Έντυπη Έκδοση

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΑΝ

«Ξέχασαν» τη σύμβαση για το τράφικινγκ

Ελλάδα και Τουρκία συγκαταλέγονται στις 16 από τις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχουν μεν υπογράψει, αλλά δεν έχουν επικυρώσει -και κατά συνέπεια δεν έχουν θέσει σε ισχύ- τη σύμβαση του διεθνούς αυτού οργανισμού για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (τράφικινγκ) για σεξουαλική και άλλης μορφής εκμετάλλευση.

Το γεγονός αποκαλύφθηκε στο περιθώριο της δεύτερης διάσκεψης της ομάδας ειδικών του ΣτΕ (GRETA) κατά του τράφικινγκ, που ξεκίνησε χθες τις εργασίες της στο Στρασβούργο και προκάλεσε δυσμενή σχόλια από ξένους ειδικούς και διπλωμάτες, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας δείχνουν να βρίσκονται σε αντιπαράθεση σχετικά με τη διαχείριση του προβλήματος της διοχέτευσης λαθρομεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Από τις πρώτες συζητήσεις των ειδικών της GRETA, ωστόσο, προέκυψε ότι το δουλεμπόριο που ασκείται για τη μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία προς Ελλάδα και μετέπειτα προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί ένα από τα πλέον κερδοφόρα «κομμάτια» της δραστηριότητας του οργανωμένου εγκλήματος, που κυρίως απασχολείται με το εμπόριο ανθρώπων για σεξουαλική ή άλλης μορφής εκμετάλλευση.

Είναι αδιανόητο, υπογραμμίστηκε, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη του ΣτΕ κατά του τράφικινγκ, να αναζητούν, έστω και σε επίπεδο Ε.Ε., την εφαρμογή θεσμικών μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης που, κατά κοινή ομολογία, αποτελεί μέρος του γενικότερου προβλήματος της εμπορίας ανθρώπων.

Οι ειδικοί επικεντρώθηκαν γύρω από τη διαπίστωση ότι κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που πέφτουν θύματα του τράφικινγκ κυρίως για λόγους σεξουαλικούς (43%), αλλά και για εξαναγκαστική εργασία και παροχή υπηρεσιών (32%).

Τόνισαν, μάλιστα, ότι ο διεθνής οργανισμός εργασίας (ILO) εκτιμά τον αριθμό των ανθρώπων αυτών στα 2,45 εκατ. Τα περισσότερα από τα αναγνωρισμένα θύματα είναι γυναίκες, αλλά και άνδρες και παιδιά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση