Έντυπη Έκδοση

Η πολιτεία του κ. Σανιδά

Κατηγορήθηκε περισσότερο από κάθε άλλον για παρεμβάσεις στο έργο των εισαγγελέων και για χειραγώγηση δικαστικών ερευνών προς όφελος της κυβέρνησης.

Οι χειρισμοί του σε μεγάλα πολιτικά σκάνδαλα ενόχλησαν συναδέφλους του και εξόργισαν την αντιπολίτευση. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς που αποχωρεί οριστικά από το σώμα την Τρίτη 30 Ιουνίου, κατά την τριετή του θητεία στο ανώτατο δικαστικό αξίωμα έβαλε, αδιαμφισβήτητα, την προσωπική του σφραγίδα στον τρόπο άσκησης της εξουσίας του, προκαλώντας αντιδράσεις.

*Και όμως, όταν τον Ιούλιο του 2006 το υπουργικό συμβούλιο του ανέθετε τα υψηλά αυτά καθήκοντα, είχε πίσω του την αίγλη από την έρευνα που πραγματοποίησε για την αποκάλυψη των παραδικαστικών κυκλωμάτων. Αλλά και εκεί κάποιοι του απέδωσαν μεροληπτική συμπεριφορά απέναντι σε συγκεκριμένους δικαστές (περίπτωση Αχ. Ζήση που απαλλάχθηκε με βούλευμα).

*Η πρώτη έντονη δημόσια κριτική εις βάρος του αφορούσε την υπόθεση των συμβασιούχων. Ως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εισηγήθηκε την υιοθέτηση μιας σκληρής απόφασης, στα μέτρα των κυβερνητικών επιθυμιών.

*Επίθεση δέχθηκε ο Γ. Σανιδάς και όταν ζήτησε, δεύτερη φορά, την αναίρεση απαλλακτικής απόφασης του εφετείου στην υπόθεση της ΔΕΚΑ, που αφορά την αγοραπωλησία μετοχών δημοσίων επιχειρήσεων την περίοδο 1999-2001. Η δίκη εκκρεμεί και η αντιπολίτευση μιλάει για ομηρία των κατηγορουμένων.

*Ιδιαίτερα αρνητική κρίθηκε η στάση του και στην υπόθεση Παυλίδη. Παραμονές των εκλογών του 2007, αξιολογήθηκε ως μη σοβαρός και επεστράφη η δικογραφία που είχε αποστείλει στη Βουλή ο εισαγγελέας Ρόδου, για τις άγονες γραμμές του Αιγαίου.

*Την ίδια αρνητική στάση, όσον αφορά την αποστολή των δικογραφιών στη Βουλή, κράτησε τόσο στην υπόθεση Siemens, όσο και στην υπόθεση Βατοπεδίου. Υιοθέτησε την άποψη ότι έχει το δικαίωμα να κρίνει εάν υπάρχουν σοβαρά στοιχεία εις βάρος των υπουργών («παραπλανηθέντες υπουργοί»). Η κίνηση αυτή πυροδότησε και την έκρηξη στη Δικαιοσύνη, τον Οκτώβριο του 2008, όταν οι δύο αντεισαγγελείς εφετών, Ηλ. Κολιούσης και Ελ. Σωτηροπούλου, διαφώνησαν και παραιτήθηκαν.

Αίσθηση προκάλεσαν επίσης:

*Η αντίθεσή του με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, πρώην εισαγγελέα Γ. Γ. Ζορμπά, στην υπόθεση των ομολόγων και δεν συμπεριέλαβε στη δικογραφία το πόρισμα της Αρχής.

*Η πειθαρχική δίωξη που άσκησε κατά του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Σ. Μπάγια, για τη δημόσια κριτική που άσκησε σε εφημερίδα για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Το πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου, ωστόσο, υπό τη προεδρία του κ. Αχ. Νταφούλη, τον απάλλαξε.

*Η γνωμοδότησή του που παρέκαμψε την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και άνοιξε το δρόμο για κάμερες στους δρόμους, με απλή απόφαση των εισαγγελικών αρχών.

*Τέλος, η προσφυγή του κατά της απόφασης του δημάρχου Τήλου να συνάψει γάμους ομοφύλων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ