Έντυπη Έκδοση

Ο Ρ. ΟΜΠΕΡΜΑΝ ΤΗΣ DEUTSCHE TELEKOM ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΝΟΨΕΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΛΛΟΥ 5%

Ηρθε για επιθεώρηση «ασημικών»

Το 5% του ΟΤΕ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο επικεφαλής της Deutsche Telekom με τους υπουργούς Οικονομίας και Μεταφορών.

Ο επικεφαλής της Deutsche Telekom Ρενέ Ομπερμαν παζαρεύει το 5% του ΟΤΕ για 670 εκατ. ευρώ Ο επικεφαλής της Deutsche Telekom Ρενέ Ομπερμαν παζαρεύει το 5% του ΟΤΕ για 670 εκατ. ευρώ Η επίσκεψη του Ρενέ Ομπερμαν πραγματοποιείται μία μόλις εβδομάδα πριν από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, κατά την οποία είναι πολύ πιθανό η Deutsche Telekom (DT) να έχει ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό του Δημοσίου.

Με τα σημερινά δεδομένα καθεμία από τις δύο πλευρές ελέγχει από 25% του ΟΤΕ, ωστόσο στη συμφωνία μετόχων προβλέπεται πως η DT υποχρεούται να αποκτήσει επιπλέον 5% του Οργανισμού από το Δημόσιο έναντι 27,5 ευρώ ανά μετοχή. Εφ' όσον το οικονομικό επιτελείο ζητήσει την ενεργοποίηση της σχετικής ρύθμισης, η DT θα... ενισχύσει τα ταμεία του Δημοσίου με περίπου 670 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η προθεσμία για την άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος από το Δημόσιο λήγει το φθινόπωρο, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μάλλον δεν έχει και πολλά περιθώρια χρόνου.

Καταγγελία μετόχων στην Κομισιόν

Στο μεταξύ, καταγγελία στην Κομισιόν για τη συγκεκριμένη συμφωνία μετόχων κατέθεσε ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), ο οποίος θεωρεί πως με αυτήν αδικούνται οι μικρομέτοχοι. Στελέχη του ΟΤΕ, που ρωτήθηκαν σχετικά, απέφυγαν να τοποθετηθούν επισήμως, λέγοντας πως το θέμα αφορά τους μετόχους και όχι τον ίδιο τον ΟΤΕ. Σημείωσαν, ωστόσο, πως η συνεργασία Δημοσίου - D.Τ. βασίζεται στον νόμο περί αποκρατικοποιήσεων, ο οποίος έχει εγκριθεί από την Ε.Ε.

Παραμένει ο Βουρλούμης

Την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με την παραμονή του Παν. Βουρλούμη στο διπλό πόστο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ. Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως η γενική συνέλευση της ερχόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει και θα τελειώσει με τον Παν. Βουρλούμη στις δύο θέσεις και πως δεν τίθεται, για τους επόμενους μήνες, θέμα αλλαγής στην ηγεσία του ΟΤΕ.

Κατά τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Ρ. Ομπερμαν, αναμένεται να θέσει και το θέμα της ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα. Το, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, σχέδιο, που είχε ανακοινώσει στο παρελθόν η κυβέρνηση για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών που θα διασυνδέσει 2.000.000 νοικοκυριά απ' ευθείας με το Διαδίκτυο, φαίνεται πως συναντά αντιρρήσεις, καθώς θεωρείται σχεδόν φαραωνικό για τα ελληνικά δεδομένα. Ο ΟΤΕ προσανατολίζεται υπέρ ενός πιο «μαζεμένου» σχεδίου, που μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικές ταχύτητες για την εξυπηρέτηση απαιτητικών υπηρεσιών (όπως η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας), με κόστος εγκατάστασης που δεν θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.

«Βλέπουμε» για εθελουσία

* Οι, ούτως ή άλλως, περιορισμένες πιθανότητες μιας μεγάλης εθελουσίας εξόδου ψαλιδίστηκαν εκ νέου χθες. Ανώτατο στέλεχος του ΟΤΕ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως δεν υπάρχει χρόνος για την οριστικοποίηση μιας τέτοιας διαδικασίας εντός του 2009, τονίζοντας πως «οποιοδήποτε σχέδιο εξόδου από τον ΟΤΕ θα είναι εντελώς διαφορετικό από το μοντέλο που ακολουθήθηκε το 2006». Τότε, ο ΟΤΕ είχε καταλήξει σε συμφωνία με τα σωματεία για την αποχώρηση περίπου 5.500 εργαζομένων, μέσω ενός διευρυμένου προγράμματος εθελουσίας εξόδου, που κόστισε συνολικά γύρω στο ένα δισ. ευρώ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΤΕ
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα