Έντυπη Έκδοση

Η υπογονιμότητα χτυπά 1 στα έξι ζευγάρια

Προβλημα υπογονιμότητας αντιμετωπίζει ένα στα έξι ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας στη χώρα μας, καθώς αδυνατούν να αποκτήσουν παιδί χωρίς τη βοήθεια της επιστήμης.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά στο ρυθμό αναπαραγωγής πληθυσμού, η υπογονιμότητα καθίσταται μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 10% έως 12% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, με την «ευθύνη» μοιρασμένη και στους δύο συντρόφους.

Σύντομα θα αρχίσει στη χώρα μας και η εφαρμογή της τεχνικής array - CGH, που περιλαμβάνει την ανάλυση του συνόλου των χρωμοσωμικών ανωμαλιών, με πολύ υψηλά ποσοστά εμφύτευσης στην εξωσωματική. Σήμερα το 3% των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής μεθόδων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Τα παραπάνω ανέφεραν χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής Α.Π.Θ. Βασίλης Ταρλατζής και ο διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνάς Μαστρομηνάς, με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα Γονιμότητας όπως έχει οριστεί ο Ιούνιος.

Για τη γυναίκα η ηλικία έχει αντιστρόφως ανάλογη σχέση με τη γονιμότητά της και «γι' αυτό θα πρέπει να κάνουμε το χρόνο σύμμαχο και όχι εχθρό», τόνισε ο κ. Ταρλατζής, εξηγώντας ότι όσο πιο γρήγορα αναζητήσουμε λύση, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχουμε: «Μετά από ένα έτος άκαρπων προσπαθειών, επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας», προέτρεψε ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στις επιστημονικές εξελίξεις, ο κ. Μαστρομηνάς προλόγισε την κλινική εφαρμογή της μεθόδου «μικροσυστοιχίες DNA», λέγοντας ότι θα επιτρέψει την ταυτόχρονη ανίχνευση των ανωμαλιών για το σύνολο των χρωμοσωμάτων και των μονογονιδιακών γενετικών ασθενειών.

Η διατήρηση του σωστού βάρους παίζει καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Τόσο η απώλεια βάρους όσο και η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να είναι καθοριστικές τόσο στη λειτουργικότητα του αναπαραγωγικού κύκλου.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων από τα μέλη της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας Δ. Ζιάννη, Μ. Βρυωνίδου και επίκ. καθηγητή Γ. Μαστοράκο.

Επίσης οι ομιλητές εξήγησαν ότι η αμηνόρροια στη νεαρή γυναίκα, δηλαδή έλλειψη περιόδου για διάστημα πάνω από 6 μήνες, απαιτεί άμεση διερεύνηση των ορμονών που εμπλέκονται στη ρύθμιση του κύκλου και όχι μόνον. Η αιτιολογία των διαταραχών αυτών μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα άλλα ενδοκρινολογικά νοσήματα, όπως αδενώματα υποφύσεως, πρώιμη εμμηνόπαυση, λήψη φαρμακευτικών ουσιών. Η ενδοκρινολογική εκτίμηση θα διερευνήσει σφαιρικά το θέμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί