Έντυπη Έκδοση

ΙΡΑΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ *ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΠΑΔΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Μερική επανακαταμέτρηση ψήφων μετά τους νεκρούς

Αγνοώντας το θάνατο επτά ανθρώπων στις προχθεσινές διαδηλώσεις, δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί κατέκλυσαν και χθες το κέντρο της Τεχεράνης, σε δύο ταυτόχρονες αλλά αντίθετες διαδηλώσεις υπέρ και κατά της κυβέρνησης, η οποία αρνείται να ακυρώσει τις προεδρικές εκλογές, αλλά δέχεται να κάνει νέα καταμέτρηση σε ορισμένα εκλογικά τμήματα.

Στους δρόμους της Τεχεράνης βρέθηκαν χθες αντιμέτωποι οπαδοί του προέδρου Αχμαντινετζάντ και του μεταρρυθμιστή αντιπάλου του Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί. Οι αρχές είχαν απαγορεύσει τη συγκέντρωση του Μουσαβί και ο πρώην πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τους οπαδούς του στην αρχή να διαδηλώσουν ήρεμα και μετά να μην πάνε καθόλου στη διαδήλωση, κυρίως γιατί η διαδήλωση της Δευτέρας, ενώ άρχισε ειρηνικά κατέληξε στο θάνατο επτά ανθρώπων, όταν μέλη της θρησκευτικής πολιτοφυλακής Μπέσιτς άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που επιτέθηκαν στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης. Δεν είναι σαφές ποιοι επιτέθηκαν ούτε υπάρχουν άλλες πληροφορίες. Η Ε.Ε. καταδίκασε τους θανάτους.

Οι αρχές απαγόρευσαν στα ξένα μέσα ενημέρωσης να καλύψουν τις παράνομες συγκεντρώσεις, καθώς και τις μη προγραμματισμένες ενέργειες. Οι οπαδοί του Μουσαβί τον αγνόησαν και συγκεντρώθηκαν στην αρχή στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης. Αργότερα κατευθύνθηκαν στην πλατεία Επανάστασης, όπου λίγο νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες οπαδοί του προέδρου Αχμαντινετζάντ. Οι διαδηλωτές δεν συγκρούστηκαν. Οι οπαδοί του Μουσαβί απέφυγαν και την αστυνομία, παίρνοντας δρόμο παράλληλο στη γνωστή λεωφόρο Βαλί Ασρ. Κρατούσαν τα χέρια τους ψηλά στο σήμα της νίκης και δεν φώναζαν συνθήματα. Πιο εκδηλωτικοί οι οπαδοί του Αχμαντινετζάντ φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν υψωμένες τις γροθιές τους. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η κυβέρνηση οργάνωσε αυτή τη διαδήλωση για να ζητήσει την τιμωρία όσων συμμετείχαν στις βίαιες διαδηλώσεις.

Κυβερνητικοί ελιγμοί

Ο εκ των ηγετών του μεταρρυθμιστικού κινήματος στο Ιράν, πρώην αντιπρόεδρος, Μοχάμαντ Αλί Αμπταχί, που υποστήριξε στις εκλογές τον Καρουμπί, συνελήφθη χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του. Στην Τεχεράνη μόλις χθες άρχισαν να λειτουργούν πάλι τα κινητά τηλέφωνα, αλλά χωρίς την υπηρεσία μηνυμάτων. Ο αγιατολάχ Αλ Χαμενεΐ δήλωσε ότι θα γίνει έρευνα για το πόσο σωστά είναι τα αποτελέσματα. Το Συμβούλιο των Φρουρών απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ακυρωθούν οι εκλογές. Ανακοίνωσε όμως ότι θα ξανακάνει καταμέτρηση σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, στα οποία η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι σημειώθηκαν παρατυπίες. Θεωρείται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί έτσι να απορροφήσει τμήμα της έντασης, παραδεχόμενη κάποιες από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Που σημαίνει ότι η ηγεσία του κλήρου επιδιώκει να ηρεμήσει την κατάσταση φοβούμενη περαιτέρω κλιμάκωση. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι εκλογές αποκάλυψαν ρωγμές στις σχέσεις μεταξύ της πολιτικής και της θρησκευτικής ελίτ. Ο Ουντ Στάινμπαχ, καθηγητής θεμάτων Μέσης Ανατολής στο Βερολίνο, θεωρεί ότι το σύστημα στο Ιράν αντιμετωπίζει την πιο σκληρή πρόκληση από το 1979, αλλά θα επιβιώσει.

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι συνελήφθησαν «τα κύρια στοιχεία» των ταραχών. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν «αντεπαναστατικά στοιχεία», αλλά δεν υπάρχουν λεπτομέρειες. Η Μόσχα υποδέχτηκε τον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ ως το νέο Ιρανό πρόεδρο. Το Ιράν διαμαρτυρήθηκε στην Ε.Ε. για προσβλητικές ανακοινώσεις που επεμβαίνουν στα εσωτερικά του. Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί κατήγγειλε το «εύρος της νοθείας» στις προεδρικές εκλογές. Η Κομισιόν εξέφρασε πάλι ανησυχία. Η νορβηγική εταιρεία StatoilHydro εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τους συγγενείς των εργαζομένων της από το Ιράν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράν
Για το ίδιο θέμα
Πέμπτη ημέρα διαδηλώσεων στο Ιράν