Έντυπη Έκδοση

«Γεύσεις με άρωμα διακοπών»

Με τις διακοπές να μας χτυπούν την πόρτα και αναγνώστες από όλα τα μέρη της Ελλάδας να μας... χτυπούν την πόρτα της κουζίνας ζητώντας να παρουσιάσουμε τις τοπικές νοστιμιές της χώρας, ο Δειπνητής ξεκινά το αφιέρωμα «Γεύσεις με άρωμα διακοπών». Σε αυτό το πρώτο μέρος αποκαλύπτουμε το αλφαβητάρι των γευστικών απολαύσεων στην Ελλάδα, τα τοπικά προϊόντα που μας κάνουν περήφανους και όλα τα διαφορετικά ελληνικά ζυμαρικά, με ονομασίες ξεχωριστές ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους.

Πώς, λοιπόν, διαμορφώνεται το «γεωγραφικό αλφαβητάρι» της γεύσης στην Ελλάδα; Δεν είναι λίγοι οι αναγνώστες που μας επισημαίνουν: αν βρεθείτε στην Ανδρο μην ξεχάσετε τα αμυγδαλωτά και τη φουρτάλια, στον Βόλο ζητήστε πίτες, χαλβά Φαρσάλων και τσιπουρομεζέδες, στα Γρεβενά γραβιέρα, στην Εδεσσα ζητήστε κεράσια και γλυκό του κουταλιού κεράσι, στα Κύθηρα αναζητήστε φατουράδα (ηδύποτο με κανέλα και γαρύφαλο), οι λιχουδιές της Κρήτης θα αποτελέσουν ξεχωριστό μέρος του αφιερώματος, στην Κοζάνη κρόκο, στο Μεσολόγγι αβγοτάραχο, στην Ξάνθη σιροπιαστά γλυκά, στην Ορεστιάδα καβουρμά, στη Σαντορίνη φάβα και στη Σύρο λουκούμια, στη Φλώρινα πιπεριές και στη Χίο μαστέλο...

Και εάν κινηθούμε με το αλφαβητάρι των προϊόντων, μπορούμε να απολαύσουμε στα ταξίδια μας ακτινίδια Κατερίνης (Πιερίας), βερίκοκα Νάουσας, Εδεσσας, Αργους, ελιές Καλαμών, Αμφισσας, Θάσου, καρπούζια Αστακού, Αιτωλίας, καρύδια Καλαβρύτων, Τριπόλεως, κάστανα Βόλου, Κρήτης, Ευρυτανίας, κρεμμύδια Ζακύνθου, Νάξου, λικέρ κίτρο (Νάξου) και κουμ-κουάτ (Κέρκυρας), μανταρίνια Χίου, μελιτζάνες Λαγκαδά (Θεσσαλονίκης), τσακώνικες (Λεωνίδιο Αρκαδίας), μήλα Ζαγοράς (Πηλίου), Καστοριάς, ούζο Τυρνάβου, Πλωμαρίου, Μυτιλήνης, πατάτες Αχαΐας, Νάξου, πεπόνια αργείτικα, Θράκης, πιπεριές πράσινες Λαγκαδά (Θεσσαλονίκης), Μαραθώνα Αττικής, πορτοκάλια Αργους, ρακί Κρήτης, ρεβίθια Αταλάντης, ρετσίνα Μεσογείων, ροδάκινα Ναούσης, σαλιγκάρια Κρήτης, σαρδέλες Καλλονής Λέσβου, σταφύλια Κορινθίας, σύκα ξερά Καλαμάτας, Κύμης, σύκα φρέσκα Αττικής, Μαρκοπούλου, τομάτες Αργους, Μαραθώνα, φακές Λευκάδας, φασολάκια Λαγκαδά (Θεσσαλονίκης), φασόλια Καστοριάς, Πρεσπών, Καβάλας, Θηβών, φουντούκια Θράκης, φιστίκια Αιγίνης, χέλια Αιτωλικού Αιτωλοακαρνανίας.

Ο γύρος της Ελλάδας... με πυξίδα τα ζυμαρικά

**Αφτούδια - από τη Χίο. Μια απλή ζύμη από αλεύρι και νερό, στην οποία δίνουν το σχήμα των «αυτιών».

**Αβγόχυλος - κατά βάση έχει το ίδιο σχήμα με τα χύλοφτα, που αναφέρονται παρακάτω, με τη διαφορά ότι περιέχει αβγά. Πρόκειται για τοπική σπεσιαλιτέ της Κρήτης.

**Εβρίστη - αυτά τα ζυμαρικά αποτελούν σπεσιαλιτέ των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας και θυμίζουν πολύ στεγνές ταλιατέλες (χωρίς αβγό).

**Φλομάρια - είναι οι παραδοσιακές χυλοπίτες της Λήμνου, που φτιάχνονται από το ντόπιο σκληρό σιτάρι του νησιού, από το οποίο βγαίνει ένα κιτρινωπό κολλώδες αλεύρι. Τα φλομάρια φτιάχνονται σε δύο σχήματα: είτε σε πολύ λεπτό σχήμα που θυμίζει σπάγκο είτε επίπεδα και στενά, όπως περίπου τα ιταλικά λινγκουίνι. Αφήνονται να στεγνώσουν και φυλάσσονται μέσα σε βαμβακερές υφασμάτινες σακούλες, όπως και τα περισσότερα σπιτικά ζυμαρικά στην Ελλάδα.

* Γογκίδες - είδος ζυμαρικού σε σχήμα σπείρας που θυμίζει μικρό κοχύλι και τα φτιάχνουν οι νοικοκυρές στη νότια Πελοπόννησο.

**Χύλοφτα - ένα λεπτό και κοντό είδος ζυμαρικού, που μοιάζει με το λινγκουίνι και αποτελεί σπεσιαλιτέ της Κρήτης.

* Χυλοπίτες - αυτές μπορούν να είναι μακριές και λεπτές ή να θυμίζουν το ιταλικό φετουτσίνι. Μπορούν, ακόμα, να έχουν το σχήμα μικρών τετραγώνων.

* Κουσκούς - πρόκειται για ένα ζυμαρικό με αβγά και γάλα το οποίο γίνεται από σιμιγδάλι ή από πλιγούρι στα οποία προστίθεται λίγο σιτάλευρο. Είναι σπεσιαλιτέ της Θράκης στη βορειοανατολική Ελλάδα και αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τοπικά ελληνικά ζυμαρικά. Φτιάχνεται στα τέλη του καλοκαιριού, όπως και ο τραχανάς. Μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη αναμειγνύονται αβγά, γάλα και λίγο αλάτι.

* Μαγκίρι - πρόκειται για παραδοσιακό είδος κρητικού ζυμαρικού, που έχει το σχήμα τετραγώνων και γίνεται χωρίς αβγά.

**Νιόκος - δεν έχει καμία σχέση με τα ιταλικά ζυμαρικά που φτιάχνονται με βάση την πατάτα και ονομάζονται νιόκι (τα ονόματα μοιάζουν), αλλά πρόκειται για σπεσιαλιτέ των νησιών του Ιονίου, των οποίων η κουζίνα έχει δεχτεί την επίδραση της μακρόχρονης ενετικής παρουσίας από τον 15ο μέχρι τον 18ο αιώνα. Ο νιόκος του Ιονίου είναι στην πραγματικότητα απλώς ένα είδος όρζο - ζυμαρικό σε σχήμα ρυζιού.

* Πίτουρα - το όνομα «πίτουρα» δίνεται σε δύο σχετικά διαφορετικά είδη ζύμης από τη Μακεδονία και την Ηπειρο. Η πρώτη αποτελεί ένα είδος ζυμαρικού με αβγά, με άμορφο σχήμα και ελαφρώς ξινό στη γεύση εξαιτίας του πρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιείται κατά παράδοση αντί του αγελαδίσιου. Η δεύτερη αποτελεί κατ' ουσίαν ένα είδος προψημένου φύλλου.

* Σχιουφιχτά - κρητικό είδος ζυμαρικού, που φτιάχνεται από αλεύρι, νερό και μικρή ποσότητα ελαιόλαδου. Εχει μικρό, σπειροειδές σχήμα.

**Σιρόν - πρόκειται για ένα χοντρό κυλινδρικό ζυμαρικό, σε σχήμα σπείρας, που δεν στεγνώνει στον ήλιο αλλά ψήνεται. Το σιρόν αποτελεί επίσης σπεσιαλιτέ των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας.

**Στριφτάδες - έτσι ονομάζεται ένα είδος μικρών σπιτικών ζυμαρικών της Πελοποννήσου.

* Τουτουμάκια - είναι η πελοποννησιακή ονομασία για τις χυλοπίτες.

**Τριφτούδια ή τριφτιλίδια - ακόμη μία τοπική παραλλαγή ζυμαρικών από την Κρήτη στα οποία δίνεται το σχήμα μικρών σπόρων ρυζιού.

**Βαλάνες - προέρχονται κι αυτές από τη Χίο. Εχουν το σχήμα μικρής σπείρας.

Το επόμενο Σάββατο: Τυριά από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να τα αναζητήσετε και να τα δοκιμάσετε αυτό το καλοκαίρι.

* Περιμένουμε, όπως και στο παρελθόν άλλωστε, τις συνταγές σας (προτιμήστε αυτές με τοπικά προϊόντα) για να τις δημοσιεύσουμε στο πλαίσιο του αφιερώματος «Γεύσεις με άρωμα διακοπών». Στείλτε τα e-mail σας στο: deipnitis@enet.gr

Θαλασσινά στην κατσαρόλα με πένες και ούζο*

Υλικά

**1 κουταλιά της σούπας σχινόπρασο ψιλοκομμένο

**½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

**200 γρ. γαρίδες

**200 γρ. καραβίδες

**200 γρ. μύδια

**2 μεγάλες ώριμες ντομάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους

**2 φύλλα δάφνης

**1 κουταλιά της σούπας μαϊντανός

**αλάτι και πιπέρι

**500 γρ. πένες τρικολόρε

**1 σφηνάκι ούζο

**2 ½ φλιτζάνια νερό

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά σε ένα μεγάλο βαρύ τηγάνι και σοτάρουμε το σχινόπρασο. Μόλις μαλακώσει, προσθέτουμε όλα τα θαλασσινά, καθαρισμένα και καλά πλυμένα. Τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το ούζο. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα μυρωδικά. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και τα μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά. Βράζουμε τις πένες σε μπόλικο αλατισμένο νερό, τις στραγγίζουμε, τις ανακατεύουμε με λίγο λάδι και τις σερβίρουμε μαζί με τα θαλασσινά.

Μακαρονόπιτα από την Ηπειρο*

Υλικά (βγαίνουν περίπου 20 κομμάτια)

**300 γραμμάρια μακαρόνια (περίπου 2/3 ενός πακέτου), σε οποιοδήποτε σχήμα θέλετε

**300 γραμμάρια φέτα (σκέτη ή ανακατεμένη με άλλα τριμμένα τυριά)

**4 αβγά χτυπημένα

**3 κουταλιές της σούπας βούτυρο

**8 φύλλα

**½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και λιωμένο βούτυρο αναμιγμένα

**2 αβγά και ½ φλιτζάνι γάλα για επικάλυψη

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια μέχρι να μαλακώσουν και τα σουρώνουμε. Ανακατεύουμε σ' αυτά τα 3 κουτάλια της σούπας βούτυρο, τα αβγά και το τυρί. Απλώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί 3 φύλλα αλειμμένα με το λάδι-βούτυρο ανάμεσα. Απλώνουμε το μισό από το μίγμα μακαρονιών πάνω στο φύλλο και τοποθετούμε άλλα 2 φύλλα πάνω από τα μακαρόνια αλειμμένα ανάμεσα με το λάδι-βούτυρο. Απλώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια πάνω από αυτή τη στρώση και τα υπόλοιπα 3 φύλλα πάνω από τα μακαρόνια. Κόβουμε τις επάνω στρώσεις φύλλου σε μερίδες. Χτυπάμε τα υπόλοιπα 2 αβγά και το γάλα μαζί και τα περιχύνουμε πάνω από την πίτα. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε.

**Οι συνταγές προέρχονται από την ιστοσελίδα www.gourmed.gr

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Περί Κουζίνας