Έντυπη Έκδοση

SMS: λόγια, λόγια, λόγια

Η τεχνολογία αποτελεί προέκταση της ύπαρξής τους και χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα αλφαβητάρια της μαθαίνουν να αγαπούν, να επικοινωνούν, να ωριμάζουν.

Με αφορμή τη νηστεία για το Πάσχα που μας πέρασε, ο αρχιεπίσκοπος της Μοντένα, Μπενίτο Τσόκι, ζήτησε από τους πιστούς και δη τους νεότερους να νηστέψουν και στα μηνύματα SMS για να έλθουν σε επαφή με τον εαυτό τους Με αφορμή τη νηστεία για το Πάσχα που μας πέρασε, ο αρχιεπίσκοπος της Μοντένα, Μπενίτο Τσόκι, ζήτησε από τους πιστούς και δη τους νεότερους να νηστέψουν και στα μηνύματα SMS για να έλθουν σε επαφή με τον εαυτό τους Από το να δαιμονοποιεί κανείς τη σχέση των νέων ανθρώπων με τους εξελιγμένους κώδικες επικοινωνίας, είναι καλύτερα να προσπαθεί να τους καταλάβει. Τα μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων δίνουν και παίρνουν, γραμμένα στο δευτερόλεπτο από δαχτυλάκια που χορεύουν ρυθμικά πάνω σε μικρά ή μεγαλύτερα καντράν συσκευών και δίνουν μια εικονική διάσταση στην πιο απλή επαφή. Αριθμοί, σύμβολα, γραμματάκια πάνω στη γραμμή που υπαγορεύει ένα απόλυτο «πάντα σε επαφή». Και γιατί όχι άλλωστε; Οπως εξηγεί στη «Repubblica» ο δρ ψυχολογίας Ματέο Λαντσίνι, «η πλειονότητα των εφήβων (με τους οποίους συνήθως τα βάζουμε σε κάθε επίπεδο) δεν σκέφτεται να υποκαταστήσει την πραγματική ζωή με την εικονική. Αντίθετα η εικονική πραγματικότητα τους βοηθά να αποκτήσουν γνώση και αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσουν τον πραγματικό κόσμο». Ησυχάσαμε κι απ' αυτή την έννοια προσωρινά κι ας μη θεωρούμε απολύτως φυσιολογικό το... αέναο, αθόρυβο (ευτυχώς) σεργιάνι πάνω στα πληκτρολόγια. Αλλωστε, όπως έδειξε έρευνα Ιταλών επιστημόνων, οι ίδιοι οι γονείς χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα sms για να πουν στα παιδιά τους ένα σωρό σημαντικά πράγματα, για τα οποία δεν βρίσκουν τον χρόνο να μιλήσουν απευθείας.

Βγάζουν γλώσσα...

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η γλώσσα των sms απέκτησε από την πρώτη στιγμή ερευνητικό ενδιαφέρον, πολλώ δε μάλλον τώρα, που έχει εξαπλωθεί. Το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώθηκε αρχικά στο γαλλόφωνο Βέλγιο (το 2004) και μετά σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα. Ηδη έχουν εμφανιστεί μελέτες σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους (Γλωσσολογία, Κοινωνιολογία, Ανθρωπολογία, Ψυχολογία, Επικοινωνιολογία κ.λπ.) με αντικείμενο την επικοινωνία μέσω sms. Ομως, σε μια πρώτη φάση, δεν υπήρξε μεγάλος αριθμός αυθεντικών μηνυμάτων, από τα οποία να μπορούν οι επιστήμονες να εξαγάγουν ασφαλή και ολοκληρωμένα συμπεράσματα όσον αφορά τη γλώσσα των sms. Αυθεντικά θεωρούνται εκείνα τα sms που έχουν σταλεί από κάποιο κινητό τηλέφωνο, προκειμένου να επικοινωνήσει ο κάτοχός του με κάποιο φίλο ή συνεργάτη του.

Στην Ελλάδα, το ερευνητικό πρόγραμμα sms4science προωθείται από δύο εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στόχος είναι η συγκρότηση ενός εκτεταμένου και κατάλληλα επεξεργασμένου σώματος κειμένων από αυθεντικά sms που έχουν γραφεί στα ελληνικά ή και σε greeklish. Θα εφαρμοστεί η ίδια μεθοδολογία με εκείνη των άλλων μελών του διεθνούς δικτύου sms4science. Το ελληνικό corpus θα είναι χρήσιμο σε κάθε κέντρο μελέτης της ελληνικής γλώσσας (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα) αλλά και σε εταιρείες ή φορείς που δραστηριοποιούνται στην αγορά των τηλεπικοινωνιών ή στο περιθώριό της (π.χ., πάροχοι κινητής τηλεφωνίας, κατασκευαστές εξοπλισμού, εταιρείες νέων υπηρεσιών, διαφημιστικές εταιρείες κ.λπ).

Είναι καλό αυτό τώρα;

Κάθε φαινόμενο έχει την καλή και την κακή του πλευρά.

Ας ξεκινήσουμε από την καλή: Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κόβεντρι μελέτησαν παιδιά ηλικίας μεταξύ 10 και 12 ετών, για να κατανοήσουν την επίδραση της γραφής μηνυμάτων μέσω κινητού στις γλωσσικές τους δεξιότητες και (προς μεγάλη έκπληξη πολλών) ανακάλυψαν ότι η χρήση των ιδιωματισμών των sms θα μπορούσε να επιδρά θετικά στην ανάπτυξη της ανάγνωσης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Βρετανικό Περιοδικό Αναπτυξιακής Ψυχολογίας. «Η χρήση των γλωσσικών ιδιωματισμών που παρατηρούνται στα sms είναι όχι μόνο θετικά συνδεδεμένη με την ικανότητα ανάγνωσης λέξεων από τα παιδιά, αλλά ίσως να συνεισφέρει και στην αναγνωστική ανάπτυξη», αναφέρουν στην έκθεσή τους οι επιστήμονες.

Τα παιδιά που έλαβαν μέρος στην έρευνα πήραν 10 διαφορετικά σενάρια να τα γράψουν με sms ως εργασία. Οι ιδιωματισμοί χωρίστηκαν σε κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των συντομεύσεων, συναιρέσεων, ακρωνυμίων, συμβόλων και μη-συμβατικών ορθογραφιών και αναλύθηκαν για τη χρήση της γλώσσας, μαζί με άλλες πιο παραδοσιακές σχολικές εργασίες.

«Το καμπανάκι του κινδύνου στα μέσα ενημέρωσης χτυπά γιατί βασίζεται σε επιλεγμένα ανέκδοτα. Ωστόσο, όταν κοιτάμε για τέτοιου είδους σοβαρές παρατυπίες στις εκθέσεις, βρίσκουμε ελάχιστα παραδείγματα», τονίζει η δρ Μπέβερλι Πλέστερ, επικεφαλής της μελέτης και εισηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι.

Θεωρεί επίσης ότι η γραφή sms (texting) μπορεί και θα αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της μαθησιακής ανάπτυξης των παιδιών. «Οσο εκτίθεται το παιδί στη γραπτή γλώσσα, τόσο μαθαίνει, και οπωσδήποτε γινόμαστε καλύτεροι στα πράγματα που κάνουμε για διασκέδαση», συνεχίζει. Η έρευνα δεν εντόπισε μάλιστα κανένα φθοροποιό στοιχείο της γλώσσας των sms πάνω στην συμβατική γραφή.

«Αυτά που θεωρούμε ανορθογραφίες, στην ουσία δεν παραβαίνουν τους γλωσσικούς κανόνες και τα παιδιά διαθέτουν μια εκλεπτυσμένη αντίληψη της κατάλληλης χρήσης των λέξεων», υποστηρίζει.

Και άλλες έρευνες έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα. Ερευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο, για τον τρόπο που χρησιμοποιούν οι έφηβοι τα μηνύματα μέσω κινητών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αποστολή sms είχε θετική επίδραση στον χειρισμό της γλώσσας.

Οσο για τα άσχημα; Εταιρεία μετρήσεων κατέγραψε ότι κάθε Αμερικανός έφηβος στέλνει και λαμβάνει 2.272 μηνύματα τον μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν το τελευταίο δίμηνο του 2008. Το φαινόμενο αυτό ανησυχεί λοιπόν ψυχολόγους και γιατρούς που υποστηρίζουν ότι η τόσο μεγάλη υπερβολή στην επικοινωνία με μηνύματα μπορεί να προκαλέσει άγχος, αδυναμία συγκέντρωσης, πτώση της βαθμολογίας, έλλειψη ύπνου και τραυματισμούς στο μυικό σύστημα. Τα όρια είναι μάλλον η λύση, όπως άλλωστε συμβαίνει (δυστυχώς) σε κάθε περίπτωση! *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Στη στήλη
Πλανήτης Γη