Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ: ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Αντιδράσεις για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΝ δεν πρέπει και δεν πρόκειται να διαχυθεί στον ΣΥΡΙΖΑ» ήταν το πρώτο σχόλιο στελεχών του ΣΥΝ, μία ημέρα μετά τη δήλωση του Αλέκου Αλαβάνου, με την οποία ανακάλεσε την -τρεις φορές διατυπωμένη στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ- παραίτησή του από βουλευτής.

Ο Αλέκος Αλαβάνος διατύπωσε προχθές έμμεσα πρόταση μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ, από πολιτικό συμμαχικό σχηματισμό που αποτελείται από συνιστώσες σε ενιαίο πολιτικό σχήμα. Κάτι που αναμένεται να προκαλέσει τριβές με την ηγεσία του ΣΥΝ. Οι προθέσεις του προέδρου της Κ.Ο. και εκπροσώπων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφείς. Στη δήλωσή του ο Αλέκος Αλαβάνος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το κόμμα μου ο ΣΥΝ, μπορούν πια να κατανοήσουν ότι η πρόκληση δεν είναι να ελέγχουν το σχήμα της συνεργασίας ή να το βλέπουν ως διαπραγμάτευση μηχανισμών αλλά να εμπνέουν». Ο ίδιος αναφέρθηκε στο «δικαίωμα» των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ «να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους, να βάζουν αυτοί τη σφραγίδα τους στις πολιτικές κατευθύνσεις και την εκλογή όχι αρχηγού, αλλά συλλογικής ηγεσίας». Είπε, τέλος, ότι διεκδικεί και ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει κόκκινη κάρτα μέλους για να ψηφίσει στη συνδιάσκεψη που θα οργανωθεί το φθινόπωρο.

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν το ίδιο ξεκάθαρη στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προχθές. Είχε όμως άλλη οπτική. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όρους λειτουργίας, εννοώντας μεταξύ άλλων ότι δεν είναι κόμμα και ότι ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ. Αναφερόμενος στους «όρους» σύμφωνα με τους οποίους λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Δεν είμαστε τρελοί, δεν τους βγάλαμε από το μυαλό μας. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα αυτών των όρων». Και σ' ένα άλλο σημείο της τοποθέτησής του εξήγησε: «Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ που υπάρχει σήμερα είναι αποτέλεσμα συμφωνιών ή αποφάσεων που τον συγκροτούν κι αν δεν μας κάνει, δεν πρέπει να μας κάνει και το σύνολό τους». Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΝ, είπε ότι στόχος του είναι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η ουσιαστική συμμετοχή του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ στις διαδικασίες σε τοπικό, θεματικό και κεντρικό επίπεδο». Χθες το μεσημέρι συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι ο ΣΥΝ θα διατυπώσει τις προτάσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να υπάρξουν αιφνιδιασμοί εντός των τάσεων του κόμματος. Και σίγουρα θα γίνει τακτικό ή διαρκές συνέδριο για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Η ηγεσία του ΣΥΝ αναμένεται επίσης να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε κινήσεις που περιγράφονται ως «ενωτικές» εντός του ΣΥΝ, δηλαδή μεταξύ του Αριστερού Ρεύματος και της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Χθες εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες είχε επικοινωνία με τον Φώτη Κουβέλη. Σε ό,τι αφορά τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότερες έχουν ταυτιστεί πλήρως με τις θέσεις Αλαβάνου. Χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπανιάς, εκ μέρους της ΑΚΟΑ, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι πρέπει να γίνουν οργανώσεις και να εγγραφούν μέλη σε τοπική και κλαδική βάση. Είπε, επίσης, ότι πρέπει «να σταματήσει η διγλωσσία στη δημόσια παρουσίαση και προπαγάνδιση των κεντρικών επιλογών και των αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ