Έντυπη Έκδοση

Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο

Ελλάδα, 1980.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νίκος Τζίμας. Ηθοποιοί: Φοίβος Γκικόπουλος, Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης, Πέτρος Φυσσούν, Κώστας Καζάκος, Βαγγέλης Καζάν, Αγγελος Αντωνόπουλος, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Αιμιλία Υψηλάντη.

**½ *

Σε επανέκδοση το πετυχημένο εμπορικά πολιτικό δράμα του Τζίμα, δοσμένο με απλότητα και συγκίνηση - εικόνα της μετεμφυλιοπολεμικής, επηρεασμένης από την κομμουνιστική φοβία, Ελλάδας, μέσα από τη σύλληψη, καταδίκη και εκτέλεση του αριστερού αγωνιστή Νίκου Μπελογιάννη.

Με τα γεγονότα που οδήγησαν στην εκτέλεση του κομμουνιστή αγωνιστή Νίκου Μπελογιάννη, στις αρχές της δεκαετίας του '50, περίοδο του ψυχρού πολέμου, καταπιάνεται στην ταινία του αυτή (που προβάλλεται σε επανέκδοση) ο Νίκος Τζίμας («Ο Αστραπόγιαννος»). Ο Τζίμας καολουθεί πιστά τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν τον Μπελογιάννη στο εκτελεστικό απόσπασμα, παρά τη διεθνή κατακραυγή και την παγκόσμια κινηματοποίηση για την απονομή χάριτος στο λαϊκό αγωνιστή. Ανάμεσα στις προσωπικότητες που υπερασπίστηκαν τον Μπελογιάννη ήταν και ο Πικάσο, που ζωγράφισε το διάσημο σκίτσο του «ανθρώπου με το γαρύφαλλο», όπως έμεινε γνωστός ο Μπελογιάννης χάρη στο κόκκινο γαρύφαλλο που κρατούσε καθημερινά.

Ο σκηνοθέτης εστιάζει το ενδιαφέρον του στην ανθρώπινη πλευρά του ήρωά του, αποφεύγοντας οποιαδήποτε διείσδυση στην πολιτική κατάσταση της τότε εποχής και τα κίνητρα που οδήγησαν στην εξόντωσήητου Μπελογιάννη -ιδιαίτερα το ρόλο του στρατού, των ανακτόρων και της αμερικανικής κυβέρνησης. Η σκηνοθεσία έχει σωστό ρυθμό, αν και της λείπει το προσωπικό στιλ. Οι αρετές της βρίσκονται στην ειλικρίνεια, την αγάπη και τη συγκίνηση με την οποία ο σκηνοθέτης αντιμετωπίζει την ιστορία του, στοιχεία που για τις αρχές της δεκαετίας του '80 -περίοδο εθνικής συμφιλίωσης- όταν γυρίστηκε η ταινία, βοήθησαν στη μεγάλη εμπορική επιτυχία της, που δεν περιορίστηκε στον κόσμο της Αριστεράς. Στα συν της ταινίας, η εμπνευσμένη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Κύριο θέμα
Ανάμεσα στον Χίτσκοκ και τον Μπελογιάννη