Έντυπη Έκδοση

Το κλίμα στο μικροσκόπιο

«Το δομημένο περιβάλλον συμμετέχει σε ποσοστό σχεδόν 30% στις ανθρωπογενείς εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου», επισημαίνει ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, διαχωρίζοντας με κομψό τρόπο την αγωνία της επιστημονικής κοινότητας για την καθυστέρηση που εμφανίζει η χώρα μας στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Χρ. Ζερεφός Χρ. Ζερεφός «Δεν δικαιολογείται αυτή η στάση από το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μικρό ποσοστό στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η χώρα μας έχει διδάξει φιλοσοφία και αρχές εδώ και 3.000 χρόνια», υπογράμμισε ο διεθνούς φήμης ειδικός σε θέματα περιβάλοντος.  Η παρέμβαση έγινε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας για να ανακοινώσει τη συγκρότηση επιτροπής από 21 ειδικούς επιστήμονες που θα αποτιμήσουν για πρώτη φορά στη χώρα μας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2011, αλλά θα υπάρχουν και ενδιάμεσα στάδια διαπιστώσεων.

«Το ομολογουμένως υψηλό κόστος που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι εν τέλει πολύ μικρότερο από το κόστος που θα προξενήσουν οι επιπτώσεις αν δεν ληφθούν μέτρα», υπογράμμισε ο Γ. Προβόπουλος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Εσπευσε να διευκρινίσει ότι οι οικονομολόγοι δεν προέβλεψαν την οικονομική κρίση, αλλά πρόσθεσε ότι αξίζει να εξασφαλιστούν στοιχεία και εργαλεία για την περιβαλλοντική κρίση της επόμενης 50ετίας. «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτελούν μείζον θέμα, που ελάχιστοι φορείς το έχουν αντιληφθεί», συμπλήρωσε ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Κ. Δρακάτος, πρόεδρος της Επιτροπής Σοφών, που διαπίστωσε ότι οι ακραίες καιρικές καταστάσεις τείνουν να καταστούν μόνιμο φαινόμενο.

Οι ομιλητές που ακολούθησαν έδωσαν έμφαση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου, που αναμένεται να πλήξουν τους οικισμούς και τις υποδομές σε παράκτιες ζώνες, ειδικά στην Ελλάδα που διαθέτει ακτογραμμή 15.400 χλμ. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας Γ. Στουρνάρας επικεντρώθηκε στην αξία του νερού, σημειώνοντας ότι η σωστή διαχείρησή του αρκεί για να αμβλύνει ή και να μηδενίσει τη λειψυδρία. Ανακοίνωσε ότι ομάδα ειδικών θα μελετήσει τρεις ενότητες με ξεχωριστό ενδιαφέρον, την Αττική σε συνδυασμό με τις λεκάνες του Μόρνου και του Εύηνου, τον θεσσαλικό κάμπο σε συνάρτηση με τον Αχελώο και τα νησιά με σημείο αναφοράς τη Νάξο. Εναν οδικό χάρτη για την ενέργεια, με αποτιμήσεις του κόστους των επενδύσεων, θα ετοιμάσει άλλη ομάδα με υπεύθυνο τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Π. Κάπρο. Θα εξετάσει τρία εναλλακτικά σενάρια για να αναδείξει το κόστος της αδράνειας, της απλής προσαρμογής στις εξελίξεις και κυρίως της δραστικής παρέμβασης που θα καταδείξει ότι αξίζει να γίνουν επενδύσεις για να μετριαστούν οι επιπτώσεις.

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα», τόνισε ο καθηγητής Ανδρέας Παπανδρέου και αναφερόμενος στη χώρα μας επισήμανε ότι μόνον για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων θα χρειαστούν σημαντικά έργα. Εκανε λόγο για κίνητρα και για αντικίνητρα που θα λειτουργήσουν ως μοχλός για τη μείωση της σπατάλης ενεργειακών πόρων, που θα συμβάλει στη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές. Τις κοινωνικές διαστάσεις θα διερευνήσει ομάδα υπό τον καθηγητή Ι. Υφαντόπουλο, πρόεδρο του ΕΚΚΕ, που μίλησε ήδη για ανισότητες στην κατανομή των επιπτώσεων που είναι σε βάρος των χαμηλότερων εισοδηματικά τάξεων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία