Έντυπη Έκδοση

«Μη θυμάστε τα νησιά μόνο το καλοκαίρι»

Την ελληνική θάλασσα στολίζουν 3.500 (!) νησιά. Τα 112 κατοικούνται, καλύπτοντας το 13% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, και αποτελούν κάθε καλοκαίρι αγαπημένο προορισμό για τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Ομως, με το τέλος της τουριστικής περιόδου οι μόνιμοι κάτοικοι, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Ζουν ένα συνεχή αγώνα επιβίωσης αφού δουλειές δεν υπάρχουν και στερούνται κιόλας βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, όπως υγεία, εκπαίδευση και μετακίνηση.

Ζήτησαν, λοιπόν, κάτοικοι και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών μας -σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα από το Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιρειών Νησιωτικής Ελλάδας «Νήσων Περίπλους»- από τους πολιτικούς που συμμετείχαν στη συζήτηση να στρέψουν το βλέμμα τους στον Ελληνα νησιώτη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «οφείλουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των κατοίκων των νησιών το άρθρο 101 του Συντάγματος που υποχρεώνει το κράτος να λάβει μέτρα τα οποία προάγουν τις νησιωτικές περιοχές».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης υποστήριξε ότι «το κράτος πρέπει να στηρίξει με υποδομές -ύδρευση και άρδευση- τον πρωτογενή τομέα της γεωργίας των νησιών μας και να βοηθήσει με πολιτικές το έργο των 44 συνολικά νησιωτικών γυναικείων συνεταιρισμών».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης πρότεινε «θεσμική κατοχύρωση με νομοθετική ρύθμιση ενός ελάχιστου δημοσίου συγκοινωνιακού δικτύου με τακτικές, προγραμματισμένες, γρήγορες και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συνδέσεις, για να απαλλαγούμε από την ομηρία των διαγωνισμών των "άγονων" γραμμών και των γόνιμων εφοπλιστών».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης σημείωσε ότι «με μοχλό την τουριστική ανάπτυξη παρατηρείται εδώ και 2 δεκαετίες στα νησιά ραγδαία οικιστική ανάπτυξη στις περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως, κάτι που στην πραγματικότητα θα μειώσει την τουριστική κίνηση. Γιατί να αποτελεί προορισμό ένα νησί όταν παντού κυριαρχεί το τσιμέντο;».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα