Ηλεκτρονική Έκδοση

Επίσημη επίσκεψη Μεντβέντεφ

Από την Αίγυπτο περνάει ο δρόμος της Ρωσίας προς τη Μέση Ανατολή

Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο θα πραγματοποιήσει στις 23 και 24 Ιουνίου ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ , ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία προσπαθεί εδώ και μήνες να εδραιώσει το ρόλο της στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό είχε προτείνει τη διοργάνωση διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή στη Μόσχα προκειμένου να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν δέχτηκαν τη ρωσική πρόταση με μεγάλο ενθουσιασμό, αντίθετα με τους Παλαιστίνιους με τους οποίους η Μόσχα διατηρεί καλές σχέσεις ήδη από τη σοβετική εποχή. Το εβραϊκό κράτος προειδοποίησε ότι θα μποϋκοτάρει μια τέτοια διάσκεψη, αν τα ριζοσπαστικά κινήματα Χαμάς και Χεζμπολάχ μετάσχουν σε αυτήν. Η Ρωσία διατηρεί επαφές με τη Χαμάς, που θεωρείται οργάνωση τρομοκρατική από τις χώρες της Δύσης.

Αφού έχασε την επιρροή της στη Μέση Ανατολή με την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, η Μόσχα προσπαθεί να επανακτήσει την ισχύ της στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα. Το Μάρτιο του 2008, η Ρωσία υπέγραψε συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας με την Αίγυπτο κατά την επίσκεψη του Χόσνι Μουμπάρακ στη Μόσχα ανοίγοντας το δρόμο για τη ρωσική συμμετοχή στη διαδικασία υποβολής προσφορών για την κατασκευή του πρώτου αιγυπτιακού πυρηνικού αντιδραστήρα. Η Μόσχα φιλοδοξεί επίσης να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων της στην Αίγυπτο, αγορά που έκλεισε για τις ρωσικές εταιρίες από τη δεκαετία του 1970, καθώς από τότε το Κάιρο είχε στραφεί προς τους Αμερικανούς.

Οι συνομλίες των δύο προέδρων θα επικεντρωθούν σε "θέματα οικονομίας, περιφερειακής ασφάλειας, την παγκόσμια κατάσταση και σε θέματα που έχουν σχέση με την παγκόσμια οικονομία", είχε δηλώσει ο Μεντβέντεφ κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, 'Αχμεντ Αμπού Γέιτ, στα τέλη Μαΐου .

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Αίγυπτος