Ηλεκτρονική Έκδοση

Αποχωρεί ο Αλαβάνος, ενισχύεται ο Τσίπρας, επαναπροσδιορίζονται όλα στον ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που η κυβέρνηση ανακουφίζονται πίσω από τις διαβεβαιώσεις του Γιάννη Μανώλη, ότι εν τέλει θα εγκαταλείψει το βουλευτικό του έδρανο μετά το πέρας του καλοκαιριού, και υποστηρίζει ότι πατά στέρεα στο έδαφος, οι πρώτες μετεκλογικές εξελίξεις έρχονται από τον χώρο της Αριστεράς.

Ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος αρέσκεται στις εκπλήξεις, ζήτησε συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ενημέρωσε ότι έχει αποφασίσει να παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος και ως εκ τούτου και από πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η συνεδρίαση έγινε παρά τις ενστάσεις του ΣΥΝ, ο οποίος ζητούσε ολιγοήμερη αναβολή, προκειμένου να τακτοποιήσει δικές του εκκρεμότητες. Και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, μολονότι ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε αμετάπειστος στην απόφασή του.

Εκ των πραγμάτων τώρα, πέρα από την ενίσχυση του ρόλου του Αλέξη Τσίπρα, η οποία προκύπτει ανεξαρτήτως των αρχικών προθέσεων του πρώην προέδρου, τίθενται δυο ζητήματα:

*Η διαδοχή του Αλέκου Αλαβάνου στη θέση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, αφού ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ακόμα βουλευτής.

*Ο επαναπροσδιορισμός της λειτουργίας και της δομής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σύμφωνα με την ιδρυτική του διακήρυξη επικεφαλής της είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ, και χτες συνεδρίασε χωρίς αυτόν και παρά το αίτημά του για αναβολή.

Η απόφαση λοιπόν του Αλέκου Αλαβάνου προκαλεί διαδοχικές δονήσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ανακατατάξεις. Έτσι κι αλλιώς για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου έχει οριστεί η σύνοδος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, κατά την οποία θα εκλεγεί νέος γραμματέας στη θέση του Νίκου Χουντή που «μετακομίζει» πλέον στις Βρυξέλλες, καθώς και νέα Πολιτική Γραμματεία, τη σύνθεση της οποίας έχει ζητήσει σε διαφορετική βάση ο Αλέξης Τσίπρας, πέρα από τους εσωκομματικούς συσχετισμούς  των τάσεων.

Την ίδια ώρα που οι σημαντικές αυτές αλλαγές έχουν πλέον πάρει το δρόμο τους στον ΣΥΝ, στην κυβέρνηση δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εσωτερική λειτουργία της σε όλα τα επίπεδα. Ο «κακός», σ’ αυτή τη φάση, Γιάννης Μανώλης δήλωσε μέσω των ραδιοφωνικών σταθμών, ότι δεν προτίθεται να παραμείνει στη Βουλή πέραν της 9ης Σεπτεμβρίου, και ως εκ τούτου δεν απειλείται (προς το παρόν) η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του «συν ενός».

Έτσι, με λιγότερες σκοτούρες ταξιδεύει σήμερα για τις Βρυξέλλες ο Κώστας Καραμανλής για να μετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο έχει ως θέμα την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Θέμα το οποίο απασχολεί πρωτίστως την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, οι οποίες δέχονται τα αλλεπάλληλα κύματα των λαθρομεταναστών, χωρίς να έχουν άλλες δυνατότητες πια για απορρόφηση.

 Διαβάστε επίσης:

Τη Δευτέρα ο "επίλογος" της παραίτησης Αλαβάνου (δυνατότητα σχολιασμού)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

19 σχόλια

11 Ο/Η Κωνσταντίνος έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ακόμη και αμεση δημοκρατία να ειχαμε ο Αλέκος θα ξεχώριζε, από την ειλικρίνια των λόγων του και την τόλμη των πράξεών του. Ο Αλέκος είναι το αντίθετο του "Ελληνα πολιτικού", δεν υπολόγιζει καρέκλες, δεν συμβιβάζεται, δεν είναι διπλωμάτης.

Το όραμά του για μία πλειοψηφία της αριστεράς έδωσε ελπίδα σε πολλούς αριστερούς, μαζί και σε μένα. Δυστυχώς χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία. Τέλος εποχής για τον Αλέκο και τα οράματά του.

Η αριστερά έχασε ένα μεγάλο πολιτικό. Για μένα τον μεγαλύτερο που πέρασε από τον ΣΥΝ.
12 Ο/Η Εριέτα έγραψε: (πριν 10 έτη)
το μεγαλύτερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές στην Κρήτη είναι στα Ζωνιανά, 9,8%, όπου οι 5 ψήφοι έγιναν 50...Γιατί, αλήθεια? γιατί κάποιοι άνθρωποι ένιωσαν ότι η Αριστερά νοιάζεται για τα προβλήματά τους, έχει προτάσεις γι' αυτά, ( προτάσεις Αλαβάνου για ανάπτυξη, επισκέψεις του ίδιου συνεχώς, με καθηγητές του Μετσοβίου ) απλώνει το χέρι με ελπίδα, αλληλλεγγύη και όραμα, για το σήμερα και το αύριο. Μπορεί να πάρει ένα μάθημα ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΌ ΑΥΤΌ? Εκτός κι αν η ενασχόληση με τους μηχανισμούς δεν τους αφήνει χρόνο...!Ο Α. Αλαβάνος είναι πολιτικός με παιδεία, ήθος, και αξιοπρέπεια. Όσο γαι εκείνους της καρέκλας, της ίντριγκας και της απολύτου μετριότητας ( συνήθως αυτά πάνε μαζί) ίσως στις επόμενες εκλογές να πάμε κι εμείς στην παραλία, αν δεν συνέλθουν...τη ζωή μας και το χρόνο μας τον δώσαμε για κάτι καλύτερο, λίγο έστω, τώρα πια, και όχι για το ποιος θα είναι χαλίφης στη θέση του χαλίφη, το χαλιφάτο άλλοι το έχουν καπαρώσει...
13 Ο/Η ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Την ώρα που η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι, που η κυβέρνηση εφαρμόζει ξενοφοβικές και αντιδραστικές πολιτικές τρέχοντας πίσω από το ακροδεξιό Λάος,που στο σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ δηλώνουν 'μηδενική ανοχή στους "λαθρο"μετανάστες, που τα σκάνδαλα τρέχουν, που ο ΟΤΕ μετά του κ. Βουρλούμη έρχεται πάλι στην επικαιρότητα, που.. που..
στον ΣΥΝ και κατ' επέκταση και στο ΣΥΡΙΖΑ βγάζουμε τα εσώψυχά μας.
ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛΛΑ ΠΑΛΑΙΨΑΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝ (ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥΣ, ΡΕΥΜΑ κλπ δημοκρατικές δυνάμεις) να αφήσουν τις ομφαλοσκοπήσεις και να κοιτάξουμε τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΧΤΕΣ Ο ΚΥΡΚΟΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΑΛΑΒΑΝΟΣ-ΤΣΙΠΡΑΣ ΦΤΑΝΕΙ!!!!!
Σημ: Έλεος πια με το αυτομαστίγωμα για το εκλογικό αποτέλεσμα -το 5,04% ήταν θρίαμβος, το 4,7% "συντριπτική ήττα", "σεισμός" κλπ
ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑ
14 Ο/Η Δ.Π έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ορισμένα σκόρπια σχόλια:

1) Στην Αριστερά συζητάμε α) πρώτα για στρατηγικές και στη συνέχεια για πρόσωπα (αλλιώς πάμε στον αρχηγισμό, τον παραγοντισμό και τη μιντιακή πολιτική, που ταιριάζουν στους αντιπάλους μας) και β) πρώτα για το τι συμβαίνει μέσα στην κοινωνία και στη συνέχεια για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό μας (αλλιώς είμαστε αυτοαναφορικοί).

2) Ο Αλέκος πρόσφερε πάρα πολλά στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ: στη στροφή προς την κοινωνία, στην υποστήριξη των κινημάτων (άρθρο 16, stage/επισφάλεια, ελεύθεροι χώροι-περιβάλλον, Δεκέμβρης).

3) Η στρατηγική αυτή δεν αλλάζει.

4) Ο αιφνιδιασμός στον οποίο προέβη δυσκολεύει αυτή τη στρατηγική, που την επαύριο των ευρωεκλογών είναι επιτακτικό να δυναμώσει.

5) Όσοι μιλούν για σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ, να προτείνουν πρώτα τα πεδία. Δεν είναι δυνατή κυβέρνηση Αριστεράς, με την κοινωνία (και το επίσημο ΠΑΣΟΚ) να ασπάζεται τις ιδέες της Δεξιάς. Για να το πω διαφορετικά, δε νοείται συνεργασία μ'ένα κόμμα που μιλάει για 0% λαθρομετανάστευση, μ'έναν Παπανδρέου που στην Πάτρα (όπου κυνηγούν πρόσφυγες και καίνε τους καταυλισμούς τους) παραγγέλνει σκληρότερα μέτρα εναντίον των προσφύγων, ένα κόμμα που μιλάει για ανασφάλιστη εργασία των νέων, που το Δεκέμβρη ήταν κρυμμένο (ως κι ο Παπούλιας κι ο Ιερώνυμος μιλούσαν για εξέγερση).
15 Ο/Η νέος συριζαίος έγραψε: (πριν 10 έτη)
Αμάν πια μ'αυτή την ανοησία περί "χαμένου ευρωπαϊσμού". Υπάρχουν κάποιοι που ευτυχώς καταλαβαίνουν τι συμβαίνει.

http://kokkinoprasinodiktyo.wordpress.com/2009/04/09/peri-aristerou-evrwpaismou-kai-evrwpaikou-aristerismou/

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=464416

Όσο για τον Αλαβάνο, προτιμώ να τον θυμάμαι έτσι:
http://www.youtube.com/watch?v=AaMzfL1yFL0&feature=related
16 Ο/Η tilemaxos έγραψε: (πριν 10 έτη)
An kai einai epikyndino gia ton politiko xoro tou Syn Syriza, isos htan aparaithto na ginei mia prospathia oloklhrosis tis neas taytothtas. An olh ayth h fasaria ginetaimono gia mia nea isoropoiia anamesa stis taseis elpizo o Alavanos na min eixe parei mia tetoia apofasi
17 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 10 έτη)
As valoume merika pragmata sti thesi tous:
1. Tha itan aftoktonia na sinergasti o SYRIZA me to PASOK kai to exi apodiksi i istoria( vl. Italia). As mou episis kapios pano se ti tha sinergazontan mias kai se ola ta sovara themata diafonoun(eveliktes morfes ergasias, idiotika panepistimia, programata stage, idiotikopiisis, tropos eksodou apo tin krisi, simfono statherotitas k.a.). Moni kini thesi i ne i apopinikopiisi ton malakon narkotikon.
2)O aristerismos exi 3 xaraktiristika. Den sinergazete me kanenan, den exi taktiki alla mono stratigiki, den simetexi se "antidrastika" organa(kinovoulio kai ta sxetika). Profanos kanena apo afta den teriazi sto SYRIZA ektos ki an leme aristerismo to iperaspizese tous apo kato kai na erxese se riksi me ta simferonta ton apo pano(vl. elliniko, votaniko, ar. 16, lithanthraka zitimata eleftheron xoron ktl)
3) A ixe tin paramikri sxesi me to KKE tha ixe vgi ton Dekemvri na lei gia koukouloforous kai somatemporous
4) Giati na girisi stin logiki tis dekaetias tou 90 otan epi 10 oloklira xronia me afti tin politiki itan sto mpeni den mpeni sti vouli me mideniko kinoniko erisma kai aniparkti simetoxi sta kinonika metopa? 3 xronia exi pou allakse politiki kai ego nomizo oti ine ofthalmofani ta apotelesmata para ta lathi kai tis aneparkies
5) afto pou theli tora o SYRIZA ine organotiki anasigrotisi oste na apoktisi akoma perisoterous desmous me ton kosmo mesa apo tous kinonikous xorous. Kai profanos to elima ine sta ergasiaka. Eki theli na dinamosi tis prospathies tou o SYRIZA oste na gini dinami anatropis pros ofelos ton ipotelon
18 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 10 έτη)
As valoume merika pragmata sti thesi tous:
1. Tha itan aftoktonia na sinergasti o SYRIZA me to PASOK kai to exi apodiksi i istoria( vl. Italia). As mou episis kapios pano se ti tha sinergazontan mias kai se ola ta sovara themata diafonoun(eveliktes morfes ergasias, idiotika panepistimia, programata stage, idiotikopiisis, tropos eksodou apo tin krisi, simfono statherotitas k.a.). Moni kini thesi i ne i apopinikopiisi ton malakon narkotikon.
2)O aristerismos exi 3 xaraktiristika. Den sinergazete me kanenan, den exi taktiki alla mono stratigiki, den simetexi se "antidrastika" organa(kinovoulio kai ta sxetika). Profanos kanena apo afta den teriazi sto SYRIZA ektos ki an leme aristerismo to iperaspizese tous apo kato kai na erxese se riksi me ta simferonta ton apo pano(vl. elliniko, votaniko, ar. 16, lithanthraka zitimata eleftheron xoron ktl)
3) A ixe tin paramikri sxesi me to KKE tha ixe vgi ton Dekemvri na lei gia koukouloforous kai somatemporous
4) Giati na girisi stin logiki tis dekaetias tou 90 otan epi 10 oloklira xronia me afti tin politiki itan sto mpeni den mpeni sti vouli me mideniko kinoniko erisma kai aniparkti simetoxi sta kinonika metopa? 3 xronia exi pou allakse politiki kai ego nomizo oti ine ofthalmofani ta apotelesmata para ta lathi kai tis aneparkies
5) afto pou theli tora o SYRIZA ine organotiki anasigrotisi oste na apoktisi akoma perisoterous desmous me ton kosmo mesa apo tous kinonikous xorous. Kai profanos to elima ine sta ergasiaka. Eki theli na dinamosi tis prospathies tou o SYRIZA oste na gini dinami anatropis pros ofelos ton ipotelon
19 Ο/Η c.l. έγραψε: (πριν 10 έτη)
Νομίζω είναι πια προφανές οτι ο κ. Αλαβάνος τελεί σε μια διαρκή πολιτική σύγχυση.

Μια από τις σημαντικότερες αρετές στην πολιτική (και γενικότερα) είναι η συνέπεια και η συνοχή. Αυτό ο διαρκής εντυπωσιασμός με κινήσεις-κραυγές (παραιτήσεις, "δαχτυλίδια" κτλ) δείχνουν έλλειψη ψυχραιμίας, διορατικότητας και ικανότητας μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των πραγμάτων.

Όπως βέβαια τον κ. Αλαβάνο χαρακτήριζε σε μεγάλο βαθμό η άγνοια για τα πράγματα στο οποία λάμβανε "ανυποχώρητη" θέση (βλ. 16).

Αλλά βέβαια κάθε πολιτικός χώρος έχει τις δικές του αξιολογήσεις για τις ικανότητες που πρέπει να έχουν οι ηγέτες του.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 19

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Πρόσωπο με πρόσωπο, Αλαβάνος - Τσίπρας
Στον... καπετάνιο ρίχνει ο Αλέκος Αλαβάνος το φταίξιμο για τη φουρτούνα