Ηλεκτρονική Έκδοση

Πράσινο φως από το ΚΥΣΕΑ για το 9μηνο της στρατιωτικής θητείας

Λιτότητα και στις αμυντικές δαπάνες

Έλληνας και Τούρκος διοικητής στο νατοϊκό κέντρο αεροπορικού ελέγχου, στη Λάρισα

Μείωση των εξοπλιστικών δαπανών 15% για το 2010 και 10% ανά έτος για την πενταετία 2010-15 ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό. Επίσης το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την εισήγηση του Β.Μεϊμαράκη για τη μείωση της θητείας στο στρατό ξηράς από 12 σε 9 μήνες για όσους καταταγούν από τον Αύγουστο και μετά.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου τα ποσά από τις περικοπές θα διατεθούν για άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση στις εξοπλιστικές δαπάνες αφορά στις προμήθειες που θα υπογραφούν μετά το 2010 και δεν αγγίζει τα τρέχοντα προγράμματα που αναμένεται να υπογραφούν εντός του 2009. Εντός του έτους, οι Ένοπλες Δυνάμεις αναμένεται να προμηθευτούν νέα μαχητικά αεροπλάνα, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, πυρομαχικά για άρματα, μπαταρίες υποβρυχίων κ.ά.

Σχετικά με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι όσοι έχουν καταταγεί τον Μάϊο στο στρατό ξηράς θα υπηρετήσουν 10 μήνες και όσοι έχουν καταταγεί το Φεβρουάριο θα υπηρετήσουν 11 μήνες, ενώ στην αεροπορία και στο ναυτικό η θητεία παραμένει 12 μήνες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, από 1/1/2010, καταργείται η στρατιωτική θητείας σε Ναυτικό και Αεροπορία.

Επίσης ο κ. Μειμαράκης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γράψας ενημέρωσαν το ΚΥΣΕΑ για την νέα δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τη δημιουργία κέντρου αεροπορικού ελέγχου στη Λάρισα στο οποίο θα εναλάσσεται έλληνας και τούρκος διοικητης.


Όπως διευκρίνησε ο υπουργός το κέντρο αυτό δεν θα έχει αρμοδιότητα όσον αφορά στην εθνική άμυνα και ότι αυτό που έχει σημασία είναι όχι ποιος κατέχει τη θέση του διοικητή αλλά τι αρμοδιότητες θα έχει και αυτό δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Έλλειψη σχεδίου καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και για την Άμυνα