Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΗΠΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ

Αποσύρονται σκευάσματα για δίαιτα

Σοβαρές ηπατικές βλάβες μπορεί να προκαλέσει η χρήση συγκεκριμένων συμπληρωμάτων διατροφής που προωθούνται για την απώλεια βάρους, ως λιποδιαλυτικά ή διουρητικά, ή ως μέσα αύξησης του μεταβολικού ρυθμού του οργανισμού. Μετά τα περιστατικά που σημειώθηκαν, η παραγωγός εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει στην απόσυρση των προϊόντων, αλλά τα προϊόντα διατίθενται ευρέως μέσω Ιντερνετ.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε χθες ότι οι καταναλωτές πρέπει να σταματήσουν αμέσως τη χρήση 14 συμπληρωμάτων διατροφής της σειράς «hydroxycut» που παράγονται από την καναδική εταιρεία Iovate Health Services, αλλά ενδέχεται να κυκλοφορούν με το σήμα της Muscle Tech.

Πρόκειται για τα προϊόντα:

Hydroxycut regular rapid release caplets, hydroxycut caffeine - free rapid release caplets, hydroxycut hardcore liquid caplets, hydroxycut max liquid caplets, hydroxycut regular drink packets, hydroxycut caffeine - free drink packets, hydroxycut hardcore drink packets (ignition stix), hydroxycut max drink packets, hydroxycut liquid shots, hydroxycut hardcore RTDs (ready-to-drink), hydroxycut max aqua shed, hydroxycut 24, hydroxycut carb control και hydroxycut natural.

Ο FDA των ΗΠΑ έχει λάβει 23 αναφορές για ηπατικές βλάβες που προκλήθηκαν μετά την κατανάλωση των παραπάνω προϊόντων, αλλά και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, ραβδομυώλυση και άλλα. Ανάλογη αναφορά ηπατικής βλάβης που συνδέεται με τα προϊόντα αυτά έχει σταλεί και από τον Φινλανδικό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «παρά το γεγονός ότι δεν ενοχοποιούνται όλα τα παραπάνω προϊόντα, η σύνθεσή τους περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία συστατικών και φυτικών εκχυλισμάτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να προσδιορισθούν οι παράγοντες (συστατικά, δοσολογία, συνδυασμός με άλλα προϊόντα ή άλλο), που προκάλεσαν τις συγκεκριμένες ανεπιθύμητες ενέργειες. Για το λόγο αυτό η παραγωγός εταιρεία προχώρησε στην απόσυρση του συνόλου των 14 προϊόντων από την αγορά».

Επίσης, ο ΕΟΦ συνιστά η χρήση παρόμοιων προϊόντων να γίνεται μόνο με ιατρική συμβουλή και υπό ιατρική παρακολούθηση και ν' αποφεύγεται η προμήθειά τους από μη εγκεκριμένες πηγές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ)