Έντυπη Έκδοση

Πάει ο Πέι, η συλλογή Γουλανδρή σε παγκρατιώτικο νεοκλασικό

Μάλλον θα πρέπει να ... αποχαιρετήσουμε την ιδέα, τουλάχιστον όπως τη φανταζόμασταν έως τώρα, για τη δημιουργία ενός τεράστιου Σύγχρονου Μουσείου στο οικόπεδο της Ριζάρη ή στο Ελληνικό της Αθήνας, που θα στεγάσει τα 150 αριστουργήματα σπουδαίων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα από την πολυσυζητημένη συλλογή έργων τέχνης του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή.

Δεν τέλειωσαν όμως όλα. Υπάρχει και το Παγκράτι. Εκεί, στις οδούς Ερατοσθένους και Αγίου Σπυρίδωνος, βρίσκεται το νεοκλασικό κτίριο που αγοράστηκε από το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και θα στεγάσει, μαζί με γειτονικό κτίριο, ένα μέρος μόνο των διάσημων έργων της συλλογής και όχι το σύνολό της. Τμήμα του διατηρητέου νεοκλασικού αναμένεται τώρα να αποχαρακτηριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να μπορεί να ενωθεί με το γειτονικό κτίριο και να γίνει μουσείο.

Η διαμόρφωση των δύο κτιρίων στο Παγκράτι θα χαρίσει στο νέο μουσείο μόνο 7.000 τ.μ. Το φιλόδοξο σχέδιο του αρχιτέκτονα Πέι για το οικόπεδο της Ριζάρη προέβλεπε 17.000 τ.μ. Το νέο κτίριο υπολογίζεται να είναι έτοιμο σε 2,5 χρόνια. Θα φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις. Ας ελπίσουμε ότι έστω κι αυτό, το λιγότερο φιλόδοξο σχέδιο, θα υλοποιηθεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι