «Είμαστε μαζεμένες διάφορες αδερφές και γιορτάζουμε εδώ. Τι να κάνουμε; Γιατί, τι το κακό έχει, ρε μάνα, πού να πάω, στο φεστιβάλ της ΚΝΕ;».

Πάνω σε άρμα για δεύτερη χρονιά και οι Glitterbanditz από το Λονδίνο, που ξεσήκωσαν παρουσιάζοντας μουσικοχορευτικό queer show Πάνω σε άρμα για δεύτερη χρονιά και οι Glitterbanditz από το Λονδίνο, που ξεσήκωσαν παρουσιάζοντας μουσικοχορευτικό queer show Το πέμπτο ετήσιο κάλεσμα όλων των λεσβιακών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών (ΛεΓκΑΤ) ατόμων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο που μας πέρασε με τη συμμετοχή χιλιάδων. Εδρα του φεστιβάλ, παραδοσιακά, η πλατεία Κλαυθμώνος. Από νωρίς εκεί βρίσκονται δεκάδες φορείς, οργανώσεις, πολιτικά κόμματα, ενημερωτικά περίπτερα και τα ΜΜΕ (η «Ε» ήταν χορηγός επικοινωνίας) που στηρίζουν την προσπάθεια. Οσο η ζέστη πέφτει τόσο περισσότεροι καταφτάνουν. Και αρκετοί μετανάστες. Μαζί και η αποστολή του Sofia Pride στην προσπάθεια συνεργασίας των βαλκανικών Pride. Καινούργια στοιχεία στην παρέλαση ήταν τα δύο επιπλέον άρματα και τα 31 μέτρα της rainbow σημαίας, όσα και τα χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε. Την παρέλαση υποστήριζε και η Athens Biennial η οποία συμμετείχε με το άρμα του εικαστικού Αγγελου Πλέσσα «Monument to Internet hookups». Γύρω στις έξι το απόγευμα, η γιγάντια σημαία με το ουράνιο τόξο, τα άρματα με τις δυνατές μουσικές και το queer show, τα εκατοντάδες μπαλόνια, οι σφυρίχτρες και οι άνθρωποι που χόρευαν, ξεκίνησαν την παρέλαση στους μέχρι τότε ήσυχους δρόμους της Αθήνας.

Φέτος τιμούσαν και τη σημαντικότερη επέτειό τους. Τα σαράντα χρόνια από την εξέγερση του Stonewall που σηματοδότησε και την αρχή του κινήματός τους. Η επέτειος αυτή οδήγησε και τον Μπαράκ Ομπάμα να ανακηρύξει τον Ιούνιο του 2009 ως μήνα περηφάνιας των ΛεΓκΑΤ. Το ελληνικό πάντως κίνημα που πέρσι γιόρταζε μια νίκη, φέτος έπρεπε να τη διεκδικήσει ξανά. Η ακύρωση των γάμων της Τήλου αποτελεί, σύμφωνα με την επιτροπή του Athens Pride, μία από τις «προκλητικές ενέργειες διακρίσεων σε βάρος μας. Η παρέμβαση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και του γενικού εισαγγελέα για τους δύο γάμους ομόφυλων ζευγαριών πριν από ένα χρόνο παραβιάζοντας κάθε έννοια ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και των δικαστών, όσο και το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο αποκλείει τα ζευγάρια του ίδιου φύλου κι αποτελεί αρνητική πρεμιέρα στην Ευρώπη». Φετινό σύνθημα του φεστιβάλ ήταν: «100% ισότητα. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο!».

Κείμενο που κυκλοφορούσε στο φεστιβάλ και υπογράφει το Αυτόνομο Φεμινιστικό Εργαστήρι (στο Πάντειο) αναφέρει πως «αν ξύσεις την επιφάνεια της γιορτής, θα βρεις την επιθυμία για ορατότητα στον δημόσιο χώρο, την ανάγκη για ίσα δικαιώματα (στον γάμο, στη συμβίωση, στον χώρο εργασίας), την οργισμένη εξέγερση του Stonewall πριν από σαράντα χρόνια». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα