Έντυπη Έκδοση

Κολποσκόπιο αναλλοίωτο διά μέσου των αιώνων

Τι διαφορά έχει ένα κολποσκόπιο του 2ου π.Χ. αιώνα με ένα του 21ου; Οτι το αρχαίο είναι μεταλλικό, ενώ το σύγχρονο, πλαστικό.

Την κατασκευή αντικειμένων και εργαλείων κατά την αρχαιότητα μελέτησαν οι καθηγητές του ΑΠΘ, Αρχαιολογίας Δημήτρης Παντερμαλής και Μηχανολόγων-Μηχανικών Δημήτρης Μπουζάκης. Τα συμπεράσματα θα παρουσιάσουν αύριο στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών, στη Θεσσαλονίκη, με τη διάλεξη «Μορφοποιήσεις κατά την αρχαιότητα - Διερεύνηση αρχαιολογικών ευρημάτων και κατασκευή αντιγράφων τους».

Ανάμεσα στα εργαλεία και αντικείμενα που μελέτησαν περιλαμβάνεται και ένα κολποσκόπιο του 2ου π.Χ. αιώνα. Οπως και τα υπόλοιπα αντικείμενα, προέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Ειδικά το κολποσκόπιο, που είναι και το μοναδικό επιστημονικής χρήσης αντικείμενο από όσα διερευνήθηκαν, είναι ένα σύνθετο ιατρικό εργαλείο που αποτελείται από 15 εξαρτήματα, 11 από τα οποία είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Ο Δ. Παντερμαλής υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά λεπτό και σύνθετο εργαλείο, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα σύγχρονα. «Η μόνη διαφορά είναι ότι τα σημερινά είναι κατασκευασμένα από πλαστικό, ενώ το αρχαίο είναι κατασκευασμένο από μέταλλο. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι κατά την αρχαιότητα η τεχνολογία και η επιστήμη ήταν εξαιρετικά ανεπτυγμένες.

Τα ιατρικά εγχειρίδια που συνέγραψαν οι επιστήμονες κατά την ελληνιστική περίοδο συντηρήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν χωρίς διακοπή για πολλά χρόνια. Η γνώση που περιείχαν πέρασε αυτούσια στα χρόνια του Μεσαίωνα και την ίδια ιατρική γνώση χρησιμοποιούσαν οι επιστήμονες μέχρι τον 18ο αιώνα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία