Ηλεκτρονική Έκδοση

Αναγνώριση ευθυνών με καθυστέρηση μηνών

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κ.Ο της Ν.Δ αναφέρθηκε «στα όσα σκανδαλώδη έγιναν με επίκεντρο το Βατοπέδι» και τόνισε ότι ο ίδιος υποτίμησε από την αρχή τις διαστάσεις της υπόθεσης. «Το λάθος αυτό δεν το χρεώνω σε κανένα» είπε ο κ. Καραμανλής, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, τα περί «αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης». Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι είναι σε επικίνδυνο δρόμο.

Συσπείρωση των βουλευτών ζήτησε ο πρωθυπουργός Συσπείρωση των βουλευτών ζήτησε ο πρωθυπουργός Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για "κάποιους που παρά την πνευματική τους αποστολή λειτούργησαν εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος", ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνησή του είπε ότι "έπρεπε να είμαστε περισσότερο υποψιασμένοι" και απέδωσε τα όσα έγιναν σε χρόνιες παθογένειες του κράτους, οι οποίες, όπως είπε, διευκόλυναν όσα έγιναν.  "Με την ανάκληση όλων των αποφάσεων που αφορούν τις ανταλλαγές δείξαμε ότι πάνω απ' όλα βάζουμε το δημόσιο συμφέρον" σημείωσε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα λάβει όλα τα μέτρα που θα αποτρέπουν την επανάληψη τέτοιων φαινομένων. Στη συνέχεια επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε για προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής με κάθε μέσο,  όπως για παράδειγμα με τη χρήση ψευδομαρτύρων. "Το παρόν και το παρελθόν τους δεν τους επιτρέπει να κάνουν τους ηθικολόγους" υπογράμμισε και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει όμηρος μιας θλιβερής ιστορίας. "Έγνοια μου δεν είναι η δημοφιλία, αλλά το αύριο του τόπου" είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στο θέμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, λέγοντας ότι η ανησυχία στην Ε.Ε για πιθανή έκρηξη της ανεργίας και της ύφεσης είναι μεγάλη και πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις στη χώρα μας είναι αναπόφευκτες. Υπογράμμισε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στο δημόσιο χρέος. "Το ύψος του δημόσιου χρέους και όχι η αναχρηματοδότησή του αποτελεί το πραγματικό πρόβλημα" είπε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί ένα τεράστιο βάρος που μειώνει την ευελιξία της κυβέρνησης για τη λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν τα στρώματα που έχουν ανάγκη. Χαρακτήρισε υποβολιμαίες και ανεύθυνες τις διαδόσεις περί προβλήματος στην αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους, ενώ επικαλέστηκε και τα  πρόσφατα γεγονότα στη χώρα μας για να δικαιολογήσει την επιδείνωση στο ύψος του, αλλά και στο κόστος του δανεισμού. Απευθύνθηκε εκ νέου στα κόμματα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συναίνεσης, αλλά και στα συνδικάτα, ζητώντας να "συγκρατήσουμε τις απαιτήσεις και τους τρόπους διεκδίκησης, προκειμένου να περάσουμε τους δύσκολους καιρούς και να διασφαλίσουμε τους όρους για καλύτερες μέρες". Ο πρωθυπουργός είπε ότι η δύναμη της Ελλάδας είναι η αναπτυξιακή της δυναμική, την οποία αναγνωρίζουν και οι διεθνείς οργανισμοί. "Μέλημά μας είναι να στηρίξουμε τους τομείς που επηρεάζονται πιο εύκολα" είπε, σημειώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση ανέλαβε στοχευμένες πρωτοβουλίες, όπως αυτές για την ασφάλεια των καταθέσεων, τη νομική εγγύηση των καταθέσεων μέχρι τις 100.000 ευρώ, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.  Αντιστικτικά ανέφερε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέστρεψαν σε χρεοκοπημένες κρατικιστικές συνταγές και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για αντιφατική στάση. "Η πυροδότηση του φανατισμού και της αντιπαράθεσης προσφέρουν τις χειρότερες υπηρεσίες στην πατρίδα μας" είπε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των μεγάλων έργων, απαριθμώντας κυβερνητικά σχέδια σε διάφορους τομείς της οικονομίας, ενώ επανέλαβε ότι δεν θα επιβληθεί κανένας νέος φόρος το 2009.

Αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών σημείωσε πως "όλοι καταδικάσαμε το τραγικό συμβάν που οδήγησε στο θάνατο το 15χρονο" και τόνισε ότι ο δράστης "κινήθηκε πέρα από κάθε υπηρεσιακό όριο".  Όσον αφορά στο χειρισμό των επεισοδίων είπε ότι απόφαση της κυβέρνησης ήταν η "υπεύθυνη αντίδραση" , παρότι υπήρχαν και εισηγήσεις για τη λήψη έκτακτων μέτρων καταστολής. Πρόβλημα είδε μόνο στο επιχειρησιακό μέρος, το οποίο, όπως είπε, εκτιμάται και θα βγουν συμπεράσματα για τη λήψη μέτρων.  Για τα επεισόδια βίας ο πρωθυποργός αναφέρθηκε σε "εχθρούς της δημοκρατίας, οι πράξεις των οποίων δεν χωρούν σ' αυτήν", ενώ τόνισε ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε τη θλίψη από τη βεβήλωση. "Είναι μια κατάσταση που χρειάζεται ψύχραιμη ανάλυση" είπε ο κ. Καραμανλής, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να προσφέρεται ιδεολογική κάλυψη στην τυφλή βία. Κάνοντας, δε, έμμεση αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως πρέπει να απομονωθούν και να καταδικαστούν οι ομάδες που προβαίνουν σε βιαιότητες με καθαρές κουβέντες και όχι με "ναι μεν αλλά". "Η σύνδεση της αγωνίας των νέων με τη βία και τις κλοπές είναι αδιανόητη" σημείωσε, προσθέτοντας ότι κατανοεί τους νέους και την πίεση που υφίστανται όχι μόνο από το σχολείο, αλλά και από την κοινωνία συνολικά. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε διάλογο από τις αρχές του 2009 για την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Για τον προϋπολογισμό, τέλος, είπε ότι κριτήριο κατάρτισής του ήταν οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και σημείωσε ότι δεν θα διακινδυνεύσει την πορεία της χώρας στο όνομα του λαϊκισμού. "Στόχος μας είναι να περάσουμε από τους κραδασμούς της διεθνούς κρίσης με τις μικρότερες επιπτώσεις" είπε ο κ. Καραμανλής, καλώντας την Κ.Ο του κόμματός του να είναι πιο κοντά σαν μια δυνατή γροθιά. "Μην ξεχνάμε ότι διαψεύσαμε πολλές φορές τις Κασσάνδρες" τόνισε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Προσφυγή στις κάλπες ζητεί το ΠΑΣΟΚ
ΣΥΝ: Σε ρόλο «θύματος» ο Κώστας Καραμανλής
ΠΑΣΟΚ: «Τσάμπα» η ανάληψη πολιτικής ευθύνης
Στην Ολομέλεια το πόρισμα για το Βατοπέδι
Καραμανλής: Επικίνδυνες οι διαδόσεις για το χρέος