Ηλεκτρονική Έκδοση

Για βασανιστήρια κατηγορούν τις ΗΠΑ πρώην κρατούμενοι στο Αφγανιστάν

Για ξυλοδαρμούς,στέρηση ύπνου και άλλα βασανιστήρια κατηγορούν τον αμερικανικό στρατό πρώην κρατούμενοι της στρατιωτικής βάσης Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με αποκαλύψεις του BBC.

Σύμφωνα με συνεντεύξεις που πήρε το BBC από 27 πρώην κρατουμένους της βάσης Μπαγκράμ τους τελευταίους δύο μήνες, οι αμερικανοί στρατιώτες τους επέβαλαν σε βασανιστήρια όπως τη στέρηση ύπνου, ξυλοδαρμούς, ακόμη τη χρήση σκύλων εναντίων τους.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο απέρριψε τις παραπάνω κατηγορίες και επέμεινε ότι όλοι οι κρατούμενοι της βάσης Μπαγκράμ είχαν ανθρώπινη μεταχειριση.

Όπως μεταδίδει το BBC, οι κρατούμενοι παρέμειναν στη βάση στο διάστημα από το 2002 ως το 2008 και όλοι κατηγορούνταν για συμμετοχή στο δίκτυο της Αλ Κάιντα ή των ταλιμπάν.

Σε κανέναν από αυτούς δεν απαγγέλθηκε κάποια κατηγορία, ενώ κανένας δεν δικάσθηκε, ωστόσο ζητήθηκε συγνώμη σε ορισμένους από αυτούς όταν αφέθηκαν ελεύθεροι.

Μόνο δυο κρατούμενοι είπαν ότι τους μεταχειρίστηκαν καλά.

Ορισμένοι από τους κρατουμένους κατήγγειλαν ότι υπέστησαν ξυλοδαρμούς, άλλοι ότι τους εξέθεταν σε υπερβολικό ψύχος ή ζέστη, σε υπερβολικά δυνατούς θορύβους και ότι τους ανάγκαζαν να γδύνονται μπροστά σε γυναίκες στρατιώτες.

Τέσσερις κρατούμενοι δήλωσαν ότι τους είχαν βάλει το πιστόλι στον κρόταφο απειλώντας τους να τους σκοτώσουν.

"Εκαναν πράγματα που δεν θα έκανε κανείς ούτε σε ζώο. Εχυναν παγωμένο νερό επάνω μας το χειμώνα και καυτό το καλοκαίρι. Εβαζαν τα σκυλιά να μάς επιτίθενται. Μάς έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο και μάς απειλούσαν να μας σκοτώσουν", δήλωσε ένας κρατούμενος, γνωστός με το όνομα δόκτωρ Χαντάν.

"Μάς έβαζαν φάρμακο στο χυμό ή το νερό για να μην μπορούμε να κοιμηθούμε και στη συνέχεια μάς ανέκριναν", πρόσθεσε.

Επίσης το BBC ανέφερε ότι οι καταθέσεις αυτές εστάλησαν στο Πεντάγωνο.

Ο Μάρκ Ράιτ, εκπρόσωπος του αμερικανού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι οι συνθήκες στη βάση Μπαγκράμ "ανταποκρίνονται στις διεθνείς προδιαγραφές κράτησης".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Στο διαδίκτυο