Ηλεκτρονική Έκδοση

Αντιδρούν στον αποκλεισμό τους από τις επισκέψεις των φυλακών οι δικηγόροι

Την αντίδρασή της, στη διάταξη του άρθρου 20 του σχεδίου νόμου για τις «μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών και άλλες διατάξεις», βάσει της οποίας επιτρέπεται να επισκέπτονται τα καταστήματα κράτησης μόνο η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το Σωφρονιστικό Σύστημα και ο Συνήγορος του Πολίτη, εκφράζει η συντονιστική επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Η συντονιστική επιτροπή χαρακτηρίζει σωστή μεν την εν λόγω ρύθμιση, αλλά εκφράζει την πικρία και την αγανάκτησή της για "την επιχειρούμενη περιφρόνηση των Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων που συνιστά σοβαρό θεσμικό ατόπημα".

Όπως τονίζουν οι δικηγόροι "ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. είχε επανειλημμένως θέσει το θέμα της επίσκεψης στα καταστήματα κράτησης εκπροσώπων των οικείων Δικηγορικών Συλλόγων στο σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης, Ν. Δένδια και ο οποίος συμφώνησε ότι είχε θέσει το θέμα αυτό παγίως και στους προηγούμενους υπουργούς Δικαιοσύνης".

Η συντονιστική επιτροπή ζητάει "για αποκατάσταση του δικαίου, του κύρους των Δικηγορικών Συλλόγων, αλλά και της καλύτερης λειτουργίας των καταστημάτων κράτησης και υποβοήθησης του σκοπού έκτισης της ποινής για την ομαλή κοινωνική ένταξη των κρατουμένων, να προβλεφθεί στο νομοσχέδιο η επίσκεψη εκπροσώπων για μεν τα καταστήματα κράτησης στην περιοχή Αττικής των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς, για δε τις λοιπές περιοχές της χώρας εκπροσώπων των οικείων Δικηγορικών Συλλόγων".

"Σε διαφορετική περίπτωση, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις για τον παραγκωνισμό των Δικηγορικών Συλλόγων που κάθε άλλο παρά συντελεί στην βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος", καταλήγει η ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ